EVO KOJU NAMIRNICU TREBA SEJATI, DOBRA CENA NA PIJACI Bundeve tamburice dušu dale za zaradu i bundevaru (foto)
Poljoprivreda pruža bezbroj mogućnosti da se stigne do zarade, samo treba naći pravi posao. Ako za njega ne treba veliko ulaganje i puno rada, onda može biti pravi pogodak.
Ove jeseni zemljoradnici su posebno u problemu jer retko koje godine je bilo da sve primarne poljoprivredne kulture imaju niske cene.
Mali broj njih će uspeti da se izvuče iz dugova i ponovo zasnuje novu proizvodnju. Zato se treba okrenuti drugim biljkama od kojih se može ostvariti egzistencija.
Na pijacama, ali i u velikim trgovinskom lancima već mesec-dva ima ribane žute bundeve, koja se koristi za kolače, u narodu poznate kao bundevara. Ali čim zahladi, i ponuda a verovatno i potražnja će biti još veće, jer upravo bundevara i u rerni zapečeni komadi žute bundeve podsećaju na zimu, kada se ova poslastica, pogotovo u vojvođanskim domaćinstvima, najviše priprema.
Poljoprivredno gazdinstvo Branislava Bađonskog u Kulpinu kod Bačkog Petrovca već šest godina se bavi proizvodnjom bundeva, odnosno tikava, onih naranyastih koje zovemo tamburice i od kojih se prave poslastice.
Bađonski je odavno u poljoprivredi, godinama je sejao kukuruz, soju, pšenicu, a onda je poželeo da se oproba i u nekoj drugoj proizvodnji. Prvi je u Kulpinu započeo da se bavi tikvama-tamburicama i sada je već poznat među velikim trgovinskim lancima i nakupcima.
Trenutno je, kako je kazao za „Dnevnik”, u pregovorima da krene da sarađuje i sa proizvođačima dečje hrane, jer je kaša od bundeva namirnica koja se bebama daje u prvim mesecima života.
Cene tikava
Kilogram ribanih tikava za bundevaru na najprometnijoj Futoškoj pijaci u Novom Sadu kreće se od 200 do 250 dinara. Kilogram tikava isečenih na kriške prodaje se od stotinu dinara pa naviše. Ima i žutih okruglih tikava teških od tri do pet kilograma, koje povrtari prodaju za Noć veštica za stotinu dinara po kilogramu.
- Proizvodnja tamburica nije težak ni skup posao, ali zahteva angažovanje većeg broja sezonskih radnika, jer tikve treba okopavati, seći kada sazru, utovarati u prikolicu i prati, pošto veliki trgovinski lanci zahtevaju čiste plovode. S te strane proizvodnja može da bude zahtevna a nekada i nemoguća ukoliko u selu i okolnim mestima nema dovoljno sezonaca - kazao je Bađonski. - Angažovanje sezonaca predstavlja najveći trošak tokom proizvodnje, pošto seme nije skupo osim kada se seju hibridne sorte, doduše, manje tražene na tržištu. Izdatak predstavlja i rad sa marketima jer, osim što tikve moraju biti čiste i zdrave, treba platiti analizu o zdravstvenoj ispravnosti namirnice, potom dati novac i za etikete na svaku tikvu i bar kod.
Bađonski naglašava da tikvama nisu potrebna zaštitna sredstva, već samo da se okopaju i kada sazru ubirati rod. - Dok plodovi ne sazru treba ih zalivati, ali ne često. Otprilike dva puta, ali ko hoće veće prinose, može i više puta. Seju se kada otopli, posle 1. maja, kada se temperatura zemlje ustali iznad deset stepeni. Rod se skida s polja krajem avgusta, kada kora na plovodima požuti.
Ova godina, ističe, za tikve je prosečna. Po hektaru će ih biti oko 20 tona. I cena je solidna, naveliko tamburice koštaju 40 dinara kilogram.
- Trenutno nisu tražene, ali kada se obuku kaputi i krene zima, više će se kupovati, jer dok ima paprike i paradajza niko ne razmišlja o bundevari - navodi Bađonski.
Z. Delić