Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

MUP STAJE NA PUT IREGULARNIM MIGRANTIMA I KRIJUMČARIMA LJUDI Iz šuma uz granice ne može ni ptica

05.11.2023. 11:21 11:38
Piše:
Izvor: MUP Srbije

Kroz Srbiju je od početka migrantske krize prošlo, prema nekim procenama, više od 1,5 milion ljudi, pri čemu je desetine hiljada njih pokušalo da ilegalno prodre na teritoriju Evropske unije.

To ne treba da čudi, jer se naša zemlja nalazi na jednoj od glavnih migrantskih ruta. Međutim, na putu ka obećanoj zemlji, neretko u pograničnom pojasu dolazi do sukoba među migrantima, kao i među kriminalnim bandama koje švercuju migrante. Stoga Ministarstvo unutrašnjih poslova intenzivno radi na suzbijanju iregularnih migracija na teritoriji Republike Srbije. Tako su tokom nedavne opsežne sedmodnevne akcije, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova sprečili oko 3.400 iregularnih migranata, koji su se krili u pograničnim pojasevima s ciljem da krijumčarskim kanalima dođu do zemalja Evropske unije.

Detaljnom pretragom terena na području Subotice, Kikinde, Sombora i Pirota, više stotina policijskih službenika u akciji kojom rukovodi pomoćnik direktora policije general policije Dejan Luković, pronašli su i pet automatskih pušaka, pet pištolja, više od 1.550 komada municije različitog kalibra, kao i 362 strana pasoša, kao i manju količinu narkotika. Osim toga, pronađene su i merdevine visine oko četiri metra, koje su migranti koristili da preskoče ogradu na srpsko-mađarskoj granici, kao i zemunice u kojima su se skrivali, sa sve bunarima za vodu.


Saradnja policija Srbije i Mađarske

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić sastao se početkom nedelje sa ministrom unutrašnjih poslova Mađarske Šandorom Pinterom na Graničnom prelazu Reske i tom prilikom su dogovorili konkretne korake u zajedničkoj borbi protiv iregularnih migracija. Ministri su se dogovorili da jedan pripadnik mađarske policije zajedno sa srpskim kolegama bude na terenu tokom akcije hapšenja krijumčara, kako bi pravovremeno razmenjivali informacije u vezi sa iregularnim migrantima. Takođe, u cilju borbe protiv organizovanog kriminala i iregularnih migracija, predloženo je osnivanje zajedničke radne grupe između pripadnika ministarstava unutrašnjih poslova Srbije i Mađarske.


- Akcija kojom je Srbija još jednom pokazala spremnost da stane na put iregularnim migracijama, bezbednosnom problemu cele Evrope, usmerena je i na otkrivanje lokacija u kojima se iregularnim migrantima omogućava smeštaj. Takođe, policijski službenici su tokom sedam dana kontrolisali više desetina hiljada osoba i više od 16.000 vozila kako bi sprečili ilegalni tranzit migranata kroz Srbiju i preko granice - navode u MUP-u i dodaju da su u akciji, koja je usmerena i na otkrivanje krijumčara, uhapšena dvojica Albanaca sa Kosova i Metohije koji su, kako se sumnja, iregularne migrante i snabdevali oružjem.

U akcijama inače učestvuje nekoliko stotina pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije, Helikopterske jedinice, Interventne jedinice policije, Antiterorističke grupe Jedinice za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata, Uprave granične policije, UKP, Uprave za tehniku, kao i područnih policijskih uprava, sa svom raspoloživom tehnikom. Preduzete su opsežne mere i uključeni su svi resursi kako bi kriza stala i kako bi se situacija stavila pod kontrolu. Pomoćnik direktora policije general Dejan Luković je naglasio da će pripadnici MUP-a dati sve od sebe da se situacija razreši i da građani žive što mirnije i sigurnije.


Pronađeno ukupno 267 iregularnih migranata

U nastavku akcije suzbijanja iregularnih migracija, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su na teritoriji Pirota, Kikinde, Subotice i Sombora pronašli ukupno 267 iregularnih migranata, saopštio je juče MUP. Nije takođe zgoreg podsetiti da je nakon višemesečne istrage prekjuče, na području Beograda i Subotice, uhapšeno sedam članova organizovane kriminalne grupe zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi. Oni su, kako se sumnja, od sredine aprila do sredine jula ove godine, za iznos od 2.350 evra po migrantu, omogućili nedozvoljen prelaz državne granice između Srbije i Mađarske za više desetina iregularnih migranata afroazijskog porekla, kao i njihov ilegalni tranzit do zemalja EU.


Inače, ova policijska akcija se sprovodi od 27. oktobra, na prostoru šuma uz graničnu liniju, kao i u legalnom i ilegalnom smeštaju. Migranati, koje pripadnici MUP-a pronađu, izmeštaju se u prihvatne centre, a praksa je pokazala da među njima ima i državljani Turske, koji su legalno ušli u našu zemlju, ali su taj boravak zloupotrebili, kako bi krijumčarskim kanalima ušli na prostor Evropske unije. Veliki problem i dalje predstavljaju ilegalni kampovi, koji se nalaze u blizini granice, odakle se iregularni migranti prevode i prevoze u zapadne zemlje. Međutim, zahvaljujući ovim akcijama MUP-a mnogo je manji priliv migranata, što je dobar znak. Uprkos tome, policija će i u narednim danima nastaviti da sprovodi beskompromisnu borbu protiv krijumčara migranata i iregularnih migracija kako bi se građani Srbije osećali bezbedno i sigurno.

Dubravka Nikolić

Autor:
Pošaljite komentar
VELIKA AKCIJA MUP-a: Tokom sedam dana sprečeno 3.400 iregularnih migranata da dođu do zemalja EU

VELIKA AKCIJA MUP-a: Tokom sedam dana sprečeno 3.400 iregularnih migranata da dođu do zemalja EU

03.11.2023. 18:57 20:56
NOSILI NOŽEVE I SATARE U Somboru pronađena 382 IREGULARNA MIGRANTA, oduzeto im 20 KOMADA HLADNOG ORUŽJA (FOTO)

NOSILI NOŽEVE I SATARE U Somboru pronađena 382 IREGULARNA MIGRANTA, oduzeto im 20 KOMADA HLADNOG ORUŽJA (FOTO)

09.08.2023. 16:46 17:08
Policija U SUBOTICI pronašla 290 IREGULARNIH MIGRANATA

Policija U SUBOTICI pronašla 290 IREGULARNIH MIGRANATA

19.07.2023. 14:57 15:00