Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić: Srbija istinski doživljava Zemana kao velikog prijatelja

30.01.2023. 12:37 15:43
Piše:
Izvor: Tanjug (Zoran Žestić)

BEOGRAD: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će češki predsednik Miloš Zeman sigurno jednog dana dobiti ulicu u Beogradu, ali, kaže, to neće biti sada nego za nekih tridesetak 30 godina.

Pita Miloš kada će ulicu da dobije, rekao sam mu da će da je dobije za 30 godina jer on još najmanje 30 godina ima da živi, a ne sad da čeka da mu dodele ulicu. Ulica ga čeka i ovako i onako, ali mi smo rekli da se nadamo da ćemo još 30, 40 godina da čekamo da mu ulicu dodelimo, kao što je zaslužio, rekao je Vučić u Palati Srbija na zajedničkoj konferenciji za medije sa Zemanom.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je njegova ideja da Zeman dobije ulicu u Beogradu, te da će o tome odluku doneti Skupština grada.

Nadam se da nećemo raspravljati o tome u narednih 30 godina pošto se ulice dodeljuju posthumno u našoj zemlji tako da se nadam da uskoro nećemo o takvim stvarima da razgovaramo, ali znam da je ljudima koji se bave javnim poslom veoma važno da znaju kakav su trag ostavili, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je dodao da zna koliko je njegovom prijatelju Zemanu drago kada vidi koliko ga građani Srbije poštuju i vole i da zna šta je učinio svojom hrabrošću, ali i znanjem i obrazovanjem i drugačijim poimanjem realnosti.

Za 30 godina ja se nadam, ne pre toga, donećemo odluku da Zemanova ulica bude na jednom veoma lepom mestu u Beogradu, rekao je Vučić i dodao da Srbija istinski doživljava Zemana kao velikog prijatelja.

Od Zemana sam dobio mudar savet koji ću sačuvati za sebe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je od predsednika Češke Miloša Zemana dobio mudar savet o tome kako naša zemlja treba da se ponaša u situaciji kada se suočava se teškim pritiscima, ali da će taj savet sačuvati za sebe.

Na pitanje novinara da li je na sastanku od Zemana dobio neki mudar savet, Vučić je kazao da jeste, ali da će to zadržati za sebe, ukoliko kamere nisu zabeležile šta mu je rekao češki predsednik.

Svaki susret sa predsednikom Zemanom je velika škola za svakog čoveka. Imate novu generaciju birokrata koji ne znaju ništa, ni mastilo im se nije osušilo, a već su počeli da napadaju one od kojih bi mogli da uče još tri života. Tim ljudima niti je šta sveto niti umeju koga da poštuju.  Ja umem, ja sam veteran u politici i duže sam na vlasti nego svi ti koji sem da napadnu svakog pametnijeg od sebe nisu u stanju ništa drugo da urade, pa to rade i sa predsednikom Zemanom, rekao je Vučić.


Zahvalio sam predsedniku Zemanu na iskrenoj podršci Srbiji i na tome što je dao lični impuls našim odnosima i prijateljstvu, snažno se zalažći za produbljivanje bilateralne i ekonomske saradnje izmedu naših zemalja, po čemu ćemo uvek posebno poštovati i pamtiti period njegove predsedničke službe, istakao je Vučić.

On je dodao i da Zeman ima poštovanje od svakoga ko je nezavistan u procenjivanju i ima elementarno znanje, pre svega o međunarodnoj politici i međunarodnim odnosima.

Vučić je naveo da je ponosan na prijateljstvo sa Zemanom, kao i na dobre odnose Srbije i Češke, izražavajući očekivanja da će ih i dalje razvijati.

On je pozvao Čehe koji su u poseti Srbiji da, ukoliko imaju vremena, prošetaju ulicama Beograda kako bi se uverili šta Srbi misle o tom narodu, sa koliko ljubavi govore o njima, pa da to bude jedan od glavnih utisaka koji će preneti svojoj državi i svom narodu.


