Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

POTRESNA IZLOŽBA POSVEĆENA NESTALIMA Život oslikan prazninom

26.09.2023. 09:32 09:37
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

SOMBOR: U Velikoj sali Gradske kuće u Somboru, otvorena je izložba radova članova porodica nestalih lica pod nazivom „Suncokretova elegija vremenu: Ples svetlosti i senke”.

Izložba predstavlja završni deo projekta Međunarodnog komiteta Crvenog krsta – Regionalne delegacije u Beogradu i Crvenog krsta Vojvodine pod nazivom „Pružanje psihološke i psihosocijalne podrške porodicama nestalih lica“, koji je započeo u aprilu ove godine.

Izložbu čini petnaest radova koje je naslikala autorka Tina Trkulja, na osnovu razgovora sa porodicama nestalih i njihovog sećanja i uspomena. Porodice nestalih u ovom projektu dolaze iz Sombora, Apatina, Kule, Oyaka, Vrbasa i Bajmoka, a za osnovni motiv cele izložbe su izabrani oslikani satovi koji simbolizuju teško breme sećanja i svojom sadržajnošću i lepotom ilustruju vrednosti vezane za identitet, sećanje i želju za rasvetljavanjem sudbine nestalih i nastradalih lica u minulim ratovima na ovom području.

Okupljenima u prepunoj sali Gradske kuće obratila se Radmila Poplašen, sestra Slobodana koji je nestao 1991. godine u Virovitici.

- Nakon nestanka mog brata život naše porodice je formirala praznina, a naši satovi su tom prazninom sinhronizovani. Preostalo nam je samo sećanje na naše nestale, koje je svetionik naših života – rekla je Radmila Poplašen, dok je Jelena Stijačić, šefica Regionalne delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Beogradu naglasila da je tokom ratova devedesetih godina na području tadašnje Jugoslavije nestalo preko 35.000 osoba, od kojih se još uvek ne zna sudbina 9.781, kao ni to gde počivaju njihova tela, što predstavlja neprebolnu ranu za njihove porodice.

- Svako od ovih dela šalje poruku bola i čežnje za nestalim, ali i sreće i uspomene na najdraže trenutke koje su porodice nestalih, dok su bili u svoj svojoj punini, imali – rekla je Stijačić, nagllašavajući da nestali nisu puki brojevi, već stvarni ljudi, kao i da celokupna zajednica mora da učini sve ne bi li se svaka sudbina nestalih do kraja razrešila i njihove porodice dobile odgovore i smirenje.

Izložbi je prethodio svečani prijem predstavnika Crvenog krsta u zgradi Županije gde ih je dočekao gradonačelnik Sombora Antonio Ratković, što je bila prilika da predstavnici Crvenog krsta uruče Zlatnu plaketu Ratkoviću u znak zahvalnosti za doprinos u postizanju rezultata i ostvarivanju zadataka i ciljeva Crvenog krsta. Gradonačelnik je rekao da pitanje nestalih lica nije samo problem porodica već celog društva.

- Naš grad je peti po redu u Srbiji u kome se organizuje ova, po mnogo čemu posebna i višeslojna izložba oslikanih sećanja, uspomena, emocionalnog tereta, neizvesnosti, tuge, sete i nostalgije članova porodica lica nestalih u vihoru rata devedesetih na prostoru nekadašnje Jugoslavije – rekao je Ratković, naglašavajući da iza svake slike stoje ogromna tuga i bol koje porodice nestalih dostojanstveno nose. - Ova izložba nije samo intimna i duboko potresna priča ljudi koji pate, porodica koje decenijama čekaju na odgovore…kojima je potrebna naša glasnija podrška i razumevanje. Pitanje nestalih lica nije samo problem porodica, ono se tiče svih nas. U to ime vas pozivam da se zajednički zagledamo u ove slike sećanja koje su pred nama i damo podršku pravu na dostojanstvo i da smo grad koji će u budućem vremenu negovati kulturu sećanja, solidarnosti i saosećanja.

Nakon otvaranja u Gradskoj kući, izložba je preseljena u Gradski muzej, u kome će posetioci moći da je vide do 29. septembra.

Tekst i foto: M. Miljenović

Autor:
Pošaljite komentar
NESTAO NIKOLA TOPALOVIĆ (19) Od sinoć mu se gubi svaki trag, porodica moli za pomoć

NESTAO NIKOLA TOPALOVIĆ (19) Od sinoć mu se gubi svaki trag, porodica moli za pomoć

23.09.2023. 17:22 17:26
NESTAO ZLATIMIR IZ SELA TRNAVA KOD TOPOLE: Poslednji put viđen juče ujutru kad je seo u kola i otišao u nepoznatom pravcu

NESTAO ZLATIMIR IZ SELA TRNAVA KOD TOPOLE: Poslednji put viđen juče ujutru kad je seo u kola i otišao u nepoznatom pravcu

22.09.2023. 11:53 11:55
NESTAO RADE (59) IZ VLADIMIRACA: Porodica i prijatelji obišli sve da ga nađu, OD JUČE MU SE GUBI SVAKI TRAG

NESTAO RADE (59) IZ VLADIMIRACA: Porodica i prijatelji obišli sve da ga nađu, OD JUČE MU SE GUBI SVAKI TRAG

21.09.2023. 23:39 23:41