SVE VIŠE TURISTA U STAROJ PAZOVI Stranci popunili kapacitete
STARA PAZOVA: Prošle godine u naseljima staropazovačke opštine zabeležena su 66.104 turistička noćenja, a godinu pre - 50.447, dok je 2013. taj broj daleko manji i iznosi 24.382, saznajemo u Turističkoj organizaciji Stara Pazova.
Broj noćenja je kako pokazuju podaci u konstantnom porastu, a samo prošle godine više od 30.000 stranaca, je prenoćilo u nekom od smeštaja u ovoj opštini, dok je 2021. godine taj broj bio manji za 10.000.
- Uglavnom je reč o poslovnim ljudima koji dolaze u našu opštinu. Na raspolaganju su im brojni restorani, poslastičarnice, specijalizovane radnje, vinarije, destilerije, kulturno istorijske znamenitosti, manifestacije, sportsko-rekreativni sadržaji i tako dalje – pojasnili su u Turističkoj organizaciji.
Gledano godinama unazad podaci pokazuju da je 2013. godine u Staroj Pazovi prenoćilo 24.382, a od tog broja 10.265 su stranci. Godinu dana kasnije zabeleženo je 31.293 noćenja, a među njima je 13.777 inostranih gostiju. Blagi porast broja noćenja zabeležen je i narednih godina, pa je 2019. evidentirano 45.921, a od tog broja 23.683 su stranci.
Na nedavno održanom Regionalnom sajmu privrede je rečeno da Stara Pazova kao jedna od opština koja je među prvima prepoznala razvoj industrijskih zona i privrede uopšte, danas ima četiri industrijske zone na oko 1.600 hektara, više od hiljadu preduzeća, više od 3.000 preduzetnika i više od 4.000 poljoprivrednih gazdinstava. Ova sremska opština nadomak Beograda već decenijama je poznata po privatnom preduzetništvu.
Pre više od 40 godina otvorene su mnogobrojne zanatske radnje koje su Staru Pazovu učinile jednom od prvih i najuspešnijih u oblasti male privrede. Blizina prestonice, aerodroma, auto-puta uticala je na privredni razvoj, a ključna je i za popunjenost smeštajnih kapaciteta.
Kad privlače turiste Pazovčani ističu da se ova sredina odlikuje kulturnom i konfesionalnom raznovrsnošću i višenacionalnom strukturom. U devet naselja posetioci će naići na mnoge hramove i znamenitosti istorijskog nasleđa, a tu je i Dunav i priobalje kao najveći adut za privlačenje turista. Posetiocima se nudi vožnja fijakerom, specijaliteti sremačke kuhinje uz tamburašku muziku.
S. Aničić Ilić