Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(FOTO) GUŽVA NA FUTOŠKOJ PIJACI Novosađani u potrazi za namirnicama za zimnicu, EVO ŠTA JE NAJTRAŽENIJE

12.09.2023. 09:46 09:53
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

NOVI SAD: Kako se leto bliži kraju, građani počinju da nabavljaju šareno povrće za zimnicu i iako su je neki čak već spremili, prodavci na Futoškoj pijaci tek očekuju najezdu u narednim danima.

Uprkos i dalje vrelim danima, u ranim popodnevnim časovima pijaca je vrvela od naših sugrađana koji su se najviše zadržavali na tezgama sa svim vrstama paradajza pogodnim za pravljenje kako zimnice, tako i domaćeg soka i sosa.

Paradajz je, po rečima ljubaznih trgovaca, najtraženiji ove godine, a mogu se naći i flekav i bez flekica, po cenama koje se kreću od 80 do 200 dinara po kilogramu.


DA LI PRAVITE ZIMNICU OVE GODINE?

Nataša Gaćić, frizer:

– Ja ne pravim zimnice, kupujem gotove ali moja baba ih pravi.

Ona to sama voli da radi, tako da joj ne pomažem oko toga, ja se u to ne mešam. U zimnicu najviše stavlja paprike, to zasigurno znam.

Slobodan Radišković, penzioner:

– Jedan deo zimnice sam već napravio.

Ispekao sam papriku, sutra kuvam paradajz, pekmez i ostalo. Cene su dosta dobre ali ja uglavnom sve namirnice kupujem na selima.

Nemanja Lazinić, inženjer:

– Sestra pravi zimnicu za nju, majku i oca, nešto je već napravila, a nešto će tek sad.

Ja joj pomažem moralno i finansijski. Ne kupujem namirnice, to ona radi, ja joj pošaljem novac.

Slobodan Savić, penzioner:

– Moja žena pravi zimnicu, a ja joj naravno pomažem.

Pravi ajvar i ostale drangulije. Ja sam Bog na zemlji, a žena je Bog u kući i sve ona priprema.

T. Njergeš


Skoro svaka ruka je posegnula i za paprikom, glavnim sastojkom kako ajvara tako i zimnice, a koje ima svih vrsta – od najjeftinije babure čija je cena 150 dinara po kilogramu, preko roge čija cena varira od 160 do 200 dinara, pa do slatke paprike koja se drži na 200 dinara po kilogramu. Manje interesantni, ali svakako većini neophodni za zimnicu, bili su i kupus i šargarepa, koji uglavnom koštaju 100 dinara po kilogramu, a po istoj ceni može se naći i crni luk. Nekima su za oko zapeli i krastavci čija se cena kreće od 90 pa do 150 dinara, kao i tikvice za 80 pa do 100 dinara po kilogramu, a koje muževi rado kupuju svojim domaćicama kako bi im i pored zimnice pravile ukusne obroke.

Mlađi kupci uglavnom pravljenje zimnice predaju ženama u kući, a namirnice kupuju za svoje svakodnevne potrebe. Trenutno su cene, kako prodavci kažu, malo veće nego inače zbog oluja koje su unesrećile poljoprivrednike, a usled kojih je trenutna nestašica karfiola. Međutim, mlađe, ali i starije sugrađane blage povišice cena ne uznemiruju, jer iako su neki užurbani, uvek su željni svežih namirnica sa poznatih tezgi najpopularnije novosadske pijace.

Tekst i foto: N. Šolaja

 

 

 

 

Piše:
Pošaljite komentar