Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Ukusi Vojvodine: Gastronomski raj u Limanskom parku

10.09.2022. 17:14 17:36
Piše:
Izvor: Dnevnik (R. Hadžić)

Limanski park je i ove godine domaćin dvodnevne manifestacije "Ukusi Vojvodine" koja je otvorena u subotu, a trajaće i u nedelju od 12 do 20 sati, nudeći kompletnu vojvođansku gastronomsku ponudu na jednom mestu.

Park je danas pre zvaničnog termina otvaranja bio prepun posetilaca, a uveliko su se i jela krčkala na laganim vatrama, kada je ekipa "Dnevnika" obišla štandove.

- Posebno nam je drago što se, za šest godina otkako traje, festival  razvio u prepoznatljivom pravcu i postao manifestacija koja se željno iščekuje - rekla je menadžerka festivala iz Udruženja "Interfest" Jadranka Beljan Balaban. - Na radost posetilaca, a zadovoljstvo organizatora, preko 120 izlagača predstavlja svoje proizvode, a među njima su najbrojniji mali proizvođači, odnosno poljoprivredna gazdinstva i male porodične firme koje se bave preradom hrane. Kako to u Vojvodini biva, najviše je u ponudi suhomesnatih proizvoda, zatim različitih vrsta sireva i raznih namaza od voća i povrća. Tu su i proizvođači marmelada i ajvara.

Kako kaže, turističke organizacije su prepoznale značaj gastronomije i učešće domaćih proizvoda, u kreiranju ukupne turističke ponude, te su podržali svoje izlagače. Tako su tu Žabalj sa svojim brendom "putevi meda i sira", Novi Sad sa "Novosadskim vinskim putem" i "Organski Sad Novi Sad", kao i prepoznatljivi brendovi za celu našu zemlju: begečka šargarepa i fruškogorski lipov med. Veliki broj je vinarija i proizvođača rakija i likera, uz neizostavno kraft pivo.

- Tu su Sremski Karlovci sa ponudom vina, meda i kuglofa, ali i  Bačka Palanka - objašnjava naša sagovornica, rekavši da su svake godine među izlagačima i udruženja žena iz cele Vojvodine. -  Pored domaćih proizvoda u ponudi su i kuvana jela od pasulja do svinjskog i ovčjeg paprikaša, zatim ribljih paprikaša i pečenih kobasica. Udruženje "Citadela" iz Srbobrana dovelo je goste iz Mađarske, sa dva kuvara člana mađarske kulinarske reprezentacije. Oni kuvaju riblji paprikaš i kolenice, ali na mađarski način.

Od jela, na štandu "Zlatni Banat", u ponudi su bili jagnjeći paprikaš i to porcija po ceni od 600 dinara, zatim krilca za 500, a dimljene butkice se prodaju za 600 dinara po porciji. Vrat je takođe 600 dinara. Na tradicionalan način "Banatska trpeza" je spremila za gurmane dimljene kobasice sa kačkavaljem za 400 dinara, gurmanske škembiće za 500, pileću kavurmu za 500, a toliko staju i papci u saftu. Gurmanski škembići su takođe 500 dinara, dok za goveđi gulaš treba izdvojiti 600 dinara za porciju.

Domaćim kolačima se svi raduju, te su tako neizostavni deo ponude na festivalu. Tako su domaćice napravile štrudle sa višnjama i makom, a za oko pola kilograma treba izdvojiti 350 dinara, dok kilogramske koštaju 700. Na štandu mađarske kuhinje osim kuvanih jela prodaju se i kolači bez glutena. Pakovanja su od pola kilograma, a može se birati između šapica, vanilica, bakinih kolača i šam rolni. Cena je 500 dinara. Za hladnu limunadu sa medom treba izdvojiti 200 dinara.

- Dolazim redovno na manifestaciju, svake godine da probam nešto novo, a sad sam našao jagnjeći paprikaš i mnogo je dobar, uz domaći hleb - pohvalio nam se Željko Biličić. - Sviđa mi se šarolika ponuda svega i svačega, već smo prošetali i kupili sve što nam treba. Jedino što mi ne prija je činjenica da je sve skuplje u odnosu na ranije godine.

Novosađanin Milan Jovanović kaže da dođe svake godine sa decom, jer ona baš vole da isprobavaju nove ukuse.

- Deca za dosta vojvođanskih stvari nisu nikad čule, a ovde su svašta videle i probale prvi put, zato nam je manifestacija tako draga i baš je volimo - kaže Jovanović, dok nam ćerkica objašnjava kako je probala med od jagode i mnogo je ukusan. Probala je i sok od jabuke za koji kaže da se oseti da je prirodniji i drugačiji od kupovnog. 

Osim odlične vojvođanske klope, posetioci će imati prilike da kroz radionice nauče neke nove recepte tradicionalnih vojvođanskih jela. Za najmlađe, ovogodišnja tema festivala su šljive, te će sa vaspitačima praviti gomboce i pekmez. Za njih su organizovane i tradicionalne igre takmičarskog ranga, te će se nadmetati u navlačenju konopca, klikeranju i igri između dve vatre.

Humani cvetni kutak

Na manifestaciji smo se sreli sa koleginicom iz naše kuće, Jasnom Budimirović, koja je zajedno sa jednom od organizatorki festivala  Natašom Budisavljević Radišić dogovorila da prodaju cvetne aranžmane, kako bi pomogli Danijeli Strbački Glavić, samohramnoj majci troje dece čiji je muž nedavno preminuo od raka, a i ona se sama suočava sa lečenjem raka dojke.  - Nataša mi je predložila da napravimo cvetne aranžmane koja inače sama pravi, te da ih prodajemo na "Ukusima Vojvodine", a novac od prodaje prosledimo mami Danijeli - priča Jasna Budimirović. - Čak i saksije sama pravi, a cveće je iz njene bašte iz Ivanče i jednostavno je za održavanje. Uglavnom su to vrste koje se više prskaju nego zalivaju poput čuvarkuće, kućne sreće ili mini četinarske vrste. Manji aranžmani koštaju 2.000 dinara, dok veći staju 2.200.

I. Bakmaz

Autor:
Pošaljite komentar