Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Petković: Priština koristi evro na divlje, a dinar je legalna valuta

19.01.2024. 10:14 10:15
Piše:
Foto: Youtube Printscreen

BEOGRAD: Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je pokušaj ukidanja platnog prometa jedna od najtežih odluka premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i Prištine, koja za cilj ima egzodus srpskog naroda i naglasio da Priština koristi evro na divlje, a hoće da ukine dinar, legalnu valutu.

"I Bisljimi i Kurti i svi u Prištini koriste evro na divlje i oni se sada usuđuju da govore da je dinar protivzakonit i da nema pravo da bude na prostoru Kosova i Metohije. A zapravo jedina emisiona banka koja dozvoljava valutu na Kosovu i Metohiji je Narodna banka, a ta valuta jeste dinar, a ne evro. Jer nikakav sporazum, nikakav dogovor takozvano Kosovo nikada nije potpisalo ni sa Evropskom centralnom bankom, ni sa Evropskom unijom", rekao je Petković za RTS.

Dodao je da će se posebno otvoriti i to pitanje, da se vidi, kako je rekao, kako oni koji su prekršioci evropskih normi, standarda i propisa, sada mogu da ukinu dinar na prostoru Kosova i Metohije.

"Na kraju krajeva, kada pogledate i briselske dijaloge i sve sporazume koji se odnose na formiranje Zajednice srpskih opština, to se sve zasniva na funkcionisanju institucija koje su u platnom prometu države Srbije, koje se odnose na platnu transakciju u dinarima", objasnio je Petković.

On je rekao da kada nekome hoćete da ukinete plate i penzije, stipendije, materijalna primanja, jasno je da želite da se obračunate sa srpskim narodom.

"Reč je o protivpravnoj odluci i mi smo se snažno suprotstavili ovakvom načinju gaženja srpskog naroda na KiM", rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Petković je pojasnio da je od prvog momenta kada je obelodanjena namera da se sprovede ta odluka počela diplomatska borba Beograda.

"Predsednik Vučić je imao brojne sastanke sa uticajnim ljudima u svetu kojima je rekao šta može da se desi ako odluka stupi na snagu. Mi ovde u Beogradu krenuli smo sa brojnim diplomatskim kontaktima, sastancima, bankarskim sektorom, poštom, predočili smo katastrofalne posledice te odluke", rekao je Petković i dodao da se vodi ozbiljna diplomatska bitka da ta odluka ne stupi na snagu.

Govoreći o očekivanjima od međunarodne zajednice i da li može da se očekuje da se preinači takva odluka, Petković je naveo da očekuje da se ispuni ono što je rekao specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i da se nada rešenju koje se neće završiti sa negativnim posledicama.

Na pitanje da li je država spremna da pomogne penzionerima na prostoru KiM, ukoliko se realizuje ukidanje platnog prometa, Petković je rekao da ne samo da će im država pomoći, već i da će voditi ozbiljnu diplomatsku bitku da ta odluka ne stupi na snagu.

"Imajuću u vidu  sa kim treba da razgovarate, ko je sa druge strane stola, ko isključivo razmišlja o krizama, o eskalaciji situacije na KiM ne znam šta mogu da vam kažem. Ali što se tiče Beograda i države, mi nećemo dozvoliti da bilo koga ko prima platu, penziju, sociljalno davanje ili vrši novčanu transakciju u dinarima na prostoru KiM ostavimo bez njihovih zarada, jer je cilj Kurtija da jednom ovakom protivpravnom uredbom zapravo ide u pravcu  etničkog čišćenja Srba na KiM", rekao je on.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine koji se vodi u Briselu, Petković je rekao da je naša država posvećena procesu normalizacije, kao i da čini sve da on funkcioniše, a da dijalog odbijaju predstavnici prištinskih vlasti.

"Kada nas Lajčak pozove mi se uvek odazovemo, prisutni smo u Briselu. Nismo još dobili nikakav poziv, kad ga dobijemo obavestićemo vas", naveo je on.

Autor:
Pošaljite komentar