Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Ograničenje palo pa svinjetina poskupela desetak posto

25.02.2023. 19:35 19:38
Piše:
Izvor: Pixabay.com

Ove sedmice klaničari su podigli cene svinjetine u proseku od deset do 15 odsto, što se i očekivalo posle odluke Vlada Srbije 9. februara da ukine Uredbu o ograničenim cenama osnovnih životnih namirnica, među kojima je bilo i svinjsko meso.

Kilogram buta i plećke sada koštaju do 850 dinara, a vrat i kare do 810 dinara. Podsećamo da po Uredbi svinjski but nije smeo da pređe 750 dinara, plećka nije mogla biti skuplja od 738 dinara, a svinjski vrat se mogao prodavati do 689 dinara.

Cene ostalih kategorija svinjskog mesa su mogle slobodno da se formiraju.

Kilogram rebara se sada može kupiti od 550 dinara pa do 685 dinara i po toj ceni su se, uglavnom, rebra mogla kupiti i pre ovog poskupljenja.

Cena masti ostala je ista - 450 dinara kilogram. Sveža slanina, takođe, nije menjala cenu, pa se i dalje prodaje za oko 650 dinara kilogram.

Kilogram žive vage tovljenika trenutno je 264 dinara, što farmerima pokriva troškove proizvodnje. Zadovoljni su koštanjem žive mere ranjenika i kažu da su do dobre cene došli jer na domaćem tržištu nema odviše svinja i što je konačno zaustavljen nekontrolisani uvoz svinjskog mesa.

- Za sada imamo dovoljno tovljenika da pokrijemo domaće potrebe pa bi bilo dobro da se kontrola uvoza svinjetine nastavi i ubuduće i da se meso uvozi samo koliko je zaista potrebno klaničarima - kazao je farmer iz Laćarka Bora Šuljmanac za „Dnevnik”.

Dodaje da sadašnja situacija na tržištu svinjskog mesa odgovara i tovljačima i klaničarima, pošto je odnos ponude i tražnje na istom.

- Prerađivačima ne treba puno ranjenika jer se zbog skupe svinjetine meso kupuje na grame, a to farmerima odgovara jer nemaju puno svinja u oborima.

Osvrćući se na nove cene u trgovinama, Šuljmanac kaže da su u srazmeri sa koštanjem žive vage tovljenika. - Kilogram svinjskog buta od 750 dinara do 800 dinara je realna cena - smatra naš sagovrnik.

Što se tiče cena masti i rebara, za koje kupci kažu da su previsoke, Šuljmanac naglašava da na domaćim tovljenicima nema masti jer uvoze prasad iz Danske i tove mesnate svinje.

- Svi tovljači imaju uvoznu prasad iz Danske zbog dobre genetike i tove mesnate svinje na kojima nema masti, a na rebrima ima i odviše mesa, pa su cene priklade.

On ističe da, ukoliko bi se nastavio kontrolisani uvoz svinjetine, za godinu do godinu i po dana bi se mogao obnoviti znatno umanjen domaći fond svinja.

- Prasad sada uvozimo jer nemamo naše - kaže naš sagovornik. - Samo jednu farmu imamo ovde, koja ima prasad za prodaju, ali ona ih prodaje skuplje nego što koštaju iz uvoza, a nisu kvalitetni kao danski.

Mada potrošači strepe od novih viših cena svinjetine, klaničari ne očekuju nove povišice. Naglašavaju da u narednom periodi ne bi trebalo da bude značajnijeg pomeranja cena već da se cene svinjetine iz sedmice u sedmicu kreću u istom ritmu, idu nagore ili nadole do najviše 15 odsto.

Doduše, blagi skok cena mogao bi da usledi u aprili, zbog cene prasadi iz uvoza, koji koštaju 120 evra po komadu, kaže, za „Dnevnik” direktor „Agropapuka” Branislav Bogatić.

- Sada je svinjetina poskupela zbog skoka žive mere ranjenika, ali se ne očekuje da će tovljenici u narednom periodu biti skuplji. Tržište svinjskog mesa je stabilno, niti se svinjetina previše kupuje niti svinja za klanje ima napretek. Klaničari ne uvoze više svežu svinjetinu, već samo industije kupuju sa strane meso za preradu za proizvodnju suhomesnatih proizvoda - naveo je Bogatić.

Pile i dalje 319 dinara

Kilogram celog pileta i dalje se može kupiti do najviše 319 dinara, mada je Uredbom Vlade Srbije o ograničenim cenama životnih namirnica skinuta zabrana na tu cenu.

U radnjama i mesarama trup pileta se prodaje od 287 dinara pa naviše, u zavisnosti od toga gde se pazari. U diskontima pilećeg mesa napominju da cene nisu menjali ni kada su delovi piletine u pitanju. Kilogram krilaca staje oko 300 dinara, batak i karabatak oko 400 dinara, a belo belo oko 500 dinara.

 Z. Delić

Autor:
Pošaljite komentar