Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Intervju, Stevan Lugonja, direktor JKP "Parking servis" Novi Sad: Stabilno poslovanje je osnova uspeha

04.01.2023. 11:49 12:01
Piše:
Izvor: Stevan Lugonja

Kraj godine je obično vreme kada se sumiraju rezultati i kada se pravi presek šta se sve u proteklom periodu uradilo. Kako vidite godinu za nama?

Taman kada smo pomislili da pandemija, koja je uticala kako na naše živote tako i na naše poslovanje, polako jenjava, na međunarodnom planu desile su se stvari koje opet utiču na mnoge segmente našeg života i rada. No, ne utiče sve ovo samo na nas već i na celu privredu, a mi moramo gledati sebe i kako da naše Preduzeće bude što uspešnije. Racionalnim poslovanjem i odgovornim odnosom prema poslu pomažemo i sebi i Preduzeću u kome radimo.

I ove godine bili smo aktivni i nastavili da gradimo i da rekonstruišemo parkirališta u našem gradu, da postavljamo držače za bicikle, da komuniciramo i sarađujemo sa školama i institucijama u gradu itd.

Šta biste izdvojili kao najvažnije iz protekle godine?

Nakon gradnje parkinga i rekonstrukcije postojećih parking mesta u Ulici Berislava Berića, logično je bilo da u tom kraju grada nastavimo sa tim poslom u Ulici Save Kovačevića uradili smo nova i rekonstruisali postojeća parking mesta, trotoare i deo kolovoza. Na taj način zatvorili smo jednu celinu u tom kraju grada i to je bio najveći posao u toku ove godine. Kada smo tako uređena parkirališta uveli u režim plave zone i zaveli red u parkiranju,

stigle su i pohvale od naših sugrađana koji žive u tim ulicama. Ako odete u ulice Save Kovačevića i Berislava Berića videćete da nema gužve i da vlada saobraćajni red. Radili smo i rekonstrukciju parking mesta na Bulevaru oslobođenja, od Bulevara kralja Petra Prvog do Ulice Novosadskog sajma, to je već posao u kontinuitetu i sa tim ćemo nastaviti. Radilo se i u Ulici Maksima Gorkog i u Ulici vojvode Šupljikca, na Bulevaru Jaše Tomića, uradili smo

parkiralište na Temerinskoj pijaci...

Ove godine smo u Novom Sadu dobili i „ekstra” zonu?

Odavno postoji opravdana potreba da se u samom centru grada automobili na parkinzima zadržavaju kraće. Uvođenjem „ekstra” zone upravo smo to dobili. Vreme parkiranja je ograničeno na jedan sat i na taj način će se postojeća parking mesta u strogom centru grada, gde i postoji potreba za tzv. „brzim izmenama”, ravnomernije i ravnopravnije koristiti.

Veliko interesovanje i naših građana i medija je za korišćenje električnih trotineta, kao alternativnog prevoza u gradu. „Parking servis” već dvanaest sezona razvija „NS bajk” sistem, da li se očekuje nešto slično i sa trotinetima?

Upotreba trotineta, kao vida alternativnog prevoza po gradovima, uveliko se primenjuje u velikim i modernim evropskim gradovima. Ta potreba je sve više prisutna i kod nas, te se u našem Preduzeću uveliko bavimo analizom mogućnosti uvođenja trotineta u saobraćaj, na sistemski organizovan način. Već dve godine u svojim planovima predviđamo poziciju za ulaganje određenih sredstva u razvoj i primenu ovakvog sistema, ali još uvek ne postoji adekvatna zakonska regulativa za ovu oblast. U realizaciji ovakvog projekta mnogo bi nam pomogao već postojeći „NS bajk” sistem, sa 16 modernih biciklističkih stanica, koje su automatizovane i našim korisnicima omogućavaju korišćenje bicikala 24 sata. Naša iskustva, kao i iskustva naših korisnika, pozitivna su i na obostrano zadovoljstvo. Imamo želju i stručnu podršku da sistem prevoza trotinetima u gradu organizujemo na zadovoljstvo naših sugrađana, tako da se nadam da će u narednom periodu i zakonska regulativa bitirešena, kako bismo mogli ući u ovaj projekat.„Parking servis“ već duže vreme gradi i rekonstruiše parking prostore u raznimdelovima grada, primetan je kontinuitet u tim poslovima, pa je za očekivati noveprojekte i u sledećoj godini.

Šta su planovi za 2023. godinu?

U toku sledeće godine nastavljamo sa rekonstrukcijom Bulevara oslobođenja - od Ulice Novosadskog sajma do Futoške pijace, a izvodićemo radove i na parkiralištima u ulicama dr Ivana Ribara, Filipa Filipovića i Braće Dronjak. U toku sledeće godine počećemo sa primenom novog sistema, pod nazivom ”Scan Car”, koji bi trebalo da čitav proces kontrole naplate parkiranja ubrza i podigne na viši nivo. U pitanju je naš sistem koji ćemo, nadam se,

primeniti i u gradovima širom Srbije sa kojima sarađujemo. U toku naredne godine izvršićemo zamenu svih bicikala u sistemu „NS bajka” - potpuno novim biciklima, što će sigurno biti kvalitet više i nešto što će obradovati preko 6.000 vlasnika korisničkih kartica. Očekujem da će sledeća godina biti teška i smatram da je od izuzetne važnosti da svi budemo maksimalno posvećeni poslu, kako bismo mogli prevazići probleme i sačuvati stabilnost poslovanja. Verujem da smo kolektiv dobrih i odgovornih radnika i da ćemo sve zadatke koji su pred nama ispuniti i odgovoriti na njih. Koristim priliku da na kraju svim vašim čitaocima i njihovim porodicama čestitam božićne i novogodišnje praznike, uz želju da budu zdravi i zadovoljni u Novoj godini.

Autor:
Pošaljite komentar