Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Plan za više od 200 novih radnih mesta u Nideku u Novom Sadu

10.12.2022. 09:22 09:29
Piše:
Foto: Youtube Printscreen

Tačno 13.724.800 evra iznosi državna pomoć koju će Ministarstvo privrede dodeliti kompanijama Nidec Motor Serbia (NEMS) i Nidec Elesys Europa (NEE), koje posluju u radnoj zoni Sever 4 u Novom Sadu, nakon što je Komisija za kontrolu državne pomoći odobrila ovu transakciju.

Ovaj novac, dve kompanije koje su u vlasništvu evropskog ogranka japanske Nidec grupacije - Nidec Europe, iskoristiće za nabavku opreme za dva pogona od kojih je NEMS-ov završen, dok će fabrika NEE biti gotova početkom naredne godine.

U biznis planu kojim je NEMS konkurisao za pomoć kod Razvojne agencije Srbije navodi se da će preduzeće zaposliti 116 novih radnika na neodređeno vreme do kraja 2024. godine te da će do kraja 2026. godine uložiti 92.893.000 evra u „materijalna i nematerijalna sredstva”. Takođe, NEMS se obavezao da će dve godine nakon što popuni broj novozaposlenih na njihove zarade potrošiti nešto više od 4,5 miliona evra. Uslov je i da se narednih pet godina od završteka investicije ne smanjuje broj radnih mesta i vrednost pomenutih (ne)materijalnih sredstava, kao i da  NEMS ostane u istom području.

Kao i Nidec  Elesys Europe i NEMS se obavezao da nakon ispunjene kvote zaposlenih njima isplaćuje zaradu za najmanje 20 odsto višu od minimalne zarade. Pomoć će se ovom preduzeću isplaćivati u tranšama, od kojih će najveća biti naredne godine, kada bi trebalo da bude zaposleno 63 novih radnika na neodređeno vreme. Još 28 njih biće zaposleno 2024. godine, a godinu dana kasnije i preostalih 25 radnika dobiće posao na nedoređeno vreme.

Što se tiče druge kompanije, koja će dobiti nešto više od četiri miliona evra, NSS se obavezao da će zaposliti 100 novih radnika na neodređeno do kraja 2024. godine i do tada će uložiti najmanje 37.875.000 evra u svoj pogon, koji se nalazi tik uz fabriku Nidec Electric Motor Serbia. Naime, obe kompanije zapravo su zakupci hala koje je izgradio i gradi beogradski CTP invest, nakon što je od Novog Sada kupio oko 20 hektara zemljišta u radnoj zoni Sever 4 za skoro milijardu dinara.

U prvoj fazi u Novom Sadu, u jedinoj svojoj fabrici u Evropi, NEE bi pravio invertere za evropsko tržište, a napominje se da bi polovina zaposlenih bila sa visokom školskom spremom, dok bi ostali radili u proizvodnji

Kao i NEMS i NEE se obavezao da će tokom dve godine od popune predviđenog broja zaposlenih na njihove plate izdvojiti najmanje 2.414.000 evra. Broj zaposlenih takođe ne sme da bude smanjivan, niti da se umanjuje vrednost nabavljene opreme tokom pet godina nakon završetka investicije. Takođe, nije dozvoljena selidba zaposlenih i pogona u istom periodu.


Veliki planovi

Obe kompanije, i NEMS i NEE, osnovane su u Novom Sadu pre gotovo dve godine. Prema ranijim najavama NEMS bi u prvoj godini rada, to jest tokom 2023. godine, trebalo da isporuči tržištu oko milion elektromotora. Najavljena je i izgradnja istraživačko-razvojnog centra, a krajnji broj zaposlenih bi mogao da dosegne i 2.000.

Novi Sad je u opremanje okoline lokacija Nidekovih fabrika uložio oko 200 miliona dinara, a zvaničnici su isticali da bi ukupna vrednost Nidekovih investicija u Novom Sadu moglada dosegne i dve milijarde dolara.


I u ovom slučaju pomoć će biti u tri tranše počevši od naredne godine, kada bi posao trebalo da dobije 21 novih radnika. Godinu posle biće zaposleno još 59 ljudi, da bi 2025. godine posao na neodređeno dobilo preostalih 20 radnika.

U projektima ulaganja vidi se da će tehničku i operativnu podršku novosadskim ograncima Nideka pružati stručnjaci iz drugih kompanija ove grupacije koja je osnovana 1973. godine u Kjotu, zapošljava skoro 140.000 ljudi širom sveta i pre dve godine imala je konsolidovani prihod od oko 13 milijardi evra. Asortiman Nideka sastoji se od elektromotora svih veličina, ali i elektronskih i optičkih komponenti.

Obe kompanije zapravo su zakupci hala koje je izgradio i gradi beogradski CTP invest, nakon što je od Novog Sada kupio oko 20 hektara zemljišta u radnoj zoni Sever 4 za skoro milijardu dinara

NEMS će u Novom Sadu u početku proizvoditi tri motora sa četkicama, od kojih su dva namenjena automobilima: jedan za servo upravljač i jedan vučni motor. Za tu namenu biće nabaljena oprema vredna više od 80 miliona evra, dok će oko 12,7 miliona evra biti utrošeno na zakup poslovnih objekata.

Nidec Elesys korporacija  biće nadležna za NEE u Novom Sadu, a ističe se da je ova korporacija razvila EPS i ABS sisteme koji se ugrađuju u „Hondina” vozila. Nakon toga, razvili su veći broj sistema elektronske kontrole kao što su milimetarski radar i sistem popunjenosti vozila.

U prvoj fazi u Novom Sadu, u jedinoj svojoj fabrici u Evropi, NEE bi pravio invertere za evropsko tržište, a napominje se da bi polovina zaposlenih bila sa viskom školskom spremom, dok bi ostali radili u proizvodnji. Nidec Elesys Europe planira da ukupno uloži 37.875.000 evra, od kojih je skoro 35 miliona za novu opremu, a ostatak za zakup poslovnog prostora.

S. Krstić

Autor:
Pošaljite komentar