Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vrdnička pijaca i trg dobijaju novi izgled: LEPŠI AMBIJENT I ZA TURISTE I ZA DOMAĆE

25.08.2023. 12:13 12:17
Piše:
Izvor: Opština Irig

VRDNIK: Centralni trg i pijaca u Vrdniku do kraja godine će biti obnovljeni, a reč je investiciji vrednoj 13,4 miliona dinara.

Postupak javne nabavke nedavno je završen i Turistička organizacija opštine Irig odabrala je izvođače s kojima će biti zaključen ugovor na period od 45 dana, što je ujedno i rok za završetak svih radova. Rebalansom buyeta Opština Irig je za taj posao opredelila 3,5 miliona, dok je Ministarstvo turizma i omladine za realizaciju projekta odobrilo 10 miliona.

Kako se iz odluke o dodeli ugovora objavljene na Portalu javnih nabavki može primetiti firma „Fošores” iz Rume zadužena je za 80 odsto planiranih radova, „Simbo gradnja” iz Veternika za 15 odsto, dok je pet procenata posla povereno rumskom preduzeću „Alba-promet”.

Etno tržnica i centralni trg nalaze se u Banji Vrdnik, u Železničkoj ulici, i taj javni prostor projektanti su prema nameni izdelili na pet manjih celina - tržnica, Trg, parking, sporedna saobraćajnica i javni toalet. Takođe, biće renovirane ulične fasade na osam objekata u neposrednoj okolini u, kako je objašnjeno, cilju stvaranja ambijentalne celine. U centru Vrdnika već postoji pijaca, tako da će pre svih radova biti uklonjene postojeće montažne metalne i monolitne betonske tezge, što će biti učinjeno i sa javnim toaletom.

„Tržnica, trg, parking i sporedna saobraćajnica čine kompaktnu celinu. Saobraćajnica razdvaja pijacu i trg. Tržnica je natkriveni deo, pravougaonog oblika, na granici parcele uz potok Dubočaš. Nadstrešnica je lepezastog poprečnog preseka. Trg je ograničen sporednom i glavnom saobraćajnicom, i parkingom na južnoj strani. Podeljen je u linijske celine koje označavaju pravce kretanja – jedan pravac ka tržnici i drugi, upravan na njega, vodi između objekata do pešačkog mosta. Javni toalet je izdvojen. Iz ulazne zone se ulazi u muški i ženski toalet, levo i desno, dok se pravo ulazi u toalet za osobe sa invaliditetom. Pokriven je jednovodnim krovom pravougaonog oblika“, objašnjeno je u konkursnoj dokumentaciji objavljenoj na Portalu javnih nabavki.

U natkrivenom delu tržnice površine 415 kvadratnih metara nalaziće se 36 mobilnih tezgi. Na trgu će biti omogućen besplatni bežični internet, te postavljen punjač za elektronske uređaje, pošto je taj prostor površine oko 305 kvadrata osmišljen kao mesto za digitalne nomade, a zajedno s tržnicom biće pogodan za organizaciju različitih manifestacija i svečanosti. Projektovana površina javnog toaleta (muškog, ženskog i za osobe s invaliditetom) je 30 kvadratnih metara, a predviđena je i prilazna rampa.

Osim toga, biće uređen i javni parking površine 105 kvadrata, sa osam mesta, od kojih je jedno rezervisano za vozila osoba s invaliditetom. Sporedna saobraćajnica, između tržnice i trga, služiće kao prilaz za utovar i istovar robe.

Podsećanja radi izrada tehničke dokumentacije, za formiranje linijskog parka duž Železničke ulice i njegovo parterno uređenje, ali i rekonstrukciju pijace, Opštinska uprava Irig poverila je u junu novosadskoj firmi „ADS Energokoncept“, kada je zaključen ugovor vredan oko 2,34 miliona dinara s porezom. Reč je inače o prostoru ukupne površine oko dva hektara.

Kada je reč o zelenim i slobodnim javnim površinama, planirano je formiranje zasebne parcele za park u centru Vrdnika. Rekonstrukcija parka podrazumeva uklanjanje devastiranih biljaka i sadnju novih, ali i obnovu i nabavku mobilijara, postavljanje popločanja, s tim da najmanje 70 odsto površine mora biti pod zelenilom.

Ponude na tender Turističke organizacije opštine Irig podnosile su se do 8. avgusta. Imajući u vidu sve rokove, uključujući i vremenski period za uvođenje odabranih izvođača u posao, rekostrukcija pijace i Trga u Vrdniku mogla bi da počne u oktobru.

J. Vukašinović

Autor:
Pošaljite komentar
NAJPOSEĆENIJI VRDNIK Vojvodinu posetilo 4,4% TURISTA VIŠE nego pre godinu dana

NAJPOSEĆENIJI VRDNIK Vojvodinu posetilo 4,4% TURISTA VIŠE nego pre godinu dana

06.07.2023. 17:34 17:36
VRDNIK SE ULEPŠAVA U centru planirana rekonstrukcija pijace i FORMIRANJE LINIJSKOG PARKA

VRDNIK SE ULEPŠAVA U centru planirana rekonstrukcija pijace i FORMIRANJE LINIJSKOG PARKA

17.06.2023. 11:25 11:27