Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

TATE NOVOSAĐANI, SLOGA a.d. I HUMANI SUGRAĐANI brali trešnje i višnje ZA LEČENJE MALE MERJEM

19.06.2023. 10:35 10:39
Piše:
Izvor: Dnevnik (Vanja Fifa)

NOVI SAD: Proteklog vikenda sugrađani su imali priliku da slobodno vreme provedu u prirodi, te da u voćnjacima „Sloga a.d.“ u Kaću beru višnje i trešnje, i pritom budu humani i pomognu u prikupljanju novca za lečenje Merjem Nikšić, koja boluje od cerebralne paralize.

Akciju je organizovalo Udruženje „Tate Novosađani“ u saradnji sa „Slogom“, a ljudima dobre volje juče se u branju voća pridružila i ekipa „Dnevnika“. Novosađani, ali i gosti našeg grada, još jednom su pokazali veliko srce, pa je tako primera radi, u subotu prodato 1.855 kilograma trešanja, za 148.400 dinara, od kojih polovina odlazi u fond za lečenje malene Merjem.  – Svi su pozvani, familije, komšije, prijatelji – poručili su organizatori na društvenim mrežama. – Verujemo da će za decu boravak u prirodi i branje voća biti prava atrakcija.

Sugrađani su se, čini se, rado odazvali tom pozivu, pa je juče primetan bio veliki broj roditelja s decom. I dok su neki mališani rado brali i sakupljali trešnje i višnje, bilo je i onih koji su sa strane posmatrali, i poput nadzornog organa na gradilištu, kontrolisali tate, mame, braću i sestre.

Milan Rakić kaže da je za akciju čuo od prijatelja, te da su on i supruga odlučili da s mališanima pobegnu iz grada.

– Želja nam je da što više vremena provodimo s decom u prirodi, da vide i iskuse nešto što u gradu nemaju priliku da dožive, poput branja trešanja – objasnio je Milan Rakić. – Mlađi sin Đole, koji će uskoro napuniti tri godine, je odušljevljen, dok je starijem malo manje interesantno.

Šetajući kroz voćnjak i merkajući trešnje, sreli smo nekoliko porodica iz Rusije koje su nam rekle da su za akciju branja trešanja saznali preko društvenih mreža, i da im se veoma dopala ideja da s mališanima beru voće, a da pritom budu humani i pomognu nekom.

Diplomirani fizioterapet Aleksa Kluđerović jedan je od onih koji je odlučio da nedeljno prepodne, umesto u kući ili u bašti nekog kafića, provede u prirodi radeći nešto korisno.


Pomozimo četvorogodišnjoj Merjem

Udruženje „Tate Novosađani“ prikuplja novac za lečenje Merjem Nikšić koja je rođena 2019. godine u Novom Pazaru. Kako je na njihovom sajtu objašnjeno, dijagnoza cerebralne paralize četvorogodišnju devojčicu ograničava da, poput svojih vršnjaka, uživa u detinjstvu, a bez obzira na sve poteškoće s kojima se suočava, malena Merjem je veselo dete. Roditelji su sve troškove lečenja do sada sami finansirali, ali su iscrpeli sve resurse, te su prinuđeni da se za pomoć obrate ljudima dobre volje, kako bi njihova mezimica napredovala i jednog dana bila samostalna. Novac im je poreban za lečenje, operativne zahvate u zemlji i inostranstvu, tretmane matičnim ćelijama, rehabilitaciju, fizikalne i hipo terapije, terapije plivanjem, za defektološke i logopedske tretmane, medicinsku opremu, lekove, suplemente, kao i za putne troškove i smeštaj.

„Pomozimo zajedno Merjem, jer ona je sada naša sugrađanka“, poručuju „Tate Novosađani“, a na sajtu Udruženja objašnjeno je na koji način je moguće uplatiti novac.


– Sestra iz Kanade mi je došla u posetu, pa sam mislio da bi bilo interesantno da beremo višnje i trešnje – rekao je Aleksa. – Doduše, na prvom mestu smo odlučili da dođemo ovde, jer je reč o humantarnoj akciji, a sve drugo je samo plus.

I dok je većina berača nosila gajbice i kantice, bilo je i onih koji su, iskusno, sa sobom poneli stolice na rasklapanje kako bi imali gde da sednu i odmore, ali i da nabace boju, budući da smo posle silnih kiša i oblaka konačno dočekali letnje temperature.

U subotu su građani brali samo trešnje za 80 dinara po kilogramu, dok su u nedelju mogli i višnje za 100 dinara, a kako smo saznali, voće će moći da se bere do utorka. Organizatori navode da su od ukupnog broja učesnika akcije, odnosno posetilaca, oko 30 odsto bila deca.

Iz „Sloge“ najavljuju da će u narednom periodu verovatno organizovati još neke akcije branja jabuka i paprike, i objašnjavaju da je važno da deca nauče da voće i povrće „ne raste“ u marketima.

J. Vukašinović

Autor:
Pošaljite komentar