BRENDIRANJE RAKIJE KREĆE OD VOĆA Novi početak destilerije "Sedam jezera"
CRVENA CRKVA: Na 18 hektara zasada firma „Sedam jezera“ iz Crvene Crkve uzgaja krušku i kajsiju od koje prve rakiju.
Priča o ovoj destileriji datira iz 2011. godine, kada su Branko Popović i Vladimir Šinžar podigli voćnjake, da bi danas kompanija imala nekoliko partnera, rebrendiranu priču, zasade, hladnjaču, najnoviju opremu i tehnologiju za proizvodnju rakije.
Do sada su uložili oko 900.000 evra za kompletno proširenje, kako pogona tako i zasada, dok su od države i pokrajine dobili subvencije u ukupnom iznosu od dva miliona dinara.
Kako imaju zatvorenu vertikalnu proizvodnju, odnosno za krajnji proizvod koriste sopstvene derivate, vlasnici imaju sigurnu bazu koja je već postala primer dobre prakse.
– Voćnjaci su odavde na stotinak metara, što je jedna od retkih destilerija koja se oslanja na sopstveno voće ali i na geografsko poreklo – kaže jedan od suvlasnika Miodrag Veljković. – Sve što vidite je montirano od letos i sad ćemo imati prve destilate sa novom opremom i novom destilerijom. Kapacitet destilerije je 40.000 litara za oba voća, a pre ovoga je sve zavisilo od godine do godine, i bilo je mnogo manje, na nivou hobija, manje od deset odsto od planiranog.
Rakije od kruške viljamovke i kajsija „mađarska” i „kečkemetska ruža” svoje tržište su pronašle u Srbiji, uglavnom kroz ugostiteljske objekte, dok je u planu proširenje na zapadnu Evropu, a možda čak i Australiju.
– Znate, ovo je trikovit biznis, jer od godine do godine zavisi kakav će biti rod, a bez ogromnih količina ne možete da konkurišete na ozbiljno tržište – zaključuje Veljković.
L. Radlovački