Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Em skupi, em opasni: U Hrvatskoj skoro SVAKA DUGA KUGLA SLADOLEDA NEISPRAVNA

10.08.2023. 09:53 09:56
Piše:
Foto: Pixabay, ilustracija

Više puta mogli su se čuti komentari da je cena kugle sladoleda u Hrvatskoj ravna samo onima u Japanu ili Švajcarskoj.

Rasprava o previsokim cenama kugle sladoleda bacila je u drugi plan pitanje o kvalitetu odnedavno skupocenog sladoleda, odnosno, o njegovoj zdravstvenoj ispravnosti.

Iako bi se moglo očekivati da je porastom cene sladoleda, porastao i njegov kvalitet, a time i zdravstvena ispravnost, prema ispitivanjima Odseka za sanitarnu mikrobiologiju i biologiju životne sredine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, kvalitet sladoleda i njegova zdravstvena ispravnost lošiji su nego prošle godine.

“U ovoj godini u ugostiteljskim objektima u našoj županiji obradili smo 75 uzoraka sladoleda. Od toga 31 uzorak ili 41 posto uzorkovanih sladoleda nije bilo zadovoljavajuće, što je prema mojoj proceni mnogo više od brojke nezadovoljavajućih uzoraka sladoleda koju smo utvrdili prošle godine, kada je taj procenat iznosio 33 posto”, kaže Ivona Žarkovac Saršon s Odseka za sanitarnu mikrobiologiju i biologiju životne sredine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

U uzorcima koji su obrađivani u laboratoriji ovog zavoda i koji nisu zadovoljili zdravstvenim kvalitetom, utvrđen je povećan broj aerobnih mezofilnih bakterija, kao i enterobakterija.

One su ujedno i glavni razlog zdravstvene neispravnosti sladoleda u ugostiteljskim objektima u PGŽ-u, pri čemu su u prvom redu praćeni objekti u priobalju i na Kvarnerskim ostrvima.

Žarkovac Saršon naglašava da ove bakterije ne ugrožavaju ljudsko zdravlje. Dodaje kako uzrok porasta zdravstveno neispravnih uzoraka sladoleda nije određen, ali da postoji mogućnost da je jedan od razloga i manjak radnika u ugostiteljstvu, kao i prisustvo nedovoljno edukovanih ugostitelja.

Poslovni.hr

Piše:
Pošaljite komentar
U Španiji izbila epidemija bakterije listerije

U Španiji izbila epidemija bakterije listerije

20.08.2019. 17:04 17:11