Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Veslač Martin Mačković FOKUSIRAN NA SVETSKO PRVENSTVO U BEOGRADU: Olimpijska norma prvi cilj, medalja šlag na torti

28.07.2023. 11:10 12:23
Piše:
Foto: Martin Mačković i Miloš Vasić, foto: VSS

Cele sezone misli srpskih veslača usmerene su ka Svetskom prvenstvu u Beogradu, koje će se održati od 3. do 10. septembra na Adi Ciganliji.

Naši reprezentativci pažljivo odrađuju svaki stepenik na putu do glavnog cilja, kako bi se pred domaćim navijačima pokazali u najboljem svetlu. Sezona je duga, a na putu do ostvarenja zacrtanog mnogo je raznih prepreka, koje su uobličile dosadašnje rezultate.

Subotičanin Martin Mačković (28) vesla dvojac bez kormilara sa Milošem Vasićem iz Beograda od 2019. godine, a od 2020. pod budnim okom trenera, našeg proslavljenog takmičara Nikole Stojića. Petoplasirana posada sa Olimpijskih igara u Tokiju 2021. odradila je prvi deo sezone u kom je učestvovala na Svetskim kupovima u Zagrebu (peto mesto) i Lucernu (četvrto), a u međuvremenu i na Evropskom prvenstvu na Bledu (šesto).

– U jednu ruku i jesmo ispunili neka očekivanja, a u drugu i nismo, jer nemamo medalju ove godine. Nismo bili u najboljem izdanju na početku sezone. Na Svetskom kupu u Zagrebu, bio sam bolestan i bilo je pitanje da li da idem, ili ne. Otišao sam i uspeli smo da uđemo u finale, što je uspeh, ali nismo bili u borbi za medalju – osvrnuo se Mačković na regatu u Hrvatskoj.


Pripreme u Kniću i na Srebrnom jezeru

Dvojac bez kormilara, Martin Mačković i Miloš Vasić, rade sa trenerom Nikolom Stojićem u grupi sa dubl skulom Aleksandar Beđik (Subotica) – Aleksandar Filipović (Smederevo) i skifistima Jovanom Arsić (Zrenjanin) i Nikolajem Pimenovim, Rusom, koji je od ove sezone reprezentativac Srbije.

– Od ponedeljka smo na dvonedeljnim pripremama u Kniću kod Kragujevca, jer je u Beogradu na Adi Ciganliji gužva zbog kupača, a na Savi ima dosta glisera i čamaca. Potrebno nam je mirno mesto. Potom ćemo nedelju dana provesti u glavnom gradu, da bismo zatim otišli dve sedmice na Srebrno jezero – rekao je Mačković.

Ne razmišljaju o pritisku

Naši veslači imaće priliku da se za svetske medalje bore u Beogradu pred domaćim navijačima, članovima porodice i prijateljima.

– Još ne razmišljamo o tome da li ćemo imati dodatni pritisak zato što se takmičimo kod kuće. Moraćemo da se izolujemo u svom čamcu i mislimo samo na trku, na šta smo i navikli jer smo svi iskusni, a sigurno je da će biti više stvari koje će nam na neki način odvlačiti pažnju tih dana – rekao je Martin Mačković.


Ovaj tandem ima bronzu sa Evropskog prvenstva u Varezeu 2021. godine, ali se ove u Sloveniji nije domogao odličja.

– Nismo bili u formi. Obezbedili smo finale, što je koliko-toliko prihvatljivo, ali nismo bili u igri za mesto na pobedničkom postolju. Jednostavno, nisu se sve kockice poklopile – dodao je Mačković.

Polako, ali sigurno, dvojac je podizao formu i pokazao je još jednom da pripada svetskom vrhu, na poslednjem Svetskom kupu u Lucernu, gde je bio četvrti.

– Popravili smo se dosta do tada. Približili smo se ekipama koje su bile ispred nas i dobro smo se pokazali. Uhvatili smo zalet i sada treba još da radimo kako bismo bili najbolji na Svetskom prvenstvu u Beogradu – rekao je Subotičanin, koji ima titulu šampiona sveta i tri bronze u konkurenciji mlađih seniora.

Kako je i ranije rekao za „Dnevnik”, pošto je odradio svaki korak u mlađim kategorijama, vreme je za medalju na planetarnoj smotri u seniorskom stažu.

– Na svim takmičenjima koje smo prošli konkurencija je bila najjača. Dobra stvar je što su to, uglavnom, posade iz Evrope, tako da je nama svaka trka bila u rangu evropskog i svetskog šampionata, pa i Olimpijskih igara – objasnio je Mačković.

Sada je fokus samo na najvećem takmičenju ove godine u svetu, na Adi Ciganliji.

– Pod broj jedan, moramo da uzmemo normu za Olimpijske igre u Parizu, što znači da treba da budemo među jedanaest najboljih čamaca. Međutim, cilj je da budemo na najvišem nivou kako bismo osvojili i medalju i našli se na podijumu na domaćem terenu – poručio je Mačković.

Mesto na prethodnim Olimpijskim igrama u Tokiju naš dvojac je izborio sedmim mestom na svetskom prvenstvu 2019. godine, a sada je odlična prilika da se ponovo nađu na ovoj smotri u Parizu, ali sa medaljom oko vrata u Beogradu.

K. Bugarski

Autor:
Pošaljite komentar
SVETSKI KUP U VESLANJU U LUCERNU Mačković i Vasić četvrti

SVETSKI KUP U VESLANJU U LUCERNU Mačković i Vasić četvrti

09.07.2023. 17:45 17:46
SVETSKI KUP U LUCERNU: Mačković i Vasić u nedelju veslaju za medalju

SVETSKI KUP U LUCERNU: Mačković i Vasić u nedelju veslaju za medalju

08.07.2023. 16:10 16:12
Veslač Martin Mačković: Vreme je za svetsko postolje 

Veslač Martin Mačković: Vreme je za svetsko postolje 

13.07.2022. 16:34 16:40