Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(UŽIVO) MINISTARSTVO TVRDI: Birački spisak ažuran, tvrdnje o "fantomskim biračima" neisitinite; Blokirana Birčaninova

25.12.2023. 09:31 14:53
Piše:
Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Nakon sinoćnjeg pokupaja nasilnog upada u Skpštinu Grada Beograda, za danas je najavljen novi protest opozicije. Zaseda Biro za koordinaciju službi bezbednosti,

Naime, studenti su najavili blokadu glavnog grada za 11 časova.

U sinoćnom protestu na poziv liste “Srbija protiv nasilja“ uhapšeno je više od 35 osoba, a dva policajca su teže povređena. Tokom nekoliko sati učesnici protesta bili su okupljeni oko Skupštine Beograda, a predstavnici SPN-a pokušali su da uđu u zgradu i sa balkona se obrate građanima.

Sednica Biroa za koordinaciju službi bezbednosti zakazana je za danas u 15 časova, nakon sinoćnih incidenata ispred Skupštine Beograda, kada su predstavnici liste “Srbija protiv nasilja“ pokušali da uđu u zgradu i sa balkona se obrate građanima, zbog čega je intervenisala i policija.

MINISTARSTVO TVRDI: Birački spisak ažuran

BEOGRAD: Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) još jednom jasno i nedvosmisleno ističe da je jedinstveni birački spisak jedna od najžurnijih evidencija u Republici Srbiji i da nikad nije bio uređeniji, te da su tvrdnje o postojanju tzv. "fantomskih birača" apsolutno neistinite i paušalne.

Kako navodi Ministarstvo, saopštenje se objavljuje u jeku nasilnih demonstracija pojedinih opozicionih stranaka i na dan kada su pristalice Dragana Đilasa, kako oni kažu, započeli "blokadu" MDULS.

Ministarstvo podseća da je birački spisak do 2012. godine vodila svaka opština, odnosno grad za sebe i da je takav način vođenja imao nedostatke.

Kako kažu, otkako su 2012. godine objedinjeni svi podaci i uspostavljen Jedinstveni birački spisak, obezbeđena je puna kontrola, tačnost i ažurnost podataka.

MDULS naglašava da je Ministarstvo u poslednjih jedanaest godina kontinuirano radilo na unapređenju ove baze podataka, te da su rezultati tog rada vidljivi.

Studenti ispred Ministarstva čekaju odgovor

Grupa studenata okupila se danas ispred zgrade Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u Beogradu, kako bi sačekali odgovor na zahtev tom ministarstvu o otvaranju biračkih spiskova.

Prema njihovim rečima, oni očekuju da odgovor dobiju do 12.00 sati.

Studenti se nalaze na trotoaru, a manjih grupa ima i na kolovozu, u Birčaninovoj ulici, ali vozila i dalje prolaze. Skup protiče mirno.

Studentima su se pridružili predstavnici koalicije Srbija protiv nasilja Srđan Milivojević, Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović.

Studenti koji su prethodnih dana protestovali ispred zgrade RIK-a tražili su da se do danas otvore birački spiskovi da bi se utvrdile navodne nepravilnosti.

Blokada do 18 časova

Aktivista i jedan od inicijator blokada koje su najavili studenti Nikola Ristić rekao je danas da će građani koji su se okupili u 11 časova ispred Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave krenuti u blokade u podne ukoliko ne bude ispunjen njihov zahtev za otvaranje biračkih spiskova.

On je objasnio da će biti blokirane dve ključne tačke u gradu koje nije želeo da otkrije.

Lokacije će biti otkrivene u podne.

Današnji skup je opisao kao blokadu opomene, koje bi trebalo da traju do 18 časova.

Kako je Ristić naglasio, ukoliko zahtev za otvaranje spiskova ne bude ispunjen ini nakon današnjih blokada objaviće dalje korake.

"Mi nemamo nikakve nasilne namere, ako ih neko ima taj neko nije naš", poručio je Ristić

Ivković: Tri sata policija trpela napade

Načelnik Uprave policije Ivica Ivković izjavio je da je u sinoćnom pokušaju nasilnog ulaska u Skupštinu grada Beograda povređeno osam policajaca od kojih će jedan danas biti operisan.

"Okupljena lica su više sati napadala policijske službenike, gađala ih kamenicama, motkama, drvenim palicama. I ceo taj pokušaj nasilnog ulaska trajao je do 21.50. Pripadnici MUP su tri sata trpeli napade, uzdržavali se od intervencije u iščekivanju da nasilje neće eskalirati i da će nasilnici prestati sa napadom", rekao je Ivković na konferenciji za novinare.

Naveo je da je tom prilikom na žalost, povređeno osam policijskih službenika, među kojima i oni koji su zadobili teške telesne povrede.

"Jedan od njih će danas biti podvrgnut hirurškoj intervenciji. Pokušaj nasilnog upada u Skupštinu grada i napad na policiju trajao je u periodu od 18.55 do 21.50", rekao je Ivković.

Vučić sa Bocan-Harčenkom

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom i  informisao ga o sinoćnim neredima u Beogradu.

"Informisao sam ambasadora Bocan-Harčenka o sinoćnim neredima u Beogradu i ponovio da ćemo učiniti sve da sačuvamo bezbednost građana i našu Srbiju", napisao je Vučić na Instagramu buducnostsrbijeav.

Naveo je da su razmenjena mišljenja i o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i aktuelnim geopolitičkim dešavanjima.

"Preneo sam ambasadoru želju da naša dva naroda dočekaju nastupajuće praznike i Novu godinu u miru i i blagostanju", naveo je Vučić.

Brnabić: Lažna priča austrijskih posmatrača o krađi izbora

Premijerka Srbije Ana Brnabić ukazala je danas da su demonstranti na sinoćnjim protestima protiv rezultata izbora pokušali nasilno da uđu u zdanje skupštine Beograda i da su u tom cilju neki od njih koristili kamene kocke i hladno oružje.

"Priča o prekrajanju izbora i krađi 30 odsto glasova dvojice posmatrača iz Austrije je lažna", rekla je Brnabić za TV Hepi.

Ona je podsetila da je jedan posmatrač iz Austrije bio na četiri glasačka mesta i da ni na jednom nije imao primedbe niti je uložio pismeni prigovor, dok je drugi bio na dva glasačka mesta i takođe nije imao primedbe i nije uložio pismeni prigovor.

 

Dnevnik, Srbija Danas, RTS, Tanjug, FoNet

Autor:
Pošaljite komentar