Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Novosadsko-karlovački bend „Hercenšlus“ na izboru pesme za Evroviziju

25.02.2023. 21:48 21:55
Piše:
Foto: Youtube Printscreen

S pesmom „Vremenska zona“, čiji tekst, muziku i aranžman potpisuje legendarni gitarista, kompozitor, tekstopisac i učitelj muzike s vojvođanskih prostora, Karlovčanin Boban Dževerdanović, prve polufinalne večeri Festivala „Pesma za Evroviziju 2023“, u sredu, 1. marta nastupiće grupa „Hercenšlus“ pod rednim brojem 12.

Po Dževerdanovićevim rečima, kompozicija je inspirisana pesmom Desanke Maksimović „Strepnja“, a ključni stih iz nje je „sreća je lepa samo dok se čeka“. Odnosi se na imaginarne, neostvarene ljubavi, platonske i daleke koje se pojavljuju u našim životima od ranog detinjstva.

- Pesma „Vremenska zona” je namenski stvarana za ovaj festival, ali je naglasak upravo u tom stihu - kaže Dževerdanović. - Ljubavi dolaze i prolaze, gnezde se u našem životu, a neostvarene završe u pesmi kao uteha. Većina nas ima neku neostvarenu ljubav i večita je dilema „šta bi bilo kad bi bilo”. Stvaramo i promišljamo jedan svet koji postoji u našoj paralelnoj dimenziji, drugoj vremenskoj zoni. Upravo je to tema ove kompozicije. Beskrajno sam zahvalan našoj nekadašnjoj članici benda, Todori Stojinović, a sadašnjoj frontmenki benda „Šesto čulo“ na ideji i pomoći oko teksta. Hteli smo da ostanemo verni našem prepoznatljivom zvuku sa prvog CD-a „Čaj sa medom”, a to je „laloški sving“. Festival je uvek izazov, pozitivan, ne osvrćemo se na to šta je eventualna moda, više sledimo svoj „herc”. Setim se našeg omiljenog kantautora koji otprilike kaže : „Ne pratim modu, moda prati mene“.

Upravo taj osoben zvuk, koji je spoj tamburaške muzike, popa, džipsi džeza i svinga, bio je povod da se „Hercenšlus“ prijavi za ovo nadmetanje, koje njegove poklonike i promotere može odvesti na Eurosong.

- Ideja je bila, pošto spremamo drugi album, da skrenemo pažnju publike u Srbiji na ono što radimo, da se ljudi malo više upoznaju sa laloškim svingom koji negujemo - objašnjava Dževerdanović. - Zadržali smo naš zvuk, poznat i po tome što je akustičarski u svakom smislu. To znači da u njemu nema nikakvog upliva kompjutera, sve se isključivo svira na instrumentima. Zbog propozicija izbora našeg predstavnika za pesmu Evrovizije, na sceni će se u sredu naći šestoro - tri devojke i tri muškarca od osam, odnosno devet članova benda. Kao vokalne solistkinje pojaviće se Teodora Bojana Leko i Čedana Đokić, dok će Olesija Balać svirati violinu. Uz Bobana Dževerdanovića sa gitarom, nastupiće Aleksandar Ristić koji svira bas i bubnjar Julije Dondo Đus.

- Žao mi je što sa nama neće te večeri biti klavijaturista-harmonikaš Senad Jašarević, Goran Panić koji svira duvačke instrumente i gostujući muzičar primaš Stjepan Đurković. Prim je novina koju smo predvideli za drugi album. Uvrstili smo ga kao tradicionalni vojvođanski insturment, ali ga koristimo u sasvim drugačijoj formi. Ja sam to nazvao panonski benyo.

„Vremenska zona“ snimljena je kao i prvi album u studiju Rokoko producenta Tihomira Ivanetića, koji je pored „Hercenšlusa“  producent i Tončija Huljića. Dževerdanović kaže da su se za festival postarali da u logistički tim okupe ljude iz Karlovaca i Novog Sada. Tako su se modne dizajnerke, sestre Jana i Jovana Šolaja iz Karlovaca pobrinule za kostime članova benda, frizerski studio „Gavrilov“ za frizure, a plesni studio „Impuls“ pomaže oko koreografije.

Za razliku od ostatka benda, Bobanu Dževerdanoviću, nastup u izboru za pesmu Evrovizije neće biti debi. Učestvovao je do sada u dva navrata, doduše, na nekadašnjoj Jugoviziji, kao kompozitor i sa bendom. Bilo je to kada su pobedile Tajči i grupa Riva na našem izboru.

- Imam iskustvo s tim festivalom, kao i s mnogim drugim. Ništa mi od svega toga nije nepoznanica, a veoma mi je drago da devojke, koje će prvi put nastupiti, to doživljavaju kao krunu dosadašnje karijere - dodaje Boban.

Dževerdanović je bio član bendova „Fotomodel“ i „Garavi sokak“, pre no što je pre nekoliko godina osnovao „Hercenšlus“ koji osim osobenog imena ima i specifičan zvuk. Kompozitor i tekstopisac je koji stvara i za druge muzičare, a njegove kompozicije osvajale su brojne nagrade. Od povratka u Sremske Karlovce značajan je njegov uticaj na umetničku scenu mesta u kom mladima prenosi svoje muzičko iskustvo.

Zorica Milosavljević

Autor:
Pošaljite komentar