Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

MILANA ČUGALJ DOBITNICA PRIZNANJA ZA VRHUNSKE REZULTATE U KULINARSTVU Kreativna gastronomija više od kuvanja

06.01.2024. 10:58 11:02
Piše:
Foto: Privatna arhiva

ZRENJANIN: Među dobitnicima priznanja za vrhunske rezultate postignute na evropskim i svetskim takmičenjima, koje dodeljuje Univerzitet u Novom Sadu, našla se i Milana Čugalj iz Zrenjanina, studentkinja na master studijama na Prirodno – matematičkom fakultetu, na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo – smer Gastronomija. Priznanje je Milana zaslužila sjajnim rezultatima u prošloj godini.

Osvojila je zlatnu i bronzanu medalju na Internacionalnom takmičenju južne Evrope, koje je održano u Solunu, a koje su podržale Svetska kulinarska asocijacija i Vlada Grčke, kao i visoko četvrto mesto na takmičenju „Food vision by Open Balkan” u Beogradu. Tu je i priznanje za najperspektivnijeg juniora - za sveukupan doprinos razvoju kulinarstva i gastronomije u Srbiji, koju dodeljuje Kulinarska federacija Srbije.

- Odluka da upišem gastronomiju došla je nekako prirodno i spontano. Zainteresovala sam se za kuvanje još sa nekih deset godina. Rekla bih da moji roditelji i sestra takođe imaju talenat za kuvanje, te su oni ujedno moji prvi učitelji i ogromna podrška, kako pri odabiru zanimanja, tako i tokom samih studija. Takođe, kada sam došla na prvu pripremnu praksu, šef kuhinje mi je ponudio rad u poslastičarnici. Od tog momenta sam znala da je to ono što me najviše ispunjava i gde u potpunosti mogu da iskoristim svoju kreativnost i da na taj način povežem umetnost i gastronomiju – priča Milana Čugalj.

Prema njenim rečima, studiranje gastronomije na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo predstavlja idealan spoj nauke i prakse. Studentima je pružena mogućnost da rade stučnu praksu u nekim od najprestižnijih hotela i restorana kako u Srbiji tako i u inostranstvu. Postoji veliki broj stručnih predmeta kroz koje se stiče teorijsko znanje, dok se ono praktično pokazuje u moderno opremljenoj gastronomskoj laboratoriji. Studenti koji pokažu želju za napredovanjem, kao i ljubav prema ovom poslu, imaju ogromne mogućnosti da kroz razna tematska dešavanja, kao što su humanitarni događaji, radionice, konferencije, što bolje upoznaju posao i način rada, te samim tim i napreduju u poslu.


Student demonstrator

Ciljeva je mnogo, ali u godini koja je tek počela za Milanu postoje prioriteti.

- Glavni cilj za ovu godinu jeste dalji profesionalni i akademski razvoj.  Plan je da se angažujem na seminarima, radionicama i aktivnostima u sklopu, ali i van fakulteta, koji će mi omogućiti sticanje dodatnih znanja i veština. Trenutno sam student demonstrator i istinski uživam u tome da deleći svoje znanje, takođe i učim i unapređujem svoje veštine. Naravno, cilj mi je da završim master studije, a ujedno i razmatram opciju upisa doktorskih studija - objašnjava naša sagovornica.


Uspesi, ističe naša sagovornica, ponekad iziskuju dosta odricanja. Slobodno vreme provodi se na fakultetu, uz malo sna i dosta stresa. No, sve je to sastavni deo uspeha.

- Priznanje koje mi je uručio Senat Univerziteta u Novom Sadu predstavlja validaciju uloženog truda, vremena i posvećenosti, ali i motivaciju za dalji rad i usavršavanje. Sve uspehe delim sa profesorima i asistentima sa Katedre za gastronomiju. Profesori koji svoje vreme nesebično izdvajaju kako bismo mi postigli što bolje rezultate su dr Bojana Kalenjuk Pivarski, dr Maja Banjac, Goran Radivojević, kao i Stefan Šmugović i Velibor Ivanović - napominje Milana.

Ž. Balaban

Piše:
Pošaljite komentar