Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OTVOREN SAJAM SAOBRAĆAJA U NOVOM SADU Povećanje bezbednosti kroz panele, tribine, majstorske konvencije

22.09.2023. 15:01 15:15
Piše:
Foto: S. Šušnjević

Sajam saobraćaja otvoren je danas i završava se sutra, a posetioce tokom dva dana, na Novosadskom sajmu, očekuju paneli, tribine, stručni skupovi, majstorska konvencija, ali i poligon spretnosti i biciklistička trka za osnovce...

Povećanje bezbednosti osnovni je cilj manifestacije, koja je organozovana pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i Uprave za saobraćaj i puteve Grada Novog Sada. Po podacima Agencije za bezbednost u saobraćaju, od početka godine u saobraćajnim nezgodama poginulo 327 osoba.

Pokrajinska vlada ulaže napore i izdvaja značajne sume novca, kako bi bezbednost učesnika u saobraćaju na teritoriji Vojvodine bila na što višem nivou, a po rečima pomoćnika pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nebojše Vojnovića infrastruktura je važan deo privrednog razvoja.

- Kada je reč o poboljšanju stanja saobraćajne infrastrukture na dobrom smo putu, a u prilog tome govore neki od projekata čija je realizacija u toku, poput izgradnje Fruškogorskog koridora, autoputa beograd-Zrenjanin-Novi Sad, brze saobraćajnice Sombor-Vrbas-Kikinda, autoputa Kuzmin-Sremska Rača, Ruma-Šabac, te brze pruge Novi Sad-Beograd, odnosno Beograd- Novi Sad- Subotica - rekao je Vojnović. - Sektor saobraćaja usko povezan sa svim granama privrede, a započete kapitalne investicije i one koje tek treba da budu realizovane podstrek su za ekonomski razvoj.

Svetski dan bez automobila, 22. septembar, globalni je događaj koji podstiče vozače da na jedan dan odustanu od vožnje automobila, šetaju, koriste javni prevoz i voze bicikle, a Novi Sad je grad koji je prvi u zemlji počeo da subvencioniše kupovinu bicikala.

- U prethodnih pet godina u na teritoriji Grada Novog Sada u saobraćajnim nezgodama pogiunulo je 103 osobe - rekao je član Gradskog veća za saobraćaj i puteve prof dr Aleksandar Bulajić. - Gradska uprava i kontinuirano radi na prevenciji, različitim projektima, kao i na edukaciji ranjivih kategorija učesnika u saobraćaju, ali i učestvuje u kampanjama Agencije za bezbednost u saobraćaju.

Grad će uvek podržavati ovakve i slične skupove, te u saradnji s Udruženjima i naučnim institucijama i saobraćajnom policijom raditi na jačanju kapaciteta u oblasti bezbednosti, u cilju smanjenja broja saobraćajnih nezgoda.

Branko Stamatović direktor Agencije za bezbednost saobraćaja istakao je da je ove godine smanjen broj poginulih na putevima Srbije, te da je od početka godine 327 života izgubljenbo u saobraćajnim nezgodama.

- Svaki izgubljeni ljudski život je mnogo i nećemo stati dok se i jedan čovek samo povredi u saobraćajnim nezgodama, a kamoli izgubi život. U Srbiji do ovog datuma nikad u toku godine nismo imali manje stradalih, čak ni kada je u jeku pandemije koronavirusa 45 dana zaustavljen saobraćaj, što pokazuje da smo na dobrom putu.

Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan objasnio je da su saobraćajni policajci saborci sa građanima u zajedničkoj borbi za viši stepen bezbednosti na putevima.

Pitanje bezbednosti učesnika u saobraćaju je uvek aktuelno, te zbog toga Novosadski sajam jesenje priredbe započinje upravo manifestacijom. Ideja organizatora skupa, Novosadskog sajma i Centra za bezbednost u saobraćaju je da na jednom mestu okupe stručnu javnost, predstavnike državnih pokrajinskih i lokalnih institucija i da zajedničkim snagama doprinesemo bezbednijem okruženju.

Nauka i istraživački rad, kao i kreiranje novih modela od izuzetnog su značajni za bezbednosti u sabraćaju, a na otvaranju manifestacije govorili su i predstavnici Univerziteta u Novom Sadu i Beogradu dekan Fakulteta tehničkih nauka prof dr Srđan Kolaković i prodekan za naučno-istraživački rad Saobraćajnog fakulteta prof dr Dalibor Pešić.

J. Vukašinović

Autor:
Pošaljite komentar
Sajam saobraćaja tokom vikenda na Novosadskom sajmu

Sajam saobraćaja tokom vikenda na Novosadskom sajmu

20.09.2023. 15:47 15:59