Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Predsednik FSV Dragan Simović: NA PRAVOJ SMO STRANI U UEFA

12.06.2023. 20:52 20:57
Piše:
Foto: Jovan Bakmaz

Reizborom uglednog subotičkog privrednika Dragana Simovića za predsednika pokrajinskog Saveza, fudbalska Vojvodina, potkraj prošle godine, jasno se opredelila za kontinuitet u smeru negovanja tradicije i dinamike razvoja vrednosti fudbala u panonskom podneblju. Povodom završetka izbornog procesa na republičkom nivou, ali i kraja takmičarske sezone u Srbiji, Simović je za Dnevnik podvukao liniju ispod zbira utisaka na fudbalskim terenima i izvan njih.

-Završetkom izbornog procesa na svim nivoima prevazišli smo more problema koji su destabilizovali FSS u prethodnom periodu – ceni Simović. – Osim rezultata koje je postizala reprezentacija, sa selektorom Draganom Stojkovićem na čelu, malo je toga čime bismo mogli da se pohvalimo. Sada imate s kim da razgovarate u Savezu. Sa Džajićem sarađujem četvrt veka, na obostrano zadovoljstvo. O posvećenosti  njegovog prvog saradnika Branislava Nedimovića mogu do sutra da govorim u superlativima. Ne moram da naglašavam koliko je dobro za vojvođanski fudbal da imamo čoveka iz naših redova u vrhu republičkog rukovodstva. Što se pokrajinskog Saveza tiče istinsko osveženje stiglo je u liku predsednika FK Vojvodina Dragoljuba Zbiljića. Njegova energija, njegove organizacione i svake druge sposobnosti značiće puno i u rezultatima kluba na čijem je čelu, ali i Saveza u čiji se rad aktivno uključio. 


Dame u kopačkama za primer

Predsednik FSS Dragan Simović ponosno je istakao da u Subotici, gradu koji ga je i kvalifikovao za fudbalskog rukovodioca gaje poseban odnos prema ženskom fudbalu.

-Spartak je rodonačelnik ženskog fudbala, ne samo u Srbiji nego i u regionu – kaže Simović. – Ponosni smo na činjenicu da reprezentacija počiva na učinku subotičkih igračica. Radimo na tome da i u drugim centrima, po Spartakovom modelu, pronađemo istomišljenike u smeru popularizacije fudbala među pripadnicama lepšeg pola.


Kraj sezone potresle su intervencije iz kancelarije UEFA u domenima takmičarskih neregularnosti. Reakcija nacionalnog Saveza bila je u skladu sa željom fudbalskih poklonika da se nameštanja u korenu sasecaju, ma koliko rezovi bili neprijatni.

-Dobro je da smo na pravoj strani u UEFA, na čelu sa Čeferinom, u čijem je timu i naš Zoran Laković – komentariše Simović. – To što nam se desilo i trebalo je da nam se desi. Za nauk, jednom za svagda. Dobro je da su naši disciplinski organi odmah reagovali. Podržavam svaku odluku o kažnjavanju i smatram da bi trebalo da budemo još rigorozniji u svrhu svođenja na minimum svakog pokušaja raspleta na nesportski i neregularan način.

U sezoni koja sledi vojvođanske fudbalske vrednosti reprezentovaće 10 klubova u profesionalnim ligama (četiri u Superligi i šest u Prvoj ligi).

-Kada sam prvi put uzabran za predsednika FSV imali smo dva superligaša i tri prvoligaša – podseća Simović. – Sada imamo dva kluba u Evropi (TSC i Vojvodina) i duplo više klubova u profesionalnim takmičenjima, što svedoči o vrlo ozbiljnoj klupskoj konkurenciji u Pokrajini. Uz malo sportske sreće (Inđija i Mladost Gat) rezultat je mogao da bude još ubedljiviji. Ponosan sam posebno na rad naših omladinskih škola, ali i na razvoj infrastrukture, kao preduslova za razvoj mladih igrača i oblikovanje budućih zvezda, profila Tadića, braće Milinković-Savić, Gaćinovića... Cilj nam je da našoj deci obezbedimo sve što Evropa ima, kako bismo ih zadržali dok ne stasaju i postanu konkurentni na fudbalskom tržištu. To možemo da postignemo i reorganizacijom takmičenja na nižim nivoima. Sada smo u fazi uvođenja novina u pogledu baraža i ukrštanja na nivou petog stepena, čime bismo postigli „veći promet“, a time uticali na regularnost i zanimljivije rasplete u takmičenjima.


Futsal podbačaj

Organizacija takmičenja u futsalu i stanje u toj oblasti je ispod nivoa fudbalske organizacije.

-Nemamo čime da se ponosimo što se futsala tiče – saglasan je Simović. – Silaznu putanju u svakom pogledu ove godine opteretili su mnogi otkazi i osipanja u nižim stepenima takmičenja. Interesovanje nije nikada bilo na tako niskim granama, kako među igračima, tako i u strukturama pratećih službi, neophodnih u funkcionisanju tog organizma. Pokušavamo da u tradicionalno aktivnim futsal centrima animiramo stare kadrove i ohrabrimo nove i da iskustva prenesemo i u druge delove zemlje. Nadam se da ćemo se uskoro pokrenuti sa mrtve tačke.


Značajne posete utakmicama u završnici Vojvođanske lige, ali i takmičenja za Kup FSV, zabeležene su kao pouzdan znak koliko je gledaocima u lokalu stalo do prestiža i na nižim nivoima takmičenja.

-Vratili smo Kupu ugled koji je nekada imao - tvrdi predsednik FSV. – Dovođenjem finalne utakmice na nivo događaja od posebnog značaja u Pokrajini zainteresovali smo i medije, realizovani su prenosi finala, a time je i interesovanje šire javnosti poraslo. Negovaćemo taj kult i uz podršku medija u perspektivi ga dovesti na nivo istinskog fudbalskog praznika. Raduju nas podaci o broju gledalaca na utakmicama Vojvođanske lige. To jeste pouzdan indikator da smo na dobrom putu i da u perspektivi imamo na čemu da radimo kako bismo nivo kvaliteta fudbalske igre, ali i odnosa u fudbalskim strukturama podigli do takvog nivoa poverenja u sistem da teren i događaje na terenu pretpostavimo razlozima za UEFA-ine intervencije – zaključio je razgovor za Dnevnik predsednik FSV i član Izvršnog odbora FSS Dragan Simović.

L. Bakmaz

Autor:
Pošaljite komentar