Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Za nove prozore i vrata od države i opštine pola para

02.06.2023. 08:35 08:45
Piše:
Izvor: Ilustracija Pixabay.com

Domaćinstva koja planiraju da zameniti stolariju, poboljšaju izolaciju krova i zidova, to jest promene fasadu, ugrade efikasnije kotlove, solarne kolektore za toplu vodu ili postave solarne panele mogu i ove godina računati na pomoć države i lokalnih samouprava i to u onim opštinama i gradovima koji s Ministartvom energetike o tome potpišu ugovore.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da je to ministarstvo juče objavilo javni poziv za jedinice lokalne samouprave i gradske opštine u okviru novog programa za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova. 

Kako je rekla, novina je da će javni poziv biti otvoren tokom cele godine kako bi građani u svakom trenutku mogli da se prijave. 


Za građane procedura jednostavna

Iako je prvi korak potpisivanje ugovora s opštinama, iz ministarstva energetike ističu da će procedure za građane i dalje jednostavne kao što su bile. Naravno, u onim lokalnim samoupravama koje se java na juče raspisani javni poziv.

Jedino što je potrebno jeste da građani popune prijemni obrazac koji sadrži osnovne podatke o domaćinstvu, broju članova domaćinstva, kvadraturi, stanju stolarije i načinu na koji se greju. Bitno je da, uz prijemni obrazac, dostave predračun radova od izvođača, odnosno mera energetske sanacije koje su predviđene”, objasnili su u Ministarvu.


„Omogućeno je da svi građani koji se opredele za više mera energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima mogu kroz subvencije da pokriju i do 65 odsto troškova investicije”, rekla je Đedović. 

Dodala je da je javni poziv za jedinice lokalne samouprave otvoren do 23. juna i da Ministarstvo očekuje da gradovi i opštine koje potpišu ugovore sa Ministarstvom već tokom jula raspišu prvo javni poziv za privredne subjekte, što će omogućiti da se tokom leta raspišu i javni pozivi za domaćinstva. „U novom programu za energetsku sanaciju stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova tokom narednih pet godina očekujemo da će oko 50.000 domaćinstava moći da dobije subvencije, a da će ukupna ulaganja biti oko 50 miliona evra. 

Predviđeni su povoljniji uslovi za ekonomski devastirana područja i opštine sa visokim nivoom zagađenosti vazduha, gde je predviđeno minimalno učešće od 15, odnosno 20 odsto”, rekla je Đedović. Ostale jedinice lokalne samouprave će, dodala je, kao i do sada, pokrivati do 25 odsto troškova po domaćinstvu, Ministarstvo do 25, dok će 50 odsto troškova snositi sami građani. 

„Ukoliko građani predlože dve mere subvencije, zamana prozora i vrata i, na primer, ugradnja solarnih panela, pomoć će biti veća i iznosiće i do 65 odsto”, navela je ministarka.


Dosad subvencionisano  20.000 domaćinstava

Đedović je rekla da je u prethodnom periodu subvencije dobilo oko 20.000 građana, a ukupan iznos subvencije koje je obezbedila država zajedno sa jedinicama lokalne samouprave je oko 2,7 milijardi dinara. 

„Ostvarene uštede energije su ekvivalentne proizvodnji toplotne energije gradske toplane u Nišu, a očekivano smanjenje emisija ugljen-dioksida je oko 103 hiljada tona gasova CO2 godišnje, što je jednako godišnjoj emisiji 58.000 motornih vozila”, poručila je Đedović. 


Ona je pozvala sve jedinice lokalne samouprave i građane da se prijave jer je, kako je rekla, jako bitno da svi zajedno učestvujemo u energetskoj tranziciji. 

„Cilj je da što manje energije potrošimo i što manje račune za energiju plaćamo. Na taj način, korist će imati i država i građani. Najjeftinija energija je ona koja se ne potroši i naš cilj je da učestvuje što veći broj građana u programu i dobije mogućnost da smanji svoju potrošnju”, kaže ministarka. 

Istakla je da se na taj način, uz podršku države i lokalnih samouprava, daje mogućnost svim građanima da smanje svoje troškove za energiju i doprinesu da kao država uspešno prođemo kroz proces energetske tranzicije. 

D. Mlađenović

Autor:
Pošaljite komentar