ZAKUVAO ŠEF SALE: Čorba od raštana
U ove kasne letnje dane, pravo je vreme za raštan. A šta bolje od njega može da se napravi nego lagana letnje-jesenja čorba.
Sastojci:
4 veze raštana (za četiri osobe)
1 veća glavica crnog luka
1 šargarepa
1 veza peršuna
1 paštrnak
1 manji koren celera
2 čena belog luka
2 krompira srednje veličine
lovorov list
so, biber
sitno seckani list peršuna
Dobro izdinstajte sitno seckani crni luk, šargarepu, peršun, paštrnak i celer. U međuvremenu očistite raštan, izdvojite srednji korenasti deo i nasecite ga na tračice. Tako pripremljen raštan obarite desetak minuta i procedite.
U izdinstani luk i zelen dodajte krompir isečen na krupnije kocke. I njega prodinstajte. Zatim ga sjedinite s pripremljenim raštanom. Dodajte lovor, posolite, pobiberite i, ako niste kulinarski čistunci, sipajte i kašičicu nekog suvog začina ili pola kocke supe. Nalijte vodom da ogrezne i kuvajte oko 45 minuta. Pred kraj, kašikom zgnječite koju kocku krompira, kako biste dobili gušću čorbu. Dodajte i sitno seckani beli luk. Kad ugasite vatru, ubacite list peršuna.
Tekst i foto: Saša Popović