Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Decenija i po Lemeš kulen festa u Svetozar Miletiću

27.09.2022. 08:56 08:58
Piše:
Foto: Grad Sombor

SVETOZAR MILETIĆ: Gurmani sa zadovoljstvom prate „nadgornjavanja“ majstora o tome čiji je kulen bolji - da li čuvena petrovačka „kolobasa“, izdašni „sremski“ ili zreli i upečatljivi „lemeški“.

Kako još od starih Latina važi da se o ukusima ne raspravlja, preostaje da se proizvođači ovih lokalno autohtonih i tek neznatno različitih specijaliteta, kada već promena u recepturi ne sme da bude, upiru iz sve snage ne bi li što bolje i prezentovali ishod svog truda.

Tako je u Svetozar Miletiću i ove godine održan Lemeš kulen fest. Ovo, petnaesto festivalsko izdanje privuklo je brojne gurmane kojima je svoje proizvode predstavilo preko 20 izlagača, od kojih su najbrojniji svakako bili domaćini, kojima u goste redovno dolaze i „ljuti rivali“, bilo iz Bačkog Petrovca, širokog Srema ili prekodunavske Slavonije u kojoj ovaj delikates takođe ima kultni status. Bili su i gosti iz Mađarske i Slovenije. Manifestaciju, koja je iz godine u godinu sve posećenija, pohodili su gradonačelnik somborski Antonio Ratković i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević. 

-  Petnaest godina nije malo da se organizuje jedna manifestacija i dolazi do zasićenja, ali uporni i vredni ljudi iz ovdašnje Mesne zajednice su to nastavili i ja im na tome čestitam – rekao je Ratković poželevši organizatorima dugovečnost manifestacije kao i još brojnije goste.

Značaj ove manifestacije, ne samo za somborski kraj, naglasio je i Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar privrede i turizma, naglašavajući da je ovaj gastronomski specijalitet još pre šest godina dobio oznaku geografskog porekla „Lemeški kulen“ kao zaštićeno ime porekla proizvoda, za fermentisanu suvu kobasicu napravljenu od prvoklasnog svinjskog mesa.

- Pokrajinski sekretarijat želi da pomogne što većem broju manifestacija i mi uskoro očekujemo konkurs za podršku ovakvim i sličnim događajima, pošto se u Vojvodini u toku samo jedne godine održi preko 1.800 manifestacija čijim organizatorima treba pomoć Pokrajine – rekao je Ivanišević, naglašavajući da za pokrajinske vlasti nema velikih ili malih manifestacija. – Mi ne pravimo nikakvu razliku između „Egzita“, „Tamburica festa“, „Zavičajnih dana“ u Subotici, „Lemeškog kulen festa“, „Kulturnog leta“ u Zmajevu.... za nas su sve manifestacije veoma značajne i upravo ideja jeste da, zajedno sa Gradom Somborom, napravimo autentične lokalne proizvode, koji će predstavljati gradove na sajmovima koje mi finansiramo. I lemeški kulen jeste nešto što je veoma karakteristično i hoćemo da napravimo robnu marku koju bismo povezali sa standardom „Najbolje iz Vojvodine“ kako bismo mogli da zadržimo turiste, kojih ima sve više ali im se mora ponuditi nešto što je zaista autentično-

Kako se u slučaju „Lemeškog kulen festa“ radi o pravoj turističkoj fešti u Svetozar Miletiću, koji se i danas u Somboru i okolini kolokvijalno naziva Lemeš, pored degustacije i kupovine kulena, nije nedostajalo muzike i plesa, ali ni ostalih domaćih specijaliteta poput šunke, slanine, domaćih vina i rakija, kao i lemeške mlevene aleve i ljute paprike, bez kojih nema ni pravog lemeškog kulena.

M. Miljenović

Piše:
Pošaljite komentar