PORODICA MIHAJLOV IZ ELEMIRA POSVEĆENA MLEČNOM GOVEDARSTVU Iako im radni dan počinje po mraku SREĆNI SU
ELEMIR: Sonja Mihajlov je vlasnica farme krava u Elemiru i pune 22 godine ona i njen suprug bave se mlečnim govedarstvom. Trenutno u štali imaju tridesetak grla, 18 je krava na muži, a ostalo su junice i telad.
- Moj suprug je oduvek voleo krave i dok je bio zaposlen, proizvodnja mleka nam je bila dodatni prihod. U jednom momentu smo odlučili da registrujemo gazdinstvo i nekako je bilo logično da njegov nosilac budem ja. U međuvremenu je i suprug prestao da radi, tako da smo sada oboje posvećeni mlečnom govedarstvu - priča Sonja Mihajlov.
Bave se isključivo proizvodnjom mleka, a isporučuju ga beogradskom „Imleku”. Saradnjom su prezadovoljni i, zahvaljući tome, uspevaju pristojno da žive od svog rada.
- Krave su nam u štali, ne idu na pašnjak. Smatramo da u štali možemo da im obezbedimo dovoljne količine hrane a pre svega vode, kako bi mleko bilo ekstra kvaliteta, kakvo se od nas traži i kakvo isporučujemo - dodaje Sonja.
Na platformi „Mlekomap”
Farma Mihajlov našla se i na platformi „Mlekomap“ koja postoji od ove godine, ali za sada nema mnogo interesovanja.
- Izgleda da mi još nismo spremni za ovakav vid prodaje i kupovine. Javila nam se jedna Beograđanka koja nas je našla na „Mlekomapi“, a bila je u blizini, pa je od nas kupila mleko. I što je još zanimljivije, našla nas je jedna komšinica iz Elemira, koja nije ni znala da prodajemo mleko. Bez obzira na sve, mislim da je platforma na kojoj bi se našli mali proizvođači odlična ideja, kao što mislim i da su mlekomati odlična ideja. Samo je kod nas potrebno više vremena da zažive - zaključuje Sonja Mihajlov.
Radni dan u porodici Mihajlov počinje u 4 sata ujutru, a završava se posle 20 časova.
- Ujutru od 4 do 8 – 8.30 časova čistimo štalu i muzemo krave. Kad to završimo, sledi pauza do 15 sati, pa onda sve ispočetka. I tako 365 dana u godini. Nema ni odmora ni praznika. Ali, mi to volimo i ne žalimo se - ističe Sonja.
Mihajlovi ne planiraju da povećaju broj muznih krava jer, kako kažu, za to bi im bila potrebna dodatna radna snaga, koju je danas nemoguće naći.
- Našli smo našu meru. Dnevno predamo 400 litara mleka ekstra kvaliteta i jako smo zadovoljni saradnjom sa „Imlekom“. To nam omogućava pristojan i normalan život - ističe naša sagovornica.
Mihajlovi ne proizvode sir niti mlečne proizvode, a izvesnu količinu mleka prodaju mušterijama u selu.
- Imamo stalne mušterije koje su prezadovoljne našim mlekom. Kažu da može da stoji u frižideru i nedelju dana, a da se ne pokvari, što je znak koliko je kvalitetno. Veću potražnju smo imali samo kad je bila nestašica mleka u prodavnicama - napominje Sonja.
Ž. Balaban