Deklaracija o jačanju kulturne saradnje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Češke Miloš Zeman potpisali deklaraciju dveju država o kulturnoj saradnji.


Predsedniku Zemanu beskrajno hvala što je poslednju posetu napravio u Beogradu i Srbiji i želim mu dobro zdravlje i da još mnogo puta dođe u Beograd i Srbiju, naveo je Vučić.

Cenim što je Srbija osudila rusku agresiju na Ukrajinu

Predsednik Češke je, nakon sastanka sa predsednikom Srbije  Aleksandrom Vučićem, zahvalio srpskom narodu na saradnji i dosadašnjoj podršci češkom narodu i poručio da, kada je reč o aktuelnoj međunarodnoj situaciji, veoma ceni što je Srbija osudila rusku agresiju na Ukrajinu.

Zeman je rekao na zajedničkoj konferenciji za medije da veoma ceni to što će jedna ulica u Beogradu po njemu, pothumno, dobiti ime, kao i da je ponosan na što je dobio najviša odlikovanja u Srbiji.

Podsetio je da je i Vučić dobio najviše odlikovanje Češke Republike - Belog lava.

Razgovarali samo o bilateralnoj saradnji, imamo uspešnu poslovnu razmena, kao i međunarodnu saradnja, želim da podsetim da sam pre oko dve godine, u vreme posete Vučića Pragu, rekao da se izvinjavam što je Češka, iako poslednja država NATO, dala saglasnost za bombardovanje Srbije. Zamolio sam da mi se oprosti što sam to u životu uradio samo jedanput. Rekao sam to namerno u Pragu, jer da sam to rekao u Beogradu, to bi drugačije delovalo, kazao je Zeman.

On je dodao da češki političari i mediji nisu napadali to što je rekao.

Cenim što je Srbija osudila rusku agresiju na Ukrajinu, jer ne može se dozvoliti da bilo koja zemlja bez razloga napadne svog suseda, rekao je Zeman.

Kazao je da je nedavno imao video razgovor sa kineskim predsednikom i da je tom prilikom rekao da bi Kina mogla da odigra jednu ulogu u kreiranju mira, kao i da je to isto danas rekao i Vučiću.

Zeman je istakao da bi i Turska mogla da posreduje u tim razgovorima, koja je već bila značajna za postizanje sporazuma za izvoz žitarica.

Nisam osudio samo bombardovanje Srbije već sam i javno svojeveremno osudio napuštanje Avganistana što je otvorilo prostor pobedi talibana i pobedi međunarodnog islamskom terorizma. S druge strane, podržavam pomoć koju zemlje NATO i EU pružaju Ukrajini uključujući i pomoć izbeglicama iz Ukrajine, naveo je Zeman.

Čestitao je Srbiji na uspešnim ekonomskim rezultatima i to što je uspela da postigne suficit u budžetu.


Nismo povukli priznanje, ali nikada nismo otvorili ambasadu

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je da je nastojao da njegova zemlja povuče priznanje Kosova, što nije uspelo, ali je podsetio da ni on, ni njegov prethodnik nisu dali saglasnost da Češka ima ambasadora u Prištini.

Nastojao sam da Češka opozove priznanje Kosova. Želim da podsetim da je Češki parlament svojim rešenjem pozvao češku vladu da ne prizna Kosovo, rekao je Zeman.

Nažalost, naglasio je, politička situacija se promenila.

Takva je demokratija, pobedile su snage koje su priznale Kosovo, a ja nisam diktator već demokratski izabrani predsednik, rekao je Zeman odgovarajući na pitanje novinara da li žali što nije prošla inicijativa o povlačenju priznanja kosovke nezavisnosti i zašto EU osuđuje ruskog predsednika za narušavenje teritorijalnog integriteta, a kada je reč o narušavanju teritorijalnog integriteta Srbije na to se ne obaziru.

Zeman je rekao da je, sa druge strane, u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem pozdravio činjenciu da se Hašim Tačim nalazi već dve godine u istražnom pritvoru i da se pred tribunalom nalazi još jedan visoko rangirani predstavnik OVK koji je dobio 26 godina zatvora.

