Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Banatski Sokolac spojio začetnike rege muzike

17.07.2022. 14:11 14:17
Piše:
Foto: L. Radlovački

Legendarni jamajčanski rege bend Vejlersi (The Wailers), koji je trenutno na svetskoj turneji, u petak je nastupao u Botaničkoj bašti u Beogradu, i na taj način sa našom publikom i poklonicima ovog muzičkog žanra proslavio 60 godina nezavisnosti Jamajke od Ujedinjenog Kraljevstva.

Međutim, dan pre, članovi benda posetili su i Banatski Sokolac, u opštini Plandište, i na nesvakidašnji način se ponovo „ujedinili“ sa Bobom Marlijem, jednim od začetnika prvobitnog sastava Vejlersa davne 1963. godine, budući da je baš u ovom mestu podignuta statua, jedina u Evropi, ove jamajčanske rege ikone.

- Neverovatno je videti kakvu poruku ujak Bob šalje po celom svetu - istakao je bubnjar i „vođa“ savremenih Vejlersa Aston Baret Junior. - Ponosan sam što sam došao i video sve ovo, jer samo saznanje šta je naša muzika uradila za ljude je neverovatno, ali i za mene i moje odrastanje. S jedne strane, tu je krvna povezanost, a s druge je sve ono što naša muzika čini u ovom svetu, kao i činjenica da nam je ona sad potrebnija nego ikad pre. Zaista smo privilegovani i ponosni što smo ovde.

Tokom posete, petočlani sastav je obišao i prostoriju u seoskoj školi,  koja je puna uspomena i obeležja od prvog „Rock Village“ festivala, pa sve do danas. Susretu je prisustvovala i ambasadorka Jamajke iz Berlina Denis Sili koja je tom prilikom prvi put bila u Banatskom Sokolcu i treći put u Srbiji.

- Svaki put kad dođem u Srbiju, osećam se kao kod kuće - istakla je ambasadorka Sili. - Jamajka ove godine obeležava šest decenija nezavisnosti i na ideju našeg počasnog konzula Mirka Miljuša, okupili smo se u njegovom rodnom selu. Oduševljena sam onim što vidim i ponosna sam što je ovo selo usvojilo rege ikonu. Zadovoljstvo je što možemo da vidimo šta je sve Bob Marli postigao i kakav uticaj ima čak i u ovako malom mestu u Srbiji.

Entuzijasta Mirko Miljuš, na čiju inicijativu je Banatski Sokolac postao domaćin sad već tradicionalnog festivala „Rock Village“, spojio je Srbiju i Jamajku, uspostavio čvrstu vezu i saradnju koja se na različite načine manifestuje već godinama, naročito poslednju deceniju otkako je u Beogradu i otvoren konzulat Jamajke.


U čast nezavisnosti Jamajke

Na jamajčansko veče u beogradskoj Botaničkoj bašti preksinoć se okupilo na stotine ljubitelja rege muzike i poštovalaca lika i dela Boba Marlija, zajedno sa muzičarima koji su svojim nastupima simbolično proslavili 60 godina nezavisnosti Jamajke. Prisutne su najpre zagrejali domaći muzičari - Hornsman Coyote (Nemanja Kojić) i Jovan Matić iz Del Arno Benda, da bi na kraju večeri, u trajanju od gotovo dva i po sata, na bini bio legendarni bend The Njailers (Vejlersi). Sa scene su se smenjivali hitovi poput „Rebel music“, „I Shot The Sheriff“, „No Woman, No Cry“, „Stir It Up“, „Buffalo Soldier“, „Three Little Birds / One Love“, „Jamming“, da bi po završetku usledila dva bisa tokom koja su publika i Vejlersi otpevali još i „Redemption song“, „Could You Be Loved“ i svojevrsnu himnu borbe za nezavisnost „Get Up, Stand Up“.

- Nismo mogli dobiti boljeg konzula i mi u Berlinu ga uvek podržavamo, jer je sjajan primer kakav treba da bude konzul – kazala je Sili, istakavši sličnosti njene matične zemlje i Srbije. - Ljudi su veoma topli i gostoprimljivi, pejzaž je takođe sličan našem, a povezuje nas i ljubav prema rege muzici. A sve ovo je pogodan način da obeležimo našu nezavisnost i u Srbiji.

Takoreći okrugli datumi - 60 godina nezavisnosti Jamajke i deset godina postojanja konzulata u Srbiji, doveli su do toga da se u predstojeći „Rock Village“, koji će se održati 12. i 13. avgusta, snažnije nego ikad spoje poruke mira, zajedništva i ljubavi. Svega onoga o čemu govore stihovi Boba Marlija i Vejlersa.

- Ukazala nam se prilika da dovedemo Vejlerse u Beograd, koji su na svetskoj turneji, ali uglavnom po američkom kontinentu, pa tako dok bude „Rock Village“, oni će nastupati u Brazilu - navodi Miljuš, ističući da su ugrabili jedinstven momenat da ih dovedu u Srbiju i da zajedno naprave lepo jamajčansko veče u Botaničkoj bašti.

Drugog vikenda u avgustu će se u Banatskom Sokolcu na jednoj bini smenjivati brojni bendovi i muzičari - Brigand, Obojeni program, Trigger, Van Gog, Buč Kesidi, JU grupa, Sharks Snakes & Planes, Goran Bare i Majke, Ajs Nigrutin i drugi.

Predsednik Saveta Mesne zajednice Banatski Sokolac Jovan Ilić prilikom posete je istakao da su svi ugošćeni kako dolikuje njihovom selu, a za sve što realizuju imaju punu podršku lokalne samouprave.

Lea Radlovački

Autor:
Pošaljite komentar