Kraj Tise u Novom Kneževcu veselo uz 70 kotlića
NOVI KNEŽEVAC: Tradicionalno takmičenje u kuvanju riblje čorbe na obali Tise u Novom Kneževcu održano je u dobrom raspoloženju i veselju 70 kulinarskih ekipa iz Kikinde, Apatina, Kanjiže, Mola i drugih mesta, a međunarodni karakter manifestaciji dalo je 15 ekipa iz susedne Mađarske.
Druženjem uz pune kotliće, ali i roštiljanje kraj reke zahuktava se serijal letnjih priredbi, kojih će osim u Novom Kneževcu biti i u ostalim naseljima ove opštine.
Dobar štimung na subotnjem takmičenju u kuvanju riblje čorbe, od podneva pa do večeri, obilazeći štandove kulinarskih ekipa davala je svirka tamburaškog orkestra „Banatski valc” iz Kikinde. Da sve bude potaman pobrinuli su se domaćini iz opštine Novi Kneževac i sponzori, koji su za najuspešnije obezbedili medalje, pehare i robne nagrade.
Prema oceni žirija, sačinjenog od majstora kulinarstva iz naše zemlje i Mađarske, pod rukovodstvom predsednika Imre Es Saboa iz Gornjeg Brega, pobedničku riblju čorbu začinio je Oskar Ereš iz Novog Bečeja, ali i svi ostali učesnici zaslužili su priznanje, jer su uz kotliće okupili družine koje vole dobar provod u prirodi.
Kulinari često ne žele da