Zeman je podsetio da ni on, kao ni njegov prethodnik Vlaclav Havel nisu dali saglasnost da se u Prištini postavi češki ambasador.


Češka se već dugo godina bori sa deficitom i tražimo instrumente kako da smanjimo taj deficit. Dozvolite da da spomenem pitanje Češkog doma i 1939. godine kroz njega je prošlo oko 2.000 Čeha, koji su bežali od nacizma i veoma mi je drago što su i tada Srbi pružili svu pomoć. Češki dom, koja će za razliku od ulice koja će poneti moje ime u Beogradu, ostaće trajan spomenik češko-srpske saradnje i u njemu će da deluju češke  organizacije, a pre svega Češki centar koji se brinu o ekonomskoj i kulturnoj saradnji, naveo je Zeman.

Kazao je da je ubeđen da će Češki dom biti nešto stvarno značajno i što nisu samo reči.

Hvala srpskom narodu na prijateljstvu, koje je iskazao kako 1938. tako i 1968. i čvrsto sam uveren da će to prijateljstvo da se nastavi i dalje, poručio je Zeman.

Vučić i Zeman otvorili obnovljeni Češki dom u Beogradu

BEOGRAD: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Češke Miloš Zeman otvorili su danas presecanjem vrpce obnovljeni Češki dom u Beogradu. Otvaranju renoviranog objekta prisustvovali su ambasador Češke u Beogradu Tomaš Kuhta i bivša učenik Češkog doma Jarmila Lanjik.

Predsednik udruženja "Češka beseda Beograd" Andrej Kubiček izjavio je za Tanjug da je Češki dom u potpunosti rekonstruisan.

"Od podruma do plafona sve je potpuno sređeno - okrečeno, sređeni podovi, postavljene nove električne instalacije...", naveo je on. Kako je istakao, omogućeno je da se u Češkom domu otvore vrata češke kulture za sve građane Srbije, jer će se tu izvoditi dramske izložbe, književne večeri, koncerti, gastronomski događaji... Povodom otvaranja obnovljenog Češkog doma, priređene su dve izložbe - srpska i češka. Srpska izložba sastoji se od niza slika i tekstova koji svedoče o istoriji Češkog doma, ali i fotografije radova o obnovi tog objekta, dok se na češkoj izložbi mogu videti fotografije kojima je predstavljena češko-srpska vojna saradnja tokom skoro dva veka.

Vučić i Zeman su ranije danas, u Palati Srbija, potpisali deklaraciju o jačanju kulturne saradnje i uspostavljanju Češkog doma u Beogradu. Kamen temeljac za Češki dom položen je oktobra 1926. godine, a objekat je svečano otvoren dve godine kasnije. Podigli su ga beogradski Česi sopstvenim prilozima uz podršku države matice, nalazi se na Vračaru u Ulici Svetozara Markovića 79, ali duže od pola veka nije u njihovom vlasništvu. Češki dom, kao i zgradu u kojoj je ambasada Češke u Beogradu, projektovao je arhitekta Alojz Mezera iz Praga, a objekat ima kulturno-istorijske vrednosti i predstavlja rano ostvarenje međuratne arhitekture modernizma.

Oko 300 Čeha koliko ih živi u Beogradu položilo je nadu da će dobiti svoj prostor nazad od kada su čuli za dogovor predsednika Vučića i Zemana i najavu da će Zeman otvoriti Češki dom, odnosno kako ga je Vučić nazvao Češka kuća, a da bi sve bilo po planu, trebalo je rešiti komplikovane imovinske odnose kako bi Češka kuća bila poklon češkoj državi.

Autor:
Pošaljite komentar
Zeman doputovao u zvaničnu posetu Srbiji, dočekao ga Vučić

Zeman doputovao u zvaničnu posetu Srbiji, dočekao ga Vučić

29.01.2023. 20:07 20:10