Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

PRIZNANJE ZRENJANINSKOM TRENERU DAVORU ŽIGIĆU - U DUBAIJU Ponos, poštovanje, izvrsnost...

26.11.2023. 10:10 10:23
Piše:
Foto: Ž. Balaban

Nekadašnji plivač Proletera i bivši trener Plivačkog kluba Viktorija 1906 iz Zrenjanina Davor Žigić nedavno je od kompanije iz Dubaija, u kojoj radi, dobio nagradu „Hamiltonian of the Year“.

Ova nagrada se dodeljuje na osnovu glasova zaposlenih onima koji su oličenje vrednosti kojih se kompanija pridržava, kao što su ponos, pozitivnost, poštovanje, izvrsnost i jedinstvo.

– S obzirom na to da kompanija broji oko 200 zaposlenih i 6.000 plivača, ovo je lepo priznanje. Ujedno je dalja motivacija za nekoga ko je u drugoj državi morao da krene od početka – kaže nam Davor Žigić.

Davor je rođen 1988. godine u Zrenjaninu, u gradu u kojem je i počeo svoju plivačku karijeru. Prve „zaveslaje“ rukama napravio je u Proleteru već sa pet godina. Tamo se aktivno bavio plivanjem do kadetskog nivoa. Kasnije će se ispostaviti da mu je ovo iskustvo umnogome pomoglo da danas razume muke sa kojima se plivači susreću kao i da bolje planira treninge.

– Karijeru plivačkog trenera počeo sam u klubu Viktorija 1906 iz Zrenjanina u martu 2013. godine, pod vođstvom Branislava Ivkovića. Prvobitno sam radio u školi plivanja, kako u malom tako i u velikom bazenu. Pošto je klub rastao, pravio sam naredne korake ka takmičarskom plivanju. S tim grupama sam i radio sve do mog odlaska u Hamilton Aquatics u Dubaiju, u januaru 2019. godine – priseća se naš sagovornik.

U Ujedinjene Arapske Emirate je otišao na preporuku čuvenog zrenjaninskog plivača Ivana Lenđera, koji je već radio u tamošnjem klubu. Pošto u tom trenutku nije bila otvorena pozicija trenera takmičarskog plivanja, Davor je počeo da vodi jedan od bazena u kojima se trenira, a kompanija ih ima oko 30. Preuzeo je i ulogu trenera u školi plivanja.

– Već posle šest meseci, zahvaljujući mojim manadžerima Lauri i Rosu, vratio sam se takmičarskom plivanju. Osim plivačkim delom, bavim se i administracijom u vezi sa takmičarima, kojih je oko 1.000 ove sezone – objašnjava Žigić.

Trenutno vodi dve takmičarske grupe. Mlađu čine plivači rođeni 2012. i 2011, a stariju oni rođeni od 2009. do 2006. godine. Plivači dolaze sa raznih strana sveta, pa u tim grupama pliva dvadesetak različitih nacija.

– Tokom nedelje plivamo u četiri različita bazena. Jednom nedeljno imamo i rani jutarnji trening, pre škole, koji počinje u 5 sati ujutru. Život u Dubaiju je specifičan jer se dosta radi a klima nije za svakoga. Najlepši period je od novembra do aprila kada je ujedno i turistička sezona, dok je od maja do oktobra izuzetno toplo. Posao trenera zahteva šest radnih dana, od ponedeljka do subote ujutro, tako da nam dan i po ostaje za odmor, druženje... Naravno, budući da su takmičenja deo našeg posla, dešava se i da su i cela subota i nedelja posvećeni tome – ističe Davor.

Od rezultata koje je ostvario kao trener, on izdvaja da trenutno trenira plivačicu koja je u užem izboru da predstavlja svoju zemlju Uzbekistan na Juniorskim azijskim igrama 2024. Takođe, u grupi ima i plivačicu koja je bila u užem krugu da predstavlja Libiju na juniorskim međunarodnim takmičenjima.

Pitali smo zbog čega su se mnogi zrenjaninski plivači i treneri, poput njega, Ivana Lenđera i Dejana Pejinovića, kao i Nebojše Đurkina, odlučili za nastavak karijera baš u Dubaiju.

– Dubai pruža odlične uslove kako plivačima, tako i trenerima da napredujua. Ovde skoro svaka škola poseduje svoj bazen sa grejačima i čilerima  – navodi Žigić.

Za kraj razgovora, otkrio nam je i kakvi su mu dalji planovi.

– Fokus je na trenutnim grupama i plivačima, kao i na sopstvenom daljem usavršavanju. A imam i priliku da asistiram trenerima koji rade sa internacionalnim plivačima – zaključuje Davor Žigić.

Željko Balaban

Autor:
Pošaljite komentar