Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

FANTASTIČNI REZULTATI NOVOSADSKE POLICIJE U GODINI ZA NAMA Zaplenjeno ukupno 256 kilograma droge

05.02.2024. 09:45 10:03
Piše:
Foto: MUP

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu zaplenili su više od 33 kilograma marihuane i uhapsili I. S. (28) sa područja Beograda i U. P. (28) iz Smederevske Palanke.

Operativnim radom, novosadska policija je, kako „Dnevnik” saznaje, na teritoriji Smederevske Palanke, lišila slobode dvojicu mladića u trenutku kada je I. S. predao U. P. kesu sa skoro četiri kilograma marihuane spakovane u četiri paketa.

U. P. je pokušao da pobegne i opirući se hapšenju lakše povredio dva inspektora novosadske kriminalističke policije, pa se on osim za krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, tereti i za krivično delo ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

Pretresom stana I. S. policija je pronašla kofer sa još bezmalo 30 kilograma marihuane.

Obojici je određeno zadržavanje do 48 sati i biće privedeni, uz krivičnu prijavu, višem javnom tužiocu u Smederevu.

Ova akcija je pokazatelj da Policijska uprava Novi Sad u Odeljenju kriminalističke policije ima odlične operativce, koji su tokom protekle godine zaplenili ukupno 256 kilograma raznih narkotika, dok su godinu dana ranije sa narko tržišta uklonili 142 kilograma.

Kako za naš list pojašnjavaju u Policijskoj upravi Novi Sad, u godini za nama, najviše je zaplenjeno marihuane, oko 242,5 kilograma, dok je 2022. godine oduzeto skoro oko 130 kilograma te droge. Primetan je i porast kada je u pitanju zaplena kokaina. Tako je lane oduzeto više od četiri kilograma, a godinu dana ranije 634 grama.

Kada je u pitanju heroin, i tu je ostvaren pozitivan rezultat jer je u protekloj godini oduzeto više od 1,3 kilograma, a godinu dana ranije zaplenjeno je 567 grama te droge. Ista je situacija i kada govorimo o MDMA jer je lane sa narko tržišta oduzeto skoro 1,6 kilograma, a godinu ranije 641 gram.

U 2023. godini zaplenjeno je nešto manje amfetamina u odnosu na 2022. jer je prošle godine oduzeto 6,5 kilograma te droge, a godinu ranije skoro devet kilograma.

Operativci koji rade na suzbijanju krijumčarenja narkotika, prošle godine otkrili su 965 krivičnih dela u vezi sa drogom, a godinu dana ranije 656.

Ovi rezultati su posledica danonoćnog rada novosadskih operativaca na terenu i odlične saradnje sa Višim javnim tužilaštvom u Novom Sadu.

Takođe, dobrim rezultatima dobrinosi i podmlađeni kadar, koji je uzeo ozbiljno učešće kako bi se droga uklonila sa novosadskih ulica, a dileri priveli pravdi.

Tokom prošle godine razbijena je kriminalna grupa, koju su predvodili osamnaestogodišnja braća blizanci M. P. i B. P. iz Novog Sad, koji pripadaju ogranku bliskom organizovanim grupama u Srbiji.

- Oni su „radili” po ugledu na italijanske serije i u delu Novog Sada nazvanom Šumica, duž leve strane Bulevara Evrope, od ugla sa Futoškom do kružnog toka, u zelenilu ostavljali drogu i vršili primopreda-ju. Kako bi izbegli krivičnu odgovornost, oni su koristili maloletnike za prodaju narkotika - kažu za „Dnevnik” u PU Novi Sad i dodaju da su operativci uspeli da ih identifikuju, i na kraju, u saradnji sa Vi-šim javnim tužilaštvom, uhapse.


Nastavak borbe

Da će novosadski operativci nastaviti borbu na suzbijanju narkomanije potvrđuje podatak da je samo tokom januara zaplenjeno oko 60 kilograma droge i 25 litara tečnog amfetamina, od koga može da se napraviti do stotinu kilograma ove droge. Cilj im je, kako kažu, da u ovoj godini ostvare još bolje rezultate i zaštite građane.


Nakon hapšenja i saslušanja, M. P. je pritvor određen zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo pokušaj ubistva u saizvršilaštvu i krivično delo neovlašćeno držanje opojnih droga, a B. P. zbog osnova-ne sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i krivično delo neovlašćeno držanje opojnih droga.

Osim prodaje opojne droge, ovoj kriminalnoj grupi se stavljaju na teret i dva pokušaja ubistva. Oni su, kako saznajemo, nasiljem održavali lojalnost i štitili teritoriju.

U ovaj slučaj je uključena i jedinica za finansijske istrage, a cilj je da se sve što je stečeno prodajom droge oduzme u skladu sa zakonom.

I dalje se radi na identifikaciji svih članova te kriminalne grupe i njihovom procesuiranju, ističu u PU Novi Sad.


Laboratorije

Lane su otkrivene četiri laboratorije za proizvodnju marihuane u veštačkim uslovima, a u 2022. godini nije nijedna. Laboratorija sa najvećim zasadom bila je ona sa 240 stabljika, otkrivena 12. decembra u Pivnicama.


Takođe, presečen je bitan lanac snabdevanja novosadskog narko tržišta kada je uhapšen crnogorski dr-žavljanin, kod kojeg je u automobilu pronađeno 20 kilograma marihuane, a pretresom njegovog stana u Beogradu nađeno je još 30 kilograma.

D. Nikolić

Autor:
Pošaljite komentar
VELIKA ZAPLENA DROGE U NOVOM SADU Uhapšena dvojica; Jedan prestupnik povredio dva inspektora

VELIKA ZAPLENA DROGE U NOVOM SADU Uhapšena dvojica; Jedan prestupnik povredio dva inspektora

02.02.2024. 11:11 11:20
Zaplenjena droga završava u pećima obrenovačke Termoelektrane

Zaplenjena droga završava u pećima obrenovačke Termoelektrane

24.12.2022. 11:22 11:23
U POLICIJSKOJ AKCIJI ZAPLENJENO OKO ČETIRI KILOGRAMA KOKAINA I HEROINA Uhapšeno dvoje osumnjičenih

U POLICIJSKOJ AKCIJI ZAPLENJENO OKO ČETIRI KILOGRAMA KOKAINA I HEROINA Uhapšeno dvoje osumnjičenih

30.01.2024. 11:33 11:36