Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(FOTO) ZNATE ZA ŽIVOTINJSKE ČOPORE, STADA, KRDA ALI ZNATE LI DA POSTOJE I OVI POJMOVI? Evo ko čini armiju, parlament, bend i karavan, a nisu ljudi

15.12.2023. 14:38 14:59
Piše:
Izvor: unsplash.com/ilustracija

U divljem kraljevstvu, grupni život životinja često je prava umetnost. Ovi skupovi, poznati po svojim jedinstvenim imenima, često otkrivaju fascinantne priče o zajedništvu i taktičkoj inteligenciji u životinjskom svetu. Sve rašireniji upliv engleskog jezika u našu terminologiju uticao je da se pojedine životinjske vrste nađu u novoj grupi/kategoriji.

Krdo/Stado

Stado i krdo se često koriste kao sinonimi, ali u nekim kontekstima mogu imati suptilne razlike u značenju.  Stado se obično koristi za opisivanje grupe ovaca, ali se može koristiti i za druge domaće životinje poput koza ili goveda. Ovaj izraz često naglašava grupu životinja koje se zajedno kreću ili se čuvaju pod pažnjom pastira.

Krdo takođe opisuje grupu domaćih životinja, ali je šire u smislu da može obuhvatiti različite vrste, uključujući goveda, konje, ovce ili slično. Krdo se često koristi za opisivanje zajednice životinja koje dele istu teritoriju ili pastirskog nadzora.

Čopor

Čopor divljih životinja, poput vukova i pasa, oduvek intrigira svojom hijerarhijom i koordiniranim lovačkim strategijama. Njihova sinergija je kao taktički vojni manevar u divljini.

Roj

I dok roj insekata može delovati haotično, tu je posebna organizacija.

Pčele, na primer, stvaraju impresivan roj dok traže hranu ili grade košnicu. Njihova koordinacija je gotovo kao vođenje dirigenta u svetu insekata.

Karavan

Karavani životinja, kao što su kamele ili nosorozi, putuju zajedno u potrazi za hranom ili tokom migracija. Ova grupa pruža sigurnost i podršku tokom putovanja kroz raznolike terene.

Jato

Jata ptica poput lastavica ili galebova demonstriraju izvanrednu koordinaciju u letenju. Ove grupe omogućavaju pticama da zajedno love, pronalaze hranu i štite se od potencijalnih opasnosti.

Pod vodom, ribe u jatu nisu samo pojedinci u masi. Njihova koordinacija u plivanju i lov na plen predstavlja istinsku umetnost pod morem.

Koliba

Iako asocira na kućicu u divljini, ovaj pojam koristi se i za nebesku organizaciju. Neki od najvećih lovaca na nebu formiraju kolibu. Ptice grabljivice, poput orlova i jastrebova, pokazuju svoju snagu i taktičku veštinu u ovom impresivnom okupljanju.

Kolonija/Armija

Nije svaka armija i kolonije napravljena od ljudi. Mravi, organizovani u svojim redovima, kreću se zajedno kao jedna sila prirode Armije mrava funkcionišu na principu podeljenog rada i kolektivne efikasnosti.

Ova grupa insekata zajednički radi na prikupljanju hrane, održavanju mravinjaka i odbrani od pretnji.

Škola

Škole riba predstavljaju sinhronizovano plivanje koje omogućava ribama da se brane od predatora, pronalaze hranu i navigiraju kroz vodene ekosisteme. Njihov pokret podseća na sinhronizovani balet ispod površine okeana.

Bend

Ni ptice nisu imune na ritam. Ptice poput ševa, koji formiraju „bend”, često imaju vokalne izvedbe koje se mogu meriti s najboljima u svetu prirode. U bendu ili grupi se nalaze i gorile, ali oni ne pevaju, sem ako se ne radi o svetski popularnom bendu Gorillaz koji čije ljudi.

Parlament

Parlament sova se okuplja na granama noću, gde razmenjuju svoje karakteristične zvuke. Ova grupa pokazuje jedinstvenu komunikaciju među noćnim pticama i drže lekciju ljudima kako parlament treba zaista da funkcioniše, gde se svaki glas poštuje i uvažava.

U ovom raznolikom svetu životinjskih skupova, nazivi nisu samo reči; oni su prozori u čudesne priče o zajedništvu, strateškoj inteligenciji i neuhvatljivoj lepoti života u grupi. Svaka skupina nosi svoju jedinstvenu priču, dodajući sloj složenosti u već bogat mozaik divljine.

Autor:
Pošaljite komentar
SEOBA MEDVEDA NA POVLEN Lovci primetili tragove krupne životinje svuda u lovištu

SEOBA MEDVEDA NA POVLEN Lovci primetili tragove krupne životinje svuda u lovištu

25.09.2023. 13:07 13:14
BRITANAC UZ POMOĆ KAMERA I ZVUKOVA TERA DIVLJE ŽIVOTINJE U dvorištu više nema jazavaca i licisa

BRITANAC UZ POMOĆ KAMERA I ZVUKOVA TERA DIVLJE ŽIVOTINJE U dvorištu više nema jazavaca i licisa

10.10.2023. 11:12 11:34