Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

TEMA „DNEVNIKA”: SRPSKI CARINICI USPEŠNO STAJU NA PUT ŠVERCERIMA DUVANSKIH PROIZVODA Rekordna zaplena cigareta obeležila prošlu godinu

08.01.2024. 09:04 20:42
Piše:
Izvor: Uprava carina

Carinski službenici su tokom godine za nama ostvarili fantastične rezultate, a među robom koja se najčešće švercovala su duvanski proizvodi.

Kako je za „Dnevnik” rečeno u Upravi carina, zaplenjeno je skoro 112 miliona komada cigareta, što je bezmalo 560.000 boksova, potom više od 17.000 tompusa, kao i preko 3.000 kilograma rezanog i duvana u listu.

Tokom 2022. godine oduzeto je oko 64 miliona komada cigareta i gotovo 24 tone aroma za nargile, a godinu ranije 1,5 miliona komada cigareta i tompusa i više od 46 tona rezanog duvana i duvana za nargile. U 2020. carinici su zaplenili oko 4,2 miliona cigareta i više od 15 tona rezanog duvana i duvana za nardile, 2019. godine oko 4,3 miliona cigareta i oko 420 kilograma rezanog duvana, dok je u 2018. oduzeto više od milion cigareta i oko 1,4 tone rezanog duvana.

U prethodnoj godinu dvostruko većom količinom nadmašena je dosadašnja rekordna zaplena od 50 tona cigareta, kaži za naš list u Upravi carina .

Naime, krajem avgusta carinici su oduzeli više od 112 tona, odnosno gotovo 111 miliona komada cigareta vrednih preko 15,5 miliona evra iz jednog carinskog skladišta u Beogradu. Posle duže carinske istrage, kako su tada naveli u Upravi carina, utvrđeno je da taj akcizni proizvod koji je od 2019. godine šleperima dopreman iz Crne Gore i potom skladišten, mora biti oduzet zbog neverodostojne dokumentacije, netačnih podataka o robi i firmama učesnicma u spoljnotrgovinskom postupku, od kojih neke čak i ne postoje u registrima preduzeća. Konačnim rešenjem Ministarstva finansija potvrđena su rešenja carinskih organa o oduzimanju robe koja su uništena u zakonom propisanom postupku.

U nastavku borbe protiv krijumčarenja cigareta i drugih duvanskih proizvoda, carinici su u saradnji sa policijom sprečili krijumčarenje preko 60.000 cigareta skrivenih u podu jednog autobusa.

Cao slučaj je otkriven 12. decembra prošle godine na izlazu graničnog prelaza Batrovci kada je zahvaljujući sistemu analize rizika Uprave carina, autobus koji saobraća na liniji Priština – Ženeva izdvojen za detaljan pregled. Službenici su odmah po ulasku u vozilo, osetili karakerističan miris lepka što je izazvalo dodatnu sumnju da se u njemu nešto prikriva. Iako su dva vozača i petoro putnika izjavili da nemaju ništa da prijave i da se u autobusu nalaze samo njihove lične stvari, carinici su odlučili da te navode provere upotrebom mobilnog skenera. Uporni carinici nisu odustajali od namere da do krijumčarene robe dopru, pa su tokom kontrole koristili svu raspoloživu tehniku: od mobilnog skenera do fiberoptike kojom je moguće sagledati unutrašnjost teško dostupnih šupljina. Otvorivši vratanca kojom je šupljina bila izolovana od ostatka vozila, pred službenicima se ukazao tovar od 62.720 cigareta sa akciznim markicama takozvanog Kosova.


Unosan posao 

Šverc cigareta je oduvek bio unosan biznis, pre svega zbog toga što su cene duvana na tržištu Evropske unije izuzetno visoke u odnosu na našu zemlju. Iako se cigarete iz švercerskih izvora na crnom tržištu prodaju upola cene, to je i dalje dovoljno da krijumčari ostvaruju ogromne zarade.


Nekoliko dana kasnije, 18. decembra na aerodromu Nikola Tesla, u saradnji sa policijom, srpski carinici su sprečili dvoje putnika koji su doputovali iz Havane, da u prtljagu prokrijumčare kubanske cigare i cigarilose, čija je vrednost procenjena na preko 20 miliona dinara.

Carinici su radi kontrole najpre zaustavili 46-godišnju putnicu, koja se nakon preuzimanja čekiranog prtljaga mirno uputila ka aerodromskom izlazu, rekavši da nema ništa da prijavi sem ličnog prtljaga. Kada su njena dva kofera pregledana na skeneru, bilo je jasno da se u njima ne nalaze lične stvari, već da su dupke puni kubanskim cigarama. Detaljnom kontrolom utvrđeno je da se radi o preko 5.000 cigarilosa i 650 cigara, čija je vrednost procenjena na više od 11 miliona dinara. Potom je u zelenom kontrolnom prolazu zaustavljen i 44-godišnji putnik, koji je putovao istim letom, a u čijim koferima je pronađeno 4.900 kubanskih cigarilosa i 723 cigara, vrednih skoro devet miliona dinara.

Ukupno je zaplenjeno gotovo 10.000 kubanskih cigarilosa i 1.373 cigara.

Iz Uprave carina podsećaju putnike da prema propisima Republike Srbije, deo ličnog prtljaga može biti i 50 cigareta, 25 cigarilosa (do tri grama po komadu), 10 cigara, 50 grama duvana ili odgovarajuća kombinacija navedenih proizvoda, a slično je i u zemljama Evropske unije.

D. Nikolić

Foto: Uprava carina

 

Autor:
Pošaljite komentar
Tema "Dnevnika": Rekordna zaplena cigareta obeležila prošlu godinu

Tema "Dnevnika": Rekordna zaplena cigareta obeležila prošlu godinu

04.01.2023. 09:40 09:45
U maju najveća zaplena cigareta u istoriji carinske službe

U maju najveća zaplena cigareta u istoriji carinske službe

15.08.2022. 11:05 11:08