Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

RASPISAN TENDER ZA PROJEKTANTE MEMORIJALNOG CENTRA Počast stradalima u strašnoj januarskoj raciji

17.11.2023. 14:01 14:04
Piše:
Izvor: Tenderska dokumentacija

Memorijalni centar, posvećen žrtvama pogroma u Bačkoj 1941-1944 godine planiran je na obodu Limana, uz Most slobode i Kreativni distrikt (Kinesku četvrt), a Gradska uprava nedavno je raspisala tender za izradu tehničke dokumentacije.

Procenjena vrednost javne nabavke je gotovo 26,7 miliona dinara (bez PDV-a), dok je šest meseci rok za završetak dokumentacije neophodne za izgradnju  kompleksa. Odabrani će kao osnovu za izradu tehničke dokumentacije koristiti idejno rešenje koje potpisuje autorski tim „SPRING STUDIO“ iz Beograda“, nagrađeno na konkursu 2022. godine.

Lokacija za budući kompleks nije slučajno odabrana. U blizini je jedna od najlepših plaža na Dunavu - Štrand, ali i najveće gubilište, kada je tokom tri dana, od 21. do 23. januara 1942. godine, Dunav bio ledena grobnica za stotine ljudi.

Memorijalni centar, predviđen je na prostoru na kom je prethodnih decenija bila oprema „Mostogradnje”, nakon što je Most slobode završen. Ukupna površina poseda je 26.500 metara kvadratnih, a kompleks će imati tri celine - objekat centra (muzej), park, kao i uređene parterne i saobraćajne površine. Svojevremeno je najavljeno da bi Memorijalni centar mogao da bude završen u naredne dve, tri godine i očekuje se da postane obeležje od nacionalnog i međunarodnog značaja, počasno mesto sećenja na žrtve i tragične događaje.

- Reč je o najznačajnijem memorijalnom projektu Grada i Srpske pravoslavne crkve - Eparhije bačke u novijoj istoriji Novog Sada, čijom će realizacijom biti odata počast nevino postradalim žrtvama, civilnom stanovništvu, mahom Srbima i Jevrejima - objasnio je direktor Arhiva Grada Novog Sada Petar Đurđev, koji je bio jedan od članova žirija na konkursu. - Kultura sećanja je preduslov opstanka identiteta svih naroda koji vekovima žive na ovim prostorima i neophodna je i nama i budućim generacijama. Posle decenija čekanja, žrtve stravičnog zločina konačno će dobiti svoje mesto - Memorijalni centar, koji će sačuvati sve ono što se dogodilo od zaborava.

Stari objekti “Mostogradnje” biće uklonjeni, kao i deo parkinga neposredno uz Kinesku četvrt. Idejnim rešenjem je predviđena izgradnja jednog prizemnog objekta, zatvorenog dela kompleksa površine 2.500 kvadrata, a predviđene su dve etaže - podrum i prizemlje.


Arhitektonsko rešenje

l„Arhitektonsko rešenje objekta Memorijalnog centra se bazira na korišćenju projektantske tehnike zasnovane na sinematičkoj metodi, tako da je prostorno funkcionalna organizacija objekta rešena na osnovu dva narativna toka. Prvi je razgradnja čina stradanja u šest izdvojenih celina i paralelno sa unutrašnjim narativnim tokom kojim se prolazi kroz objekat Memorijalnog centra, razvija se i spoljašnji tok koji postaje osnova za rešenje Memorijalnog parka i uređenje spoljnih prostora.


„Memorijalni centar se osniva kao ustanova kulturnih i društvenih sadržaja sa ciljem negovanja sećanja na žrtve Pogroma, u interesu obezbeđivanja organizacionih, kadrovskih i materijalnih dobara za obavljanje poslova iz oblasti muzeološke, obrazovno – vaspitne, izdavačke, naučno – istraživačke delatnosti i saradnje sa sličnim centrima, fondacijama, muzejima i udruženjima”, navedeno je u projektnom zadatku.

Ispred ulaza u objekat predviđen je prostor za paljenje sveća, a u parku je, osim staza, planirana i grupa od 14 skulpturalnih elemenata, koji simbolišu mesta stradanja.

Glavni, ulazni hol u objekat površine je oko 445 metara kvadratnih i tu će biti digitalna arhiva, prostor za projekcije filmova i održavanje izložbi, dok je za knjižaru namenjeno oko 268 kvadrata i 194 za amfiteatar. Stalna muzejska postavka biće raspoređena na prostoru površine oko 513,5 kvadrata i planirano je nekoliko segmenata: uvodni deo, život pre Drugog svetskog rata, rat i okupacija, racija 1942. godine u Novom Sadu, s opisima mesta masovnih zločina, kopijom Miletićeve ulice i Sokolskog doma, ledena prostorija i druge. Osim toga, deo postavke biće posvećen raciji u Titelu i Žabaljskom srezu, Starom Bečeju i Srbobranu.  Predviđena je audio soba za slušanje svedočanstva, a deo će prikazivati život u Bačkoj u periodu od 1942. do 1944. godine, s informacijama o logorima, deportacijama i Narodno oslobodilačkom pokretu, kao i suđenju zločincima, po završetku rata i sećanju na raciju. U „Hladnoj sobi” će biti simulirano okruženje i tragični događaji iz januara 1942. godine.  U ostatku  površine muzeja biće kafe, hol, hodnici, magacini, toaleti, depo, kancelarije i druge prostorije.

J. Vukašinović

 

Autor:
Pošaljite komentar