Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

TEMA „DNEVNIKA”: POKRAJINSKA VLADA OD 2016. GODINE U SAOBRAĆAJNU INFRASTRUKTURU ULOŽILA 17,5 MILIJARDI DINARA Za osam godina izgrađeno 370 kilometara puteva (FOTO, VIDEO)

02.12.2023. 09:48 11:40
Piše:
Foto: Pokrajinska vlada

Pokrajinska vlada je od 2016. godine, preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine, za realizaciju projekata u oblasti saobraćajne infrastrukture izdvojila oko 17,5 milijardi dinara.

Novac je obezbeđen za izgradnju gotovo 370 kilometara asfaltnog kolovoza, a investicijama je obuhvaćena izgradnja mostova, puteva, biciklističkih staza, obnova i sanacija kolovoza. Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj finansirao je 207 projekata u iznosu od 3,28 milijardi dinara za izradu dokumentacije i izvođenje radova u drumskom saobraćaju. Pokrajinska vlada je ove godine započela veliki posao rekonstrukcije ulica na teritoriji 30 opština u Vojvodini, a ukupna vrednost radova je više od 7,3 milijarde dinara, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović sredinom godine nakon posete Temerinu.

U toku je asfaltiranje sedamnaest ulica u Senti, rekonstrukcija ulica u opštine Irig, i to u Rivici, Velikoj Remeti, Vrdniku i Jasku, a projektom je predviđena i izgradnja saobraćajnice u zoni „Nove banje“ u Vrdniku. Rekonstruiše se devet saobraćajnica u opštini Pećinci (Donji Tovarnik, Šimanovci, Sibač, Ašanja, i Popinci), kao i ulice u Prigrevici, Svilojevu i Apatinu i gradi biciklistička staza Banja Junaković – Svilojevo.

Osim toga, u toku je obnova saobraćajnice od Bačkog Monoštora do atara Kupusine, čime će biti završen put koji povezuje Apatin i Sombor, potom put Srpska Crnja – Radojevo, saobraćajnice u Kovinu i to u Bavaništu, Deliblatu i Dubovcu, ulice i kolovoza u Bačkom Petrovcu, ulica u Boki, Jarkovcu, Krajišniku, Neuzini i Sečnju. Obnavlja se kolovoz u 11 ulica u Rakovcu, Čereviću, Suseku, Lugu i Beočinu, 14 ulica u Baču i Vajskoj, kolovoz u Lokvama, Vladimirovcu, Seleušu i Dobrici u opštini Alibunar, a gradi se i most preko reke Zlatice u Padeju i pristupne saobraćajnice u Čoki.


Za novosadske ulice 2,2 milijarde dinara

Još prošle godine započet je veliki projekat asfaltiranja ulica u Novom Sadu, a vrednost radova, ukupno, na osnovu tri ugovora koje finansira Pokrajinska vlada, veća od 2,2 milijarde dinara. Mirović i tadašnji  gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević su 2022. godine potpisali ugovor o finansiranju projekta povećanja bezbednosti saobraćaja održavanjem objekata putne privrede održavanjem saobraćajnica na teritoriji Novog Sada, za šta je Pokrajinska vlada izdvojila 800 miliona dinara. Dokumentom su obuhvaćene Bulevar Mihajla Pupina (od Žarka Zrenjanina do mosta), Bulevar Jaše Tomića (od Kisačke do Stevana Doronjskog), Bulevar Jovana Dučića, Beogradski kej, Futoški put, Kisačka, Hajduk Veljkova, Doža Đerđa, Gagarinova, Save Kovačevića, Kosovska, Vojvođanska, Jovana Subotića, Bajči Žilinskog, Primorska, Radomira Raše Radujkova, Jovana Popovića (od Subotičke od Patrijarha Pavla) kao i ulice u Veterniku i Sremskoj Kamenici.

Predlogom pokrajinskog budžeta za 2023. godinu takođe je izdvojena značajna suma novca  kako bi bio nastavljen taj posao u Novom Sadu, a prema planu verovatno će i u 2024. godini biti nastvaljen projekat.


