Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

PROGLAŠENI POBEDNICI 15. OPŠTINSKOG KONKURSA „KOVAČIČKI MOZAIK” Ocenjeno 156 literarnih radova

02.11.2023. 08:45 08:56
Piše:
Foto: screenshot youtube / light2tube

KOVAČICA: I ove godine je odziv na 15. opštinski konkurs „Kovačički mozaik” bio izvanredan te je Opštinska biblioteka u Kovačici, koja je organizator, dodelila po dve nagrade za osvojeno prvo, drugo i treće mesto, a pristiglo je ukupno 156 radova.

Prema rečima direktora Biblioteke Slobodana Stevanovskog, bilo je oko 130 učesnika koji su poslali 156 radova, što je za literalnu manifestaciju izvanredan broj.

-  Biblioteka ima i zadatak da podstiče kreativno pisanje, posebno mladih u digitalnom dobu, u čemu i uspevamo, sudeći po interesovanju - pojasnio je Stevanovski. - Nažalost ove godine nije bilo radova na rumunskom i mađarskom jeziku. Nadam se da će se to naredne godine promeniti, jer ćemo pokušati da motivišemo pripadnike tih nacionalnih zajednica da konkurišu sa svojim delima i obogatimo takmičenje.

U selima nema bibliotekara za rumunski i mađarski jezik, objašnjava Stevanovski, te u tome vidi jedan od razloga što nije bilo radova na tim jezicima.

- Ukoliko podvučemo crtu, i ovog puta smo izuzetno zadovoljni odzivom. Ovog puta su nastavnici izabrali koje radove dece će proslediti na konkurs, pa smo tako dobili na kvalitetu - ističe sagovornik.

U prvoj kategoriji (učenici do četvrtog razreda, radovi na srpskom jeziku) pristigao je 21 rad, a prvo mesto osvojile su Kasija Vjazma Raković iz Crepaje i Sara Vrgović iz Uzdina, drugo Andrea Nenić iz Crepaje i Helena Verešan iz Uzdina i treće Filip Perić iz Crepaje i Stefan Strehovski iz Padine. U prvoj kategoriji (učenici do četvrtog razreda, radovi na slovačkom jeziku) pristigla su 32 rada, a prvo mesto osvojile su Noema Grnčova i Tijana Kotvašov iz Padine, drugo Andrea Dišpiter i Sofia Sianta iz Kovačice, dok je treće pripalo Gabrielu Stanu i Martinu Babki iz Kovačice.

U drugoj kategoriji (učenici od petog do osmog razreda, radovi na srpskom jeziku) poslato je 17 radova. Prvo mesto osvojila je Sara Bolerac iz Kovačice, drugo Milica Putnik i Sonja Markov iz Samoša, a treće Mateja Hudec iz Kovačice. Na slovačkom jeziku pristiglo je duplo više dela – 35, a za najbolje su izabrani radovi Bobana Mitevskog iz Padine i Tijane Dudašove iz Kovačice, potom Ivana Bovđiša i Teje Poliak iz Kovačice, dok su treće mesto osvojile Arijana Juricova i Lucia Valovcova.

Biblioteka ima i zadatak da podstiče kreativno pisanje, posebno mladih u digitalnom dobu, u čemu i uspevamo, sudeći po interesovanju (Slobodan Stevanovski)

Kada je reč o odraslima na srpskom jeziku je bilo ukupno 23 rada. Prvo mesto su osvojili Dušan Valenta iz Padine i Iva Mihaela Babkova iz Kovačice, drugo Nevena Paunović iz Crepaje i Kristina Todorov iz Kovačice, a treće Darko Bošnjak i Marko Petkov iz Crepaje. Nešto više, 28 radova, poslato je na slovačom jeziku, a prvo mesto dodeljeno je Andreji Lomenovoj Sabovoj iz Padine i Janu Špringelju iz Kovačice, drugo Janu Farkašu iz Kovačice i Vesni Huđec iz Padine, a treće Leji Brezinovoj iz Padine i Eržiki Farkašovoj iz Kovačice.

S. Kovač

Autor:
Pošaljite komentar
Turistička organizacija Novog Sada raspisala literarni konkurs

Turistička organizacija Novog Sada raspisala literarni konkurs

02.06.2021. 11:28 11:29
Završen foto i literarni konkurs Kancelarije za mlade opštine Bečej: Nagrađeni Julijana i Đorđe

Završen foto i literarni konkurs Kancelarije za mlade opštine Bečej: Nagrađeni Julijana i Đorđe

14.04.2021. 11:04 11:06
OPŠTINA KOVAČICA RASPISALA KONKURS ZA PROJEKTE UDRUŽENJA GRAĐANA Podrška za sve generacije i manjine

OPŠTINA KOVAČICA RASPISALA KONKURS ZA PROJEKTE UDRUŽENJA GRAĐANA Podrška za sve generacije i manjine

18.10.2023. 07:26 07:29