Jagode uvozne, a mladi luk i rotkvice domaći
Početak proleća na Futoškoj pijaci, jednoj od najprometnijih u Novom Sadu, obeležio je šaroliki izbor voća i povrća na tezgama i gužva u jutarnjim časovima - pojavile su se jagode, mladi luk i praziluk, tikvice, rotkvice i paradajz.
Krupne crvene jagode u ponudi su na većini štandova, a cene se kreću od 200 do 250 dinara po korpici koja teži pola kilograma. Kako saznajemo od prodavaca, prve jagode su uvezene iz Grčke i uzgajane u posebno opremljenim plastenicima, a prema njihovim rečima, veoma su sočne i slatke. S obzirom na to da rano voće ima nešto jaču cenu nego u sezoni, potražnja nije bila izuzetno velika, već su kupci uglavnom pazarili banane, jabuke i naranye. Najveći raspon cena može se primetiti kada su u pitanju banane, koje mogu da se nađu za 110, 140, ali i 200 dinara po kilogramu.
Neizostavni deo prolećne trpeze zasigurno čini mladi luk, čije se tri veze mogu kupiti za 100 dinara, dok na pojedinim mestima jedna košta 50, a cene praziluka se kreću od 100 do 140 dinara po vezi. Kilogram krupnijeg paradajza iznosi od 200 do 250 dinara, a nešto sitnijeg od 100 do 150. U ponudi su i korpice čerija od pola kilograma koje koštaju između 200 i 300 dinara. Usled velikog interesovanja za zelenu salatu, prodavci su se odlučili za različite akcije, pa se pet komada moglo kupiti za 100, dok svežija ipak iznosi od 50 do 70 dinara pojedinačno.
Spanać se može pronaći za 200 ili 240 dinara po kilogramu, dok je veza blitve 60 dinara. U susret vaskršnjim praznicima, ponuda jaja je široka, međutim, cene su znatno porasle od prethodne godine. U zavisnosti od klase, odnosno od veličine i porekla, najjeftinija po komadu koštaju 21 dinar, a najskuplja 26. Tikvice nisu znatno skuplje u marketima nego na pijaci, budući da je kilogram između 200 i 250 dinara. Sugrađanin sa kojim smo razgovarali navodi kako mu je u poslednje vreme teže da pronađe sveže i povoljne rotkvice, međutim, to je uspeo ove nedelje na Futoškoj pijaci, gde se veza može kupiti za 70 ili 80 dinara.
Sezona mladih krompirića nije počela, ali su se prvi ipak pojavili na tezgama. Njihova cena je stoga prilično visoka, pa 500 grama prodavci vrednuju 350 dinara. Zbog toga većina građana u svojim kesama nosi crvene i bele krompire, čija cena varira između 100 i 130 dinara za kilogram. U poređenju s prošlim mesecom, krastavac je nešto jeftiniji, pa sada košta 200 dinara, dok povrće koje još uvek nije u sezoni, poput crvene paprike, po kilogramu iznosi 400 dinara.
N. Stanojčić M. Blagojević