U toku je obnova kolovoza, rekonstrukcija trotoara, izgradnja biciklističke staze i uređenje parkinga u Pavlovačkoj ulici i Ulici Vuka Karadžića u Rumi, dok je u pripremi i početak rekonstrukcije raskrsnice četiri ulice sa izgradnjom kružnog toka u Vršcu. Radove vredne više od 2,7 milijardi dinara, u ukupnoj dužini od gotovo 62,6 kilometara finansirala je Pokrajinska vlada. Ove godine obnovljen je put u Banatskom Dvoru, Torku i Srpskom Itebeju na teritoriji opštine Žitište i saobraćajnica u Karađorđevoj i Vojvođanskoj ulici u Plandištu. Radovi na delu Grebenskog puta do manastirskog kompleksa Đipša u opštini Šid u dužini od 4,5 kilometra su završeni, dok su u toku na kraćoj deonici od 600 metara na prilazu do manastira.

Investicijama je obuhvaćena izgradnja mostova, puteva, biciklističkih staza, obnova i sanacija kolovoza

Baranda, Sakule, Sefkerin, Crepaja

Rekonstrukcija 14 saobraćajnica na teritoriji Opštine Opovo u avgustu obuhvatala je asfaltiranje i rehabilitaciju u Sefkerinu, Opovu, Barandi i Sakulama, u dužini od 3.731 metra. Vrednost radova je 56 miliona dinara, od čega 40 miliona finansira Pokrajinska vlada, dok je ostatak obezbeđen iz budžeta lokalne samouprave. Cilj je da ta opština do kraja iduće godine nema neasfaltiranih lokalnih puteva, dok Baranda upravo postaje prvo mesto na teritoriji Opova u kojoj neće biti neasfaltiranih saobraćajnica. Na teritoriji opština Kovačica asfaltirano je u Debeljači, Crepaji, Padini i Kovačici.

Radovi na delu Grebenskog puta do manastirskog kompleksa Đipša u opštini Šid, u dužini od 4,5 kilometra, završeni su, dok su u toku na kraćoj deonici od 600 metara na prilazu do manastira


Rekonstruisan je i Kanjiški put u Subotici, udužini od skoro dva kilometra, a vrednost radova je 90 miliona dinara. U planu je da Pokrajinska vlada ove i naredne godine, sa gotovo 400 miliona dinara, finansira izgradnju i rekonstrukciju kolovoza u 20 ulica u Subotici, Čantaviru i Donjem Tavankutu, kao i izgradnju biciklističke staze na tri deonice. Samo u Temerinu u 18 ulica asfaltirano je gotovo 12 kilometara. Radovi ukupno koštaju 203 miliona dinara, od čega je Pokrajinska vlada, preko Uprave za kapitalna ulaganja, obezbedila 150 miliona dinara, a ostatak je izdvojiti Opština Temerin. Ukupna vrednost izgradnje puta Stapar-Sivac je 1,4 milijarde dinara. Dužina trase je skoro 15,8 kilometara, od čega je oko 6,7 kilometara na teritoriji Sombora, a oko devet kilometara na teritoriji opštine Kula. U Pančevu je rekonstruisana ulica Dimitrija Tucovića i Kneza Mihajla Obrenovića. Pokrajinska vlada finansirala je 307,8 miliona dinara finansirala obnovu oštećenog kolovoza na državnom putu drugog a reda broj 100 na teritoriji opštine Sremski Karlovci, u dužini od 4,2 kilometra. Ugovor o relizaciji tog projekta potpisan je između Pokrajinskog  sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i Javnog preduzeća „Putevi Srbije“.

S. Kovač

Autor:
Pošaljite komentar
Počinje rekonstrukcija kolovoza na Futoškom putu

Počinje rekonstrukcija kolovoza na Futoškom putu

26.09.2022. 12:38 12:40
ASFALTIRANJE ULICA U PANČEVU PO PRORITETIMA Gonji grad dobio novo ruho

ASFALTIRANJE ULICA U PANČEVU PO PRORITETIMA Gonji grad dobio novo ruho

17.11.2023. 10:22 10:32
Pokrajinska vlada ulaže dodatno u vodoprivredu

Pokrajinska vlada ulaže dodatno u vodoprivredu

12.07.2017. 18:18 18:20