Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

DOBRODOŠLICA ZA STRANE STUDENTE Prilika za učenje i upoznavanje drugih tradicija i kultura

10.10.2023. 09:56 10:15
Piše:
Izvor: V. Fifa

Dan dobrodošlice za strane Erazmus+ studente, koji borave u okviru programa mobilnosti na Univerzitetu u Novom Sadu u zimskom semestru akademske 2023/2024. godine, upriličen je juče u amfiteatru Rektorata.

Tom prilikom obratio se prorektor za nastavu i studentske aktivnosti Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Đorđe Herceg, rekavši da će u ovom semestru 61 strani student pohađati nastavni plan i program, na različitim fakultetima, a najveće interesovanje vlada za Medicinski, Filozofski i Prirodno–matematički fakultet, kao i Fakultet tehničkih nauka.

– Univerzitet u Novom Sadu je dugo već partnerska zemlja u Erasmus mobilnosti, a od 2019. godine smo takođe i programska zemlja, što znači da smo ravnopravni sa ostalim učesnicima u pomenutom programu. Da bi Erazmus funkcionisao, morali smo da potpišemo međuinstitucionalne ugovore, kojih danas ima više od 200. I to govori o tome kakav je naš domet i koliko smo cenjeni u svetu. Sarađujemo i sa nacionalnom agencijom „Tempus”, koja nam puno pomaže u ovim aktivnostima – poručio je Herceg.

Pohvalio bi, kaže, administrativno i akademsko osoblje koje se bavi mobilnošću, jer su, zahvaljujući njihovom radu i stručnosti, od 2015. i 2016. godine do danas realizovali više od 1.400 dolaznih mobilnosti, što bi značilo da je toliko stranih profesora i studenata došlo na novosadski Univerzitet. Odlaznih mobilnosti je bilo duplo više, čak 2.800. A zemlje sa kojima je ostvarena saradnja su Španija, Poljska, Nemačka, Turska, Francuska, Austrija, Češka, Litvanija, Grčka, Hrvatska, Norveška, Danska, Italija, Rusija, Portugalija, Severna Makedonija, Mađarska, Rumunija i Slovenija...

– Kada strani studenti dođu kod nas, imaju punu podršku sa Univerziteta, tu je i zdravstvena zaštita, a imamo saradnju i sa Policijskom upravom. Takođe im se pruža mogućnost korišćenja Centralne biblioteke na Univerzietu i ono što je bitno, imamo i Centar za srpski jezik. Imamo projekte sa Kinom, Ukrajinom, Tajlandom i Meksikom, aktivni smo na tri projektne mobilnosti koje vodimo. Trudimo se da svim studentima i profesorima koji dođu ovde pružimo što je moguće bolje uslove i nadamo se da će se ova mobilnost u narednom periodu sve više i razvijati.

Iz Italije je došao Robert Marakući, a s obzirom na to da još uvek nije stigao do fakulteta, nije siguran kakav ga tempo čeka. No mnogo je uzbuđen što je u Novom Sadu i što ima priliku da se upozna sa našim načinom života.

– Malo je drugačije nego kod nas i to mi se sviđa, od građevina do edukacije. Mislim da će ovo biti odlična prilika za odrastanje, upoznavanje drugih tradicija i kultura, a zaista bih želeo da poboljšam i svoj engleski jezik, s obzirom na to da baš i ne pričam dobro. Sviđa mi se ovde, inače nikada nisam bio u Srbiji. Ovde sam na Medicinskom fakultetu, studiram za stomatologa i čuo sam da je ovde praksa mnogo bolje organizovana nego kod nas. Zato sam se i odlučio da dođem. Ovde sam dva dana i uspeo sam da vidim sam centar, a u planu mi je i obilazak Petrovaradinske tvrđave. Za sada sam impresioniran.

Filamena Dirijemca je master student filozofije, i iz Italije je došla u Novi Sad, jer se u naš grad zaljubila na prvi pogled.

– Ovo je šesti put da dolazim u Srbiju, a u januaru sam bila baš u Novom Sadu i oduševila sam se. Odgovara mojoj ličnosti, nije metropola, ali ima sve što ti treba. Takođe, kada sam počela da apliciram na Erazmus razmenu studenata, Novi Sad mi je prvi odgovorio i na kraju se sve poklopilo i evo me ovde. Želim da praktikujem znanja koja sam stekla tokom svih ovih godina učenja, u želji da nađem zaposlenje. Uz to, jedva čekam da upoznam vašu kulturu, upoznam nove ljude i otvorenog uma prisvajam nova iskustva. Volim Novi Sad i životni stil koji se ovde vodi, te kada bih ostajala u Srbiji, Novi Sad je jedino mesto u kom vidim sebe u budućnosti – kaže Italijanka.

Batis Garo dolazi iz Francuske i, kako kaže, Srbiju je izabrao jer je to zemlja o kojoj ništa ne zna, a kada je razgovarao sa ljudima koji su do sada bili u našoj zemlji, imali su samo pozitivne misli. Zato je odlučio da dođe i sam istraži sve mogućnosti koje se ovde nude. Dok je Dejvid Okonokua iz Nigerije prvu godinu studija pohađao u Mađarskoj, a drugu će slušati ovde u Novom Sadu.

– Ja sam na „Danube agrifods” masters programu, što je u vezi sa proizovdnjom i tehnologijom hrane. Izabrati Novi Sad je bio izazov za mene, ali sam siguran da je Poljoprivredni fakultet pravi izbor, kao baza znanja, te da ću ovde uspeti da završim projekat – inspirativan je Dejvid.

I. Bakmaz

Autor:
Pošaljite komentar