Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Prigožin pokušao da obmane Ukrajince pričom o municiji

11.05.2023. 20:08 20:09
Piše:
Foto: Youtube Printscreen

MOSKVA/KIJEV: KOMANDANT UKRAJINSKIH snaga koje se bore u Bahmutu izjavio je danas da su snage Vagnera poslednjih dana pojačale minobacačke i artiljerijske napade što ukazuje da nisu suočeni sa nedostatkom municije iako njihov šef Jevgenij Prigožin tvrdi suprotno.

"Oni nisu ni blizu nedostatka minicije jer je intenzitet granatiranja i artiljerijskih dejstava povećan", rekao je ukrajinski pukovnik Roman Hriščenko, komandant 127. brigade ukrajinske teritorijalne odbrane, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima ruske snage vrše stalne napade na grad, ali ukrajinske trupe uzvraćaju.

U međuvremenu, šef Vagnera Jevgenij Prigožin izjavio je danas da su ukrajinske jedinice već započeloe svoju kontraofanzivu, i približile se Bahmutu sa bokova.

Prigožin je na svom Telegram kanalu objavio da su ukrajinske operacije "nažalost, delimično uspešne i da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ne govori istinu kada kaže da je ukrajinska kontraofanziva odložena jer se čeka dodatna pomoć iz inostranstva.

"Kontraofanziva upravo se odvija punom snagom oko Bahmuta”, rekao je Prigožin.

U svojoj audio poruci on se požalio da su teritorije osvojene tokom višemesečnih borbi izgubljene od onih koji bi trebalo da čuvaju bočne delove linije sukoba sugerišući da je to bila

odgovornost regularnih vojnih snaga Rusije.

Ministarstvo odbrane Rusije je ranije saopštilo da su ruske padobranske jedinice napredovale na zapadu grada i "prikovale bokove jedinica ukrajinske vojske".

 

KIJEVSKI REŽIM objavljuje informacije koje su samo "puste želje" i saopštava da je uspešno presretnut ruski hipersonični raketni projektil Kindžal koji je nedostižan za američke sisteme protivvazdušne odbrane Patriot, izjavio je danas za TASS visoko pozicionirani izvor u ruskom ministarstvu odbrane.

"Lažni izveštaj da je jedan Kindžal navodno presretnut je zapravo pusta želja", ocenio je neimenovani izvor i dodao da brzina hipersoničnih raketa Kindžal premašuje maksimalne borbene režime sistema PVO Patriot koje je Zapad isporučiom ukrajinskom režimu.

 

BRITANSKI MINISTAR  odbrane Ben Volas potvrdio je danas da je London poslao Ukrajini više krstarećih raketa dugog dometa Storm Šedou.

On je naveo da je Velika Britanija donela odluku o slanju raketa nakon što je Rusija nastavila da gađa civilne objekte u Ukrajini, prenosi Bi-Bi-Si.

"Donacija ovih raketnih sistema daje Ukrajini najbolju šansu da se odbrani od ruske brutalnosti", poručio je Volas i upozorio da britanske rakete "nisu u istoj ligi" kao ruski raketni sistemi koji imaju znatno veći domet.

Britanske vlasti su navodno dobile uveravanja iz Kijeva da će rakete biti korišćene samo protiv ciljeva "na suverenoj teritoriji Ukrajine", objavio je Si-En-En.

Rusija je ranije poslala notu zemljama NATO zbog isporuke naoružanja Ukrajini, a ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju.

 

ZVANIČNI KREMLJ kritikovao je danas odluku Sjedinjenih Američkih Država da Ukrajini stave na raspolaganje konfiskovanu imovinu ruskog biznismena Konstantina Malofejeva, ocenivši da je to nezakonito.

Kremlj je najavio da će na "krađu" SAD odgovoriti adekvatnim kontra-merama, prenosi Rojters.

Državni tužilac SAD Merik Garland u sredu je izdao odobrenje da se novac u iznosu od više miliona dolara, koji je oduzet Malofejevu ustupi na korišćenje Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da su SAD "ukrale" novac i poručio da će se takva odluka Americi "vratiti kao bumerang".

 

ZAMENIK MINISTRA spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinin izjavio je danas da sporazum o izvozu žitarica iz crnomorskih luka neće biti produžena ukoliko Moskva ne dobije garancije da će njeni zahtevi biti ispunjeni do 18. maja.

On je istakao da su i dalje nerešena pitanja izvoza amonijaka i izbacivanja Rusije iz međunarodnog platnog sistema SWIFT, prenosi Rojters.

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je danas da je ostvaren napredak tokom pregovora o crnomorskom sporazumu o žitu u kojima su učestvovali predstavnici Turske, Rusije, Ukrajine i Ujedinjenih nacija.

"U okviru bilateralnih i multilateralnih sastanaka koji su održani u Istanbulu uz učešće Ukrajine, Ruske Federacije i Ujedinjenih nacija, dogovoreno je da se nastavi rad na ekspertskom nivou koji će biti organizovan u Turskoj", saopštilo je tursko ministarstvo odbrane, navodeći da će sastanci biti organizovani u istom multilateralnom formatu kako bi se obezbedio efiikasan nastavak sprovođenja sporazuma o žitu, preneo je ranije TASS.

 

IZASLANIK SJEDINJENIH Američkih Država za Južnu Afriku optužio je danas južnoafričke vlasti da su prekršile proglašenu neutralnost oko sukoba u Ukrajini i isporučile Rusiji brod sa oružjem i municijom zbog čega bi zvanična Pretorija mogla da se suoči sa sankcijama Zapada.

Odgovarajući na pitanje jednog od liera opozicije u parlamentu Južne Afrike, predsednik J. Afrike Siril Ramafosa nije ni potvrdio ni negirao postojanje brodske pošiljke sa oružjem, ali je rekao da njegova vlada istražuje ove tvrdnje, prenosi Rojters.

Američki ambasador u Južnoj Africi Ruben Brigeti izjavio je na današnjem brifingu za novinare da je zvanični Vašington uveren da su u jedan ruski brod u decembru prošle godine utovareni oružje i municija.

"Ruski teretni brod Lejdi R pristao je početkom decembra prošle godine u luku grada Sajmon i uvereni smo da se vratio u Rusiju sa oružjem i municijom", rekao je američki ambasador u Pretoriji.

Autor:
Pošaljite komentar
Prigožin kaže da uskoro u Bahmut stiže municija

Prigožin kaže da uskoro u Bahmut stiže municija

08.05.2023. 21:20 21:21