Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Unajmljivanje venčanice od 200 do 700 evra

01.04.2023. 15:55 16:05
Piše:
Izvor: D. Klašnja

Pripreme za proslavu venčanja uveliko su počele - nove kolekcije venčanica pristigle su u salone, koje nestrpljive mlade obilaze još od oktobra. Sezona potrage za burmama i toaletama je u jeku, u šta smo se uverili i sami laganom šetnjom kroz Železničku ulicu.

Cene iznajmljivanja venčanica u jednom od salona u Železničkoj ulici kreću se u rasponu od 200 do 600 evra, u zavisnosti od modela i broja nošenja. Novije kreacije su uvek skuplje. Kako otkrivaju prodavci, najpopularniji modeli među novosadskim nevestama su takozvane princes haljine. To su krojevi koji ramena mahom ostavljaju otkrivena. Duge su i bogato ukrašene cirkonima i šljokicama. Na drugom mestu su jednostavni, elegantni satenski modeli. Prodavačica dodaje da su ove toalete uvezene uglavnom iz Italije i Španije, a uz njih mlada dobija prateću opremu, koja je uključena u cenu: veo, ukrase za kosu, korpe za kićenje svatova, jastučad za burme, ali i hemijsko čišćenje pre i posle nošenja.

U salonu prekoputa tvrde da je prodajna cena venčanica trostruko veća nego kada se iznajmljuju, kao i da su se za pet godina rada prodale samo dve.

– Devojke se retko odlučuju za kupovinu venčanica – rekla je prodavačica. – Mi smo prodali dve ženama koje su se udavale u inostranstvu. Ne znam tačno ni koliko su koštale. Sećam se da je jedna devojka dolazila kod nas i nudila da kupimo njenu, rekavši da ju je platila 1.500 evra. Iznajmljivanje se i nama više isplati, jer za jednu sezonu nabavimo od pet do osam novih haljina. Na jesen počinje šivenje. Od decembra do januara venčanice su već u salonima. Do kraja leta ne dobijamo nove. Više nam se isplati da je iznajmimo osam puta za 400 evra, nego da je prodamo za 1.500.

Nekada je salon zimi bio pun kao košnica, nije se znalo ko je mlada a ko pratnja, buduće neveste bi već tada rezervisale toalete za maj ili jun. Nakon korone sve se promenilo. Sada je bitnije gde će biti proslava nego kakva će biti venčanica, pa se desi da tokom sedmice niko i ne svrati u salon

Kako dodaje trgovkinja, ranije je izbor venčanica počinjao već u decembru. Salon je zimi bio pun kao košnica, nije se znalo ko je mlada a ko pratnja, buduće neveste bi već tada rezervisale toalete za maj ili jun. Nakon korone sve se promenilo. Sada je bitnije gde će biti proslava nego kakva će biti venčanica, pa se desi da tokom sedmice niko i ne svrati u salon.

U trećem salonu, koji važi za najpopularniji, zatičemo potpuno drugačiju situaciju. Ovu prodavnicu, kako saznajemo, dnevno poseti oko 20 devojaka, od kojih svaka četvrta rezerviše haljinu. Sezona je počela još u oktobru, što znači da su neke haljine rezervisane i godinu dana unapred. Najjeftinija venčanica staje oko 300, a najskuplja 700 evra.

U jednom od salona u Železničkoj ulici tvrde da je prodajna cena venčanica trostruko veća nego kada se iznajmljuju, kao i da su se za pet godina rada prodale samo dve

Kada govorimo o kupovini burmi i vereničkog prstenja, zlato polako izlazi iz mode. Zato je naš prvi izbor bio specijalizovana prodavnica za srebrni nakit. Kada mladenci svrate u ovu radnju, pred njima će se naći širok izbor prstenja, od najjednostavnijih modela, do bogatijih komada sa ugrađenim cirkonima. Burme mogu da se pronađu i po povoljnim cenama – od samo 1.490 pa do 4.990, u zavisnosti od gramaže, dok je najviša cena vereničkog prstenja 3.490 dinara. Posebna „Veding” kolekcija podrazumeva ekskluzivnije ogrlice, koje mlade ponesu na najsrećniji dan i koštaju od 12.000 do 20.000 dinara.


Ponuda za mladoženje

Ni buduće mladoženje neće morati da odmaknu daleko od Železničke ulice kako bi se kompletno obukli za venčanje. Biće dovoljno da se spuste u pothodnik i svrate u nekoliko butika elegantne muške odeće. Kompletna odela moći će da kupe za sumu od 7.900 do 15.000 dinara, a ukoliko požele sami da naprave kombinaciju i pazare odevne komade pojedinačno, račun će iznositi od 14.500 do 16.000. Košulje koštaju od 2.200 do 3.700 dinara, za sako će izdvojiti 6.900, a za pantalone 3.900. Kombinaciju će upotpuniti kravatom ili leptir-mašnom po ceni od 1.500 dinara, kožnim kaišem od 1.800 i kožnim cipelama od 6.900 do 7.900 dinara.

Pripreme za venčanje podrazumevaju i odabir poklona za kumove. Mladenci se najčešće odlučuju da kuma daruju srebrnim dugmadima za manžetne, koja mogu da se kupe u istoj prodavnici po ceni od 3.000 do 5.000 dinara. Kumi se, kako otkrivaju u radnji, kupuju komadi nakita, poput srebrne narukvice po ceni od 2.000 do 7.000 dinara ili ogrlice, koje koštaju od 3.000 do 8.000 dinara.


Gram srebra košta od 500 do 1.000 dinara, dok je gram zlata 7.200.

Gram srebra košta od 500 do 1.000 dinara, dok je gram zlata 7.200. Kako je srebro bar sedam puta jeftinije, to je verovatno razlog više što se mladenci sve češće odlučuju baš za taj plemeniti metal

Kako je srebro bar sedam puta jeftinije, to je verovatno razlog više što se mladenci sve češće odlučuju baš za taj plemeniti metal. Minimalna cena burme u jednoj od skupljih zlatara iznosi 30.000, dok najjeftiniji verenički prsten košta 15.000 dinara. Najskuplji mogu da staju i preko 50.000 dinara.

Dragana Klašnja

Autor:
Pošaljite komentar