Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Nastavljeno suđenje za narkotike iz vikendice u Starim Ledincima

11.04.2023. 08:48 08:58
Piše:
Izvor: Dnevnik/ S. Šušnjević

U nastavku dokazanog postupka protiv okrivljenog Siniše Živanovića (36) iz Novog Sada, juče je svedočio policijski službenik forenzike koji je obrađivao briseve sa predmeta zaplenjenih pri pretresu vikendice u Starim Ledincima.

Po prvobitnoj optužnici, tom prilikom, pretprošle godine, oduzeto je oružje i veća količina droge. Odbrana i tužilaštvo od početka pretresa pred novim većem, u oktobru prošle godine, ostali su pri suprotnim stavovima o tome da li je pretres kuće izvršen u skladu sa zakonskim odredbama i da li su dokazi dovoljni da se optuženi oglasi krivim.

Odbrana, advokati Dejan Bugarski i Goran Karadarević tražili su izuzeće nalaza operativnog forenzičara, nakon što su ukazali da bi po zakonu on trebao da bude zdravstvene struke, a ovaj to nije, ponovo su tražili izdvajanje iz spisa zapisnika o pretresanju, jer je, po njihovom stavu, zasnovan na nezakonito pribavljenim dokazima.

Nasuprot tome, tužilaštvo je i juče ostalo pri stavu da je ispoštovana zakonska procedura, te da je činjenica da je na zakonit način zaplenjena „ogromna količina droge”. Potom je Bugarski ukazao na to da se samo na pomenutoj kesi nalaze tragovi koji se stopostotno, po veštačenju, poklapaju s okrivljenim. Stoga je dopunskim predlogom tražio da se izmeri pomenuta kesa, odnosno supstanca u njoj, naglašavajući da se okrivljeni, eventualno, može teretiti zbog nje, ali ne i za ostale zaplenjene količine na kojima nema njegovih tragova.

Na kraju, Bugarski je predložio ukidanje pritvora, koji je određen do kraja meseca poslednjim produženjem, ili uvođenjem blaže mere, kao što je kućni pritvor, ali je veće to odbilo. Podsetimo, okrivljeni je na početku suđenja pred novim većem, kojim predsedava sudija Sanja Berak, koja je preuzela predmet od drugog sudije, izjavio da razume optužnicu, ali da ne priznaje dela iz nje, ni za neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga, niti za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

On je i juče ponovio da su ga u samom početku dovezla dvojica policajaca u civilu koji su ga ostavili pred kućom, dok su oni ušli i zadržali se unutra pet minuta, a, navodno, naredba za pretres je stigla naknadno, kao i ostali policajci. Živanović je juče izrazio sumnju za jedan paket koji ga tereti, a na kojem su njegovi tragovi jer se, po njemu, našao jedini u drugoj prostoriji. Prema navodima optužnice, 25. marta 2021. godine u Starim Ledincima, u kući u Ulici Lukijana Mušickog, na kojoj je okrivljeni neprijavljeno boravio, držao marihuanu tešku više od šest kilograma, raspoređenu u više paketa, kao i 89 grama kokaina.

Za razmeravanje je koristio digitalnu vagicu za precizno merenje, na kojoj su zatečeni tragovi supstanci koje se koriste za uvećanje mase opojne droge. Na spratu kuće pronađeni su delovi oružja, vatreno oružje i 231 komad municije, navodilo se, između ostalog, u optužnom aktu, koji zastupa zamenik višeg javnog tužioca Aleksandra Radovanov.

Ona je juče, posle rasprave s odbranom, navela da je ostala pri optužbi, da su dokazi čvrsti i pribavljeni na zakonit način i da sporni zapisnik nisu morala da potpišu sva prisutna lica, a oko čega odbrana ima ozbiljne zamerke. Branilac okrivljenog Dejan Bugarski ukazao je još na početku pretresa da je, po nalazu veštaka balističara, jedan navedeni deo oružja iz optužnice proizveden 1800. godine i napomenuo da se ne radi o grešci, te da neki stvari spadaju u eksponate za muzeje. Nastavak suđenja je već 26. aprila, kada će se veće izjasniti o dopunskim predlozima odbrane, a zakazan je i drugi termin, ako za to bude bilo potrebe - 2. jun.

M. Vujačić

Autor:
Pošaljite komentar