Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Sezoncima solidna zarada i u Novom Sadu, Subotici, Beogradu

05.06.2023. 08:03 08:04
Piše:
Foto: Dnevnik (arhiva)

NOVI SAD: Kao i svake godine, u maju startuje letnja turistička sezona, otvaraju se bašte u restoranima, više je gostiju i znatno raste potreba za radnicima u ugostiteljstvu.

To je scenario koji se ponavlja stalno, s njim se suočavaju u mnogim drugim državama, posebno onima u kojima je turizam važna privredna grana, kao što su Grčka, Hrvatska, Crna Gora... U tim zemljama uvek nedostaju radnici u svim sferama ugostiteljstva. Kako stoje stvari, slično je i u Srbiji, a izgleda da će se taj trend i nastaviti - jer mnoga radna mesta dugo ostaju upražnjena.

O tome svedoči i broj oglasa za slobodna i gotovo stalno raspisana radna mesta za posao u ugostiteljstvu. Traže se kuvari, pomoćni kuvari, pica majstori, konobari, barmeni, šankeri, sobarice, recepcioneri.... Posao se nudi širom Srbije - u velikim gradovima, ali i manjim mestima, u banjama, planiskim centrima...

Po rečima PR menadžera Infostuda Miloša Turinskog na sajtu poslovi.infostud je u ponudi veliki broj slobodnih radnih mesta u Srbiji, a najviše oglasa je za radno mesto u velikim gradovima - Beograd, Novi Sad, Niš, Subotica, Zrenjanin...

- Na našem sajtu prednjači ponuda poslova za radna mesta u Srbiji, pa je tako i za ugostiteljstvo - kaže Turinski. - Tražene su sve ugostiteljske struke, pre svega, kuvari, konobari, barmeni, hostese, recepcioneri... Poznato je da je u ugostiteljstvu i hotelijerstvu velika fluktuacija radnika, odnosno česti dolasci i odlasci na neku poziciju i to je posebno izraženo sada, tokom letnje sezone, kada se i otvara veliki broj radnih mesta.


Nije samo zarada

Radnika u ugostiteljstvu nema dovoljno, pozebno u sezoni jer se mnogi građani Srbije upute put morskih destinacija i praktično šest meseci rade i žive van svoje zemlje.

Razloga za takvu odluku je više a, iako je najčešće presudna zarada koja je i do dva puta viša nego u Srbiji, ima i onih kojima to predstavlja sticanje novih iskustava i znanja, napredak u karijeri, do onih koji pola godine provedu na moru.


On ukazuje da poslodavci sada teško pronalaze radnike, da je daleko veći broj oglasa za popunu radnog mesta od broja zainteresovanih radnika da se zaposle.

- Poslodavci teško pronalaze kandidate pa se neretko dešava da popunjavaju pozicije, odnosno zapošljavaju i radnike s manjim stepenom kvalifikacije nego što je oglas podrazumevao na početku. S druge strane, kandidati od poslodavaca traže dobre uslove - zarada, radno vreme... - kaže Turisnki. 

Dakle, slobodnih radnih mesta za rad u ugostiteljstvu ima i poslodavci svakodnevno oglašavaju niz pozicija na kojima im fale radnici, ali jednostavno nema dovoljno zainteresovanih da bi se mesta popunila. Što se tiče zarada, one zavise od pozicije na kojima se radi, ali i drugih faktora - veličine grada, vrste turističkog mesta... Najveće plate su, naravno, u najvećim gradovima i najrazvijenijim turističkim centrima - Zlatiboru, Kopaoniku, banjama... a kreću se od oko 45.000 dinara pa do iznad 100.000 dinara. Na najviše plate mogu računati kuvari, i to glavni, koji sa sobom donose i veliko iskustvo, a slično je i s iskusnim barmenima. Neki poslodavci radnicima dnevno isplaćuju zaradu, a dnevnica se kreće od oko 2.000 dinara pa naviše i najčešće je rezervisana za konobare - koji mogu da računaju i na bakšiš, a sve češće i na procenat.

Menadžer može da računa na mesečnu platu i do 95.000 dinara, ali ima i poslodavaca koji za taj posao nude upola manje novca - 45.000 dinara. Za radno mesto konobara poslodavci nude i fiksnu mesečnu platu koja startuje od oko 55.000, plus bakšiš, pa naviše, a barmeni mogu zaraditi i do 130.000 dinara. Za radno mesto šankera zarade se kreću od oko 50.000 pa do iznad 70.000 dinara, recepcionera od oko 50.000 pa do oko 80.000 dinara - što zavisi od vrste hotela, mesta gde se on nalazi. Zanimljivo je da se za rad na ovoj poziciji, uz iskustvo, najčešće traži viša ili visoka stručna sprema, znanje engleskog i još nekog stranog jezika, rad na računaru, a u opisu radnog mesta neretko je i "uskakanje" kad nema konobara ili šankera.

D. Mlađenović

 

Autor:
Pošaljite komentar
Dnevnica i do 50 evra - da li će sezonci "letovati" na moru ili na njivi

Dnevnica i do 50 evra - da li će sezonci "letovati" na moru ili na njivi

11.04.2023. 12:44 12:50