Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Lukićevo poseduje uslove za održivi razvoj

27.08.2022. 13:11 13:15
Piše:
Foto: Grad Zrenjanin

LUKIĆEVO: Obilazeći naselja na području Zrenjanina gradonačelnik Simo Salapura sa saradnicima posetio je juče Lukićevo.

Kako je već ustaljeno, održao je sastanak sa predstavnicima Mesne zajednice, a zatim posetio pogone kompanije „Vineks” i novootvorenu kafe-poslastičarnicu „Kurjak”, koju je opremila Zemljoradnička zadruga „Veljko Lukić - Kurjak” iz ovog mesta. Uz gradonačelnika, u Lukićevu su boravili i njegov zamenik Saša Santovac, predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić, član Gradskog veća Marinel Mendrea, načelnica za privredu Jelena Travar Miljević, kao i predstavnici zrenjaninskih javnih preduzeća.  Lukićevo je staro banatsko naselje, koje se u istorijskim spisima pominje još 1410. godine. Danas broji oko 1800 stanovnika, ali za koji dan kad počne školska godina u školu neće krenuti nijedan đak prvak. Tek iduće školske godine ovde očekuju desetak prvačića. Gradonačelnik Salapura je u razgovoru sa meštanima istakao važnost aktivizma mladih u selu i stvaranja uslova da ovde dobro žive i ostanu. U tom smislu naznačio je i važnost nedavno obnovljene sale Doma kulture, koja raspolaže sa 300 mesta.

Gradonačelnik je pohvalio Zemljoradničku zadrugu kao fabriku na otvorenom, a proizvodne pogone kompanije „Vineks” ocenio kao drugi značajan privredni zamajac sela koji poslovanjem prevazilazi lokalne okvire.

- Ovo je dokaz da na selu može da se radi, da može biti održivo i uz benefite, kada je reč o ekonomskom interesu. Zemljoradnička zadruga „Veljko Lukić Kurjak” ima 400 hektara oranica pod sistemom za navodnjavanje, dok je bioenergana u sklopu preduzeća „Vineks” jedna od najvećih u Srbiji, sa potencijalima koji se mogu još uvećati. Lukićevo ima sve mogućnosti da iskoristi dobar položaj i privredni ambijent, odnosno razvoj u Zrenjaninu. Kada to kažem, mislim pre svega na blizinu industrijske zone, na blizinu najveće investicije, kompleksa „Linglong” i to što će, kako planiramo u narednom periodu, Lukićevo novim putem biti spojeno sa industrijskom zonom, što je jedna nova razvojna šansa ovog mesta – rekao je gradonačelnik.

Lukićevo će se naći u neposrednoj blizini petlje na budućem auto-putu Beograd – Zrenjanin, što će takođe poboljšati privredni ambijent u ovom selu.

- Ove godine odradili smo veliku investiciju u Lukićevu, asfaltirano je 1,4 kilometra puta u Birčaninovoj ulici. Danas smo razgovarali o kanalizaciji u selu, infrastrukturnom radovima koji bi trebalo da se sprovedu, a pričali smo i o razvoju sela, pre svega kroz omladinski aktivizam koji ovde ima tradiciju i koji se može unaprediti, a mi ćemo raditi na tome da se on unapredi i da u svakom segmentu u Lukićevu napravimo iskorak i poboljšanje – rekao je gradonačelnik Salapura.

Predsednica Saveta MZ Lukićevo Sanja Dupljanović, zahvalivši gradonačelniku na poseti, izrazila je zadovoljstvo dobrom saradnjom i kazala da je grad imao razumevanja za rešavanje prioritetnih problema u tom selu. Juče je bilo reči i o izgradnji kanalizacione mreže u selu, što je veoma skup projekat i drugim lakše rešivim seoskim problemima.

Vlasnik i direktor „Vineksa“ Goran Ilić podsetio je da su u Lukićevu od 2013. godine, kada su počeli grinfild investiciju koja uključuje gradnju farme, biogasnog postrojenja i destilerije.

- Trenutno radimo na povećanju kapaciteta destilerije koja će biti na nivou 30.000 litara dnevne proizvodnje i to će unaprediti i rad biogasnog postrojenja. Radimo na tome da unapredimo i rad farme, jer se nusproizvodi iz destilerije koriste i na farmi – rekao je Ilić.

Kako je istakao, ovde se proizvodi 2,2 megavata struje na sat, a u planu je da rade i solarne panele za sopstvene potrebe, kao i da 3 megavata struje isporučuju u mrežu Elektroprivrede Srbije.

V. H.

 

Autor:
Pošaljite komentar