Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

CENE PŠENICE I KUKURUZA OPET KRENULE U RIKVERC Slabija tražnja za SOJINIM ZRNOM, evo bi MOGLO DA POMOGNE

09.10.2023. 09:10 09:15
Piše:
Foto: Dnevnik/arhiva/

Preko Produktne berze prošle nedelje prometovano je 2.778,00 tona robe, što predstavlja porast obima aktivnosti od 85,33 procenata u odnosu na prošlu nedelju. Finansijska vrednost iznosila je 81.161.350 dinara. Primetan je pad cene kod svih primarnih poljoprivrednih kultura, a najviše se trgovalo kukuruzom.

Kao i prethodne nedelje, i ove je kukuruz bio primarna kultura u trgovanju, učestvujući u ukupnom obimu prometa sa 41 posto. Nedelja je počela sa slabom ponudom kukuruza, da bi drugog dana u nedelji došlo do povećanja aktivnosti i na strani ponude i na strani tražnje.

U narednim danima, tražnja je bila na nižem cenovnom nivou. Zaključenje robno – berzanskih ugovora otežavala je činjenica da se nudio najčešće kukuruz bez analize na aflatoksin, dok se potraživao najčešće kukuruz s analizom. Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 15,30 do 15,80 dinara kilogram bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 15,49 dinara kilogram bez PDV-a (17,04 dinara kilogram s PDV-om), što u odnosu na sedam dana ranije predstavlja pad od 4,07 odsto. Prometovan je, takođe, i kukuruz na paritetu CPT luka uz isporuku od 1.11. do 30.11. 2023. uz plaćanje odmah po isporuci po ceni od 15,80 dinara kilogram bez PDV-a.

Na tržištu pšenice beleži se slabija aktivnost učesnika već treću nedelju za redom. Početkom i krajem nedelje ponuda je bila nešto veća u odnosu na tražnju, dok je tokom ostalih dana odnos između ponude i tražnje bio izjednačen. Pšenicom se trgovalo u cenovnom rasponu od 18,50 do 19,80 dinara kilogram bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 18,93 dinara kilogram bez PDV-a (20,83 dinara kilogram sa PDV-om), što u odnosu na prethodnu nedelju predstavlja pad od 5,33 odsto.


Potrebna nova tržišta

Ovogodišnji prinos kukuruza i žita u Srbiji je odličan, ali kupaca je malo, jer je transport Crnim morem onemogućen zbog rata u Ukrajini, a kako kažu agroanalitičari, potrebno je da se država uključi u rešavanje ovog problema i pronađe nova tržišta na koja su izvoz i prodajja žitarica mogući.

Urednik Agromagazina Goran Đaković istakao je za Tanjug da je sada trenutak da se ovo pitanje reši, najkasnije do kraja godine.

- Jedino je ta koja može da pomogne država. Nije kasno, roba je u silosima, silosi do Nove godine gratis čuuvaju pšenicu - rekao je Đaković.

On je dodao da je tržište trenutno prepuno ukrajinske pšenice i da moramo da pronađemo kanale preko kojih ćemo plasirati našu i podsetio da je prethodna godina bila sušna i da je tada bila teška situacija. Po njegovim rečima, tržište je to koje diktira uslove - ponuda i tražnja - a podsetio je i da smo prošle godine bili u prvih 10 proizvođača žita.


Tokom cele nedelje tražnja za sojinim zrnom bila je slabija u odnosu na ponudu i na nižem cenovnom nivou. Robno – berzanski ugovori zaključeni su po ceni od 44,30 do 45,00 dinara kilogram bez PDV-a uz obračun kvaliteta. Ponder cena iznosila je 44,37 dinara kilogram bez PDV-a (48,80 dinara kilogram sa PDV-om). Cena soje zabeležila je pad u odnosu na prošlu nedelju od 2,99 odsto.

Od ostalih roba, trgovalo se mineralnim đubrivom u formulaciji NPK 20:20:0 po ceni od 51,73 do 52,32 dinara kilogram bez PDV-a u zavisnosti od pakovanja, kao i đubrivom u formulaciji NPK 16:16:16 na paritetu CPT kupac po ceni od 56,43 dinara kilogram bez PDV-a.

Nudio se, takođe, i ječam s hektolitrom manjim od 62 kg po ceni od 15,30 dinara kilogram bez PDV-a, ali do zaključenja berzanskih ugovora nije došlo.

E. D.

Autor:
Pošaljite komentar
EVO KO KUPUJE UKRAJINSKI KUKURUZ Ova država kupila velike količine

EVO KO KUPUJE UKRAJINSKI KUKURUZ Ova država kupila velike količine

28.09.2023. 15:46 15:47