Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

VODIČ KROZ IZBORE Ovo je PROCEDURA, a evo bez čega NE SMETE da krenete na GLASANJE (FOTO)

16.12.2023. 22:44 22:53
Piše:
Izvor: arhiva Dnevnk/ F.Bakić/ Pixabay

U Srbiji se u nedelju održavaju parlamentarni, lokalni i pokrajinski izbori, a građani će moći da glasaju na biračkim mestima koja se otvaraju u 7 i zatvaraju u 20 časova, do kada traje i izborna tišina.

Na početku izbornog dana, birački odbor u prisustvu birača koji prvi dođe na biračko mesto utvrđuje da li je glasačka kutija ispravna i prazna i to upisuje u kontrolni list.

Posle toga, kontrolni list potpisuju birač koji prvi dođe na biračko mesto i najmanje jedan član biračkog odbora. Birački odbor u prisustvu birača koji prvi dođe na biračko mesto ubacuje popunjen i potpisan kontrolni list u glasačku kutiju, koju nakon toga pečati.

Ispravnost glasačke kutije ne može se proveriti u prisustvu birača za koga je posle provere UV-lampom utvrđeno da je izašao na izbore na drugom biračkom mestu, koji nema važeću javnu ispravu za utvrđivanje identiteta, koji nije upisan u izvod iz biračkog spiska i koji je član biračkog odbora na tom biračkom mestu.


Biračko mesto određuje se tako da na njemu može glasati do 2.500 birača

Tekst glasačkog listića štampa se na srpskom jeziku, ćiriličnim pismom. Za opštine, odnosno gradove u kojima je na dan raspisivanja izbora u službenoj upotrebi jezik nacionalne manjine, tekst glasačkog listića štampa se na srpskom jeziku, ćiriličkim pismom, a ispod tog teksta štampa se tekst na jeziku i pismu nacionalne manjine.

Ako je u opštini, odnosno gradu na dan raspisivanja izbora u službenoj upotrebi više jezika nacionalnih manjina, tekst na jezicima nacionalnih manjina ispisuje se posle teksta na srpskom jeziku po azbučnom redu naziva jezika nacionalne manjine.


Svaki građanin glasa na biračkom mestu na kojem je upisan u birački spisak i može da glasa samo pod uslovom ako ponese važeću ličnu kartu ili pasoš ili drugu javnu ispravu s fotografijom i JMBG. Poželjno je, ali nije obavezno, predati i poziv za glasanje.

Ukoliko se neko zatekne na biračkom mestu prilikom zatvaranja biračkog mesta ili neposredno ispred, biće mu omogućeno da glasa. Pošto se glasač potpiše u birački spisak, član biračkog odbora mu prska kažiprst desne šake sprejom kako bi se između ostalog izbegla mogućnost da neko glasa više puta, jer se sprej otkriva lampom. Ako birač odbije da mu se sprejom obeleži prst, birački odbor mu ne sme dozvoliti da glasa.


Srpska dijaspora glasaće u 35 zemalja

Državljani Srbije koji žive u inostranstvu na izborima zakazanim za 17. decembar imaće priliku da glasaju u 35 zemalja na 81 biračkom mestu, a zbog vremenske razlike  u SAD, Kanadi, Portugaliji i Ujedinjenom Kraljevstvu glasaće već danas.

Republička izborna komisija je donela odluku da se zbog razlike u vremenskim zonama u četiri države glasanje obavi dan ranije nego u Srbiji, od 7 do 20 časova, dok će na svim ostalim biračkim mestima biti organizovano 17. decembra u istom periodu.

Prema podacima RIK-a, za glasanje se prijavilo 32.216 građana Srbije koji žive van matice. Za narodne poslanike u Skupštini Srbije moći će da glasaju na rekordnom 81 biračkom mestu u inostranstvu, od 2004. godine od kada je pripadnicima dijaspore omogućeno da glasaju u inostranstvu. Glasanje će biti obavljano u najvećem broju u diplomatsko konzularnim predstavništvima.

Na severnoameričkom kontintetnu glasaće se na šest mesta, na jednom u Africi i jednom na Novom Zelandu.

