Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

USKORO NOVA PRAVILA ZA STOČARE I MESARE Evo kako će evropski standardi promeniti način merenja kvaliteta mesa i u Srbiji

12.12.2023. 12:59 13:17
Piše:
Foto: Ilustracija Pixabay.com

Najkasnije do 2025. godine, i u Srbiji bi trebalo da zažive evropski standardi, po kojima se svinjsko i goveđe meso klasira i ceni spram mesnatosti proizvoda, umesto što se, kao što je kod nas sada slučaj, prodaje po “živoj vagi”. Zamisao je da ovo posledično ne poveća cene, nego kvalitet onoga što kupujemo i konzumiramo.

Nedavno je završen Tvining projekat „Podrška uspostavljanju sistema klasiranja trupova u skladu sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU“ čiji je smisao bio obuka da se na liniji klanja tovljenici i goveda klasiraju na osnovu mesnatosti.

Projekat je počeo u julu 2022. godine i predstavlja značajan korak na putu Srbije ka usklađivanju poljoprivrednih praksi sa standardima Evropske unije (EU). Tokom godinu dana trajnja obuke, koju je prošlo 30 malih i velikih klanica, kupljena je oprema, obučene su i licencirane osobe koja će raditi na ocenjivanju mesnatosti na liniji klanja u klanicama.

Jedini razlog uspostavljnju sistema klasifikacije svinjskih i goveđih trupova jeste da se životinje plate na osnovu kvaliteta u odnosu na procenat mesa.

Odavno se u zemljama gde je stočarstvo razvijeno mesnatost svinja i goveda uzima kao glavni parametar kod plaćanja životinja dok je kod nas to još uvek težina - živa mera životinja.

Novim sistemom previđeno je da sve klanice koje kolju nedeljno više od 500 tovljenika i 40 goveda budu uključene u sistem klasiranja na osnovu mesnatosti svinja.

Primena ovog sistema doneće jeftiniji tov životinja, jer mesnatiji tovljenik je jeftiniji tovljenik.

Prema rečima profesora Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu dr Ivana Radovića, kilogram mišića traži tri puta manje energije nego jedan kilogram masnoće, a sa druge strane plaćaće se stvarno na osnovu kvaliteta onoga što primarni proizvođač utovi.

Do sada je kod nas plaćeno na osnovu žive mere gde su uglavnom tovljači koji su kontinuirano investirali na farmama i u selekciju bili na neki način destimulisani jer je njihova cena bila ista kao i kod svih drugih proizvođača koji to nisu sprovodili.

U Vojvodini je 2018. godine sproveden Projekat skrininga mesnatosti tovljenika na liniji klanja u 13 klanica, osam velikih i pet malih, gde je izmereno 77.000 polutki čija je prosečna mesnatost bila 55,3 procenta sa značajno malom mesnatošću tovljenika kod malih farmera.

Podsetimo da su Nacionalnim odgajivačkim programom 2022 - 2023 godine definisani kriterijumu tova, pa je mesnatost tovljenika na liniji klanja bila 58,2 posto kod malih i srednjih proizvođača, pa su se tek sada stekli uslovi da Projekat uspostavljanja sistema klasiranja trupova svinja počne i u Srbiji.

 

U toku sledeće godine trebalo bi da se donese Zakon o tržištu poljoprivrednih proizvoda i pravilnici, i da se osnuje Nacionalno kontrolno telo koje će pratiti rad operatera na liniji klanja i klasifikatore. Tako da će naredna godina zapravo biti godina prilagođavanja, a od 2025. godine projekat će startovati u potpunosti.

Dnevnik.rs

Piše:
Pošaljite komentar
POVEĆANJE STOČNOG FONDA TREBA DA BUDE PRIORITET Nauka mora pomoći da stočarstvo stane na noge

POVEĆANJE STOČNOG FONDA TREBA DA BUDE PRIORITET Nauka mora pomoći da stočarstvo stane na noge

05.10.2023. 10:43 10:48
Stočarstvo u zamahu, trećina poljoprivredne proizvodnje izađe iz staja

Stočarstvo u zamahu, trećina poljoprivredne proizvodnje izađe iz staja

27.12.2021. 09:30 09:31