Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

VUČIĆ UŽIVO IZ NJUJORKA Imao sam niz važnih sastanaka! Slušaću predavanja zbog sankcija Rusiji; Obraćanje u četvrtak

19.09.2023. 15:29 19:15
Piše:
Foto: Instagram buducnostsrbijeav

Predsednik Aleksandar Vučić boravi u Sjedinjenim Američkim Državama do 22. septembra, gde će učestvovati na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

"Veoma važan će nam biti sutrašnji sastanak sa potpredsednikom Kine naročito jer sredinom oktobra idemo u Kinu sa najvećom delegacijom dosad".

Na pitanje vezano za sankcije Rusiji, Vučić se prvo zahvalio na pitanju pa rekao:

"Prvo će da mi drže predavanje ovde za 7-8 minuta, pa će i svi ostali da mi drže pridike. Saslušaću ih, pa ću da im kažem da Srbiju kao predsednik vodim ja i dokle god je tako, vodićemo takvu politiku. To je politika ozbiljnosti i odgovornosti. Ta politika je fer, jer znamo kako smo mi prolazili pod sankcijama. Predsednik Bajden je u današnjem govoru pod najvećim vrednostima pod jedan naveo teritorijalni integritet, pod dva suverenitet, a tek pod tri ljudska prava. I gospođu Berman ću podsetiti da je rekla da Nemačka stalno stoji uz Međunarodno pravo. Mi Srbi smo na tu dvoličnost navikli. Mi koji smo mali, treba na vreme to da shvatimo. Ja izgleda još to nisam shvatio".

"Imamo ručak predsednika sa Zapadnog Balkana čim završimo ovaj razgovor".

"Dosad je možda i najduži razgovor bio sa Šarlom Mišelom".

"Očekujem sutra izuzetno važan razgovor sa kineskim potpredsednikom Hangom Džengom. Imaćemo još mnogo važnih bilateralnih sastanaka sa ljudima koji mogu mnogo da utiču i na investicije i regionalna pitanja. Srešću se i sa Lajčakom. Ovde moramo da obavimo mnogo posla, što bismo inače radili više meseci".

- Imaćemo još važnih bilateralnih sastanaka koji će imati uticaj na sva pitanja.

- Mogli ste i danas da vidite i da osetite iz izlaganja lidera da postoje potpuno razoličita viđenje sveta, prvi put je predsednik Brazila dobio veći aplauz id predsednika USA- rekao je Vučić.

- Očekujem sutra izuzetno važan razgovor sa kineskim potpredsednikom. Imaćemo još mnogo važnih bilateralnih sastanaka sa ljudima koji mogu mnogo da utiču i na investicije i regionalna pitanja. Srešću se i sa Lajčakom. Ovde moramo da obavimo mnogo posla, što bismo inače radili više meseci.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Njujorku sa turskim predsedikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Dva predsednika sastala su se na marginama Generalne skupštine u UN.

U Ujedinjenim nacijama danas je počela Generalna skupština te organizacije, a uvodna izlaganja imali su generalni sekretar Antonio Gutereš, predsednik Brazila Injacio Lula da Silva i američki predsednik Džozef bajden.Vrlo dobar sastanak sa predsednikom Turske @rterdogan. Razgovarali smo o svim važnim pitanjima i dogovorili njegovu skoru posetu Srbiji- napisao je predesdnik Vučić na svom instagram nalogu buducnostsrbijeav.

"Počeli smo jutros rano u UN. Mi istupamo u četvrtak i snažno ćemo štititi poziciju Srbije. Uveren sam da će građani naše zemlje biti ponosni na svoje rukovodstvo", piše na Instagram nalogu predsednika Srbije.

Tokom boravka u Njujorku, predsednik Vučić sastaće se sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom, predsednikom Švajcarske Konfederacije Alanom Berseom, predsednikom Republike Koreje Jun Sok Jolom, predsednikom Republike Surinam Čandrikapersadom Santohijem, potpredsednikom Evropske komisije Marošem Ševčovičem, kao i mnogobrojnim zvaničnicima zemalja učesnica na zasedanju Generalne skupštine.

Programom učešća predsednika Vučića planiran je i odvojen susret sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, kao i neformalni ručak za lidere Zapadnog Balkana na poziv visokog predstavnika Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku i potpredsednika Evropske komisije Žozepa Borelja.

Predsednik Vučić je sinoć prisustvovao prijemu koji je za učesnike Generalne skupštine priredio kancelar Savezne Republike Nemačke Olaf Šolc, a povodom 50. godišnjice članstva Nemačke u Ujedinjenim nacijama.

- Srdačan susret sa Olafom Šolcom. Iskoristili smo priliku da razmenimo mišljenja o aktuelnoj geopolitičkoj situaciji, ulozi i značaju Ujedinjenih nacija u današnjem svetu, ali i o doprinosu koji mi, kao zemlje članice, možemo da damo u rešavanju postojećih globalnih izazova.

Saglasili smo se da je #UNGA78 odlična prilika za lidere sveta da se sastanu i otvoreno razgovaraju o realnim problemima sa kojima se svi susrećemo. Ponovio sam poziv kancelaru Šolcu da poseti Srbiju, kako bismo podrobno razmotrili sva pitanja od značaja za unapređenje saradnje između naše dve zemlje - napisao je Vučić na svom zvaničnom Instagram profilu.

Vučić se iz Njujorka noćas oglasio na svom Instagram profilu, gde je podelio fotografiju na kojoj se nalazi u društvu lidera iz regiona, među kojima su mađarska predsednica Katalin Novak, predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar, bugarski predsednik Rumen Radev, predsednik Crne Gore Jakov Milatović i drugi.

Ovo je, takođe, izuzetna prilika da se i glas svih nas sa Zapadnog Balkana čuje jače i bolje. Očekujem veliki broj sastanaka sa kolegama sa svih kontinenata, sa kojima ću razgovarati o jačanju saradnje, obnavljanju nekih starih, tradicionalnih partnerstava i građenju novih - napisao je predsednik.

(Pink.rs)

Autor:
Pošaljite komentar
DANAS ZASEDA GENERALNA SKUPŠTINA UJEDINJENIH NACIJA: Vučić predstavlja Srbiju, Bajden Ameriku, Kina tradicionalno bez Si Đinpinga

DANAS ZASEDA GENERALNA SKUPŠTINA UJEDINJENIH NACIJA: Vučić predstavlja Srbiju, Bajden Ameriku, Kina tradicionalno bez Si Đinpinga

19.09.2023. 08:46 09:12