U SAD će biti otvorena tri mesta - u ambasadi u Vašingtonu, i konzulatima u Čikagu i Njujorku, kao i u Kanadi i to u Vankuveru, Otavi i Torontu. Na Novom Zelandu glasaće se na Vajtklif koledžu u Oklendu,  u Centalnoafričkoj Republici u gradu Bangui u bazi "Morava".

Najviše biračkih mesta, 19 biće otvoreno u BiH, zatim u Nemačkoj šest i po pet u Austriji i Italiji. Više od trećine biračkih mesta biće otvoreno u zemljama bivše SFRJ.

U BIH će se glasati u Sarajevu, u Banjaluci i Bijeljini na dva mesta, u Mostaru, Trebinju, Bijeljini, Višegradu, Bratuncu, Doboju, Zvorniku, Branjevu, naselju Lopare, Rudu, Prijedoru, Mrkonjić Gradu, Palana i Novom Goraždu. U Crnoj Gori glasaće se u Podgorici, Beranama, Herceg Novom i Sutomoru.

U Severnoj Makedoniji glasaće se u ambasadi u Skoplju i Klubu rezervnih vojnih oficira u Kumanovu. U Hrvatskoj u Zagrebu i Vukovaru, a u Sloveniji u Ljubljani.

Srpska dijapora će moći da izađe na izbore i u Švajcarskoj i to u Bernu, Cirihu, Ženevi i Luganu. Po dva biračka mesta biće otvorena i u Rusiji - u Moskvi i Sočiju, Francuskoj u Strazburu i Parizu i Švedskoj - u Stokholmu i Malmeu. U Italiji će se glasati u Milanu, Trstu, Vićenci i Valdanju.


Svi birači koji su iz zdravstvenih razloga sprečeni da dođu na biračko mesto, kao i osobe sa invaliditetom, nemoćni i stari mogu da glasaju kod kuće ili na nekom drugom mestu ako obaveste birački odbor najkasnije do 11.00 časova na dan glasanja. Pre izbornog dana o takvoj potrebi treba obavestiti birački odbor (preko radnog tela izborne komisije), a najkasnije na dan glasanja kada se odbor direktno kontaktira.

Birač koji usled nepismenosti, slabovidosti, invaliditeta ili nekog drugog razloga nije u stanju da sam popuni glasački listić, ima pravo da na biračko mesto povede pomagača koji će umesto njega popuniti glasački listić onako kako mu birač odredi. Glasa se tako što se zaokruži redni broj ispred naziva jedne izborne liste za koju pojedinac želi da glasa.

Glasa se lično iza paravana koji obezbeđuje tajnost glasanja, a kada glasač zaokruži redni broj ispred naziva jedne izborne liste, glasački listić treba da presavije i ubaci u glasačku kutiju. Na biračkim mestima zabranjeno je korišćenje mobilnih telefona ili drugih sredstava komunikacija, kao i foto-aparata i kamera.

U slučaju da nekome poziv za glasanje nije dostavljen, odnosno glasaču nije poznat broj i adresa biračkog mesta, upitom na veb-prezentaciji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave može proveriti na kom biračkom mestu glasa. Izborna tišina traje do zatvaranja biračkih mesta u nedelju u 20.00 časova.

U vreme predizborne tišine na javnim skupovima, u elektronskim i štampanim medijima ne smeju se objavljivati procene rezultata izbora, javno predstavljati kandidati za narodne poslanike, njihovi programi i slično, a ovo se odnosi i na portale koji su registrovani kao mediji.

Na biračkom mestu i na udaljenosti do 50 metara od biračkog mesta ne smeju se isticati simboli stranaka i drugih političkih organizacija i drugi propagandni materijali. Na biračkom mestu mogu se isticati državni grb i zastava, rešenja o određivanju biračkih mesta i imenovanju biračkih odbora, lista kandidata i pravila ponašanja na biračkom mestu.

Autor:
Pošaljite komentar
VAŽNA VEST ZA GRAĐANE Evo kako možete da proverite da li ste UPISANI u BIRAČKI SPISAK! Ima samo JEDAN USLOV

VAŽNA VEST ZA GRAĐANE Evo kako možete da proverite da li ste UPISANI u BIRAČKI SPISAK! Ima samo JEDAN USLOV

17.11.2023. 18:48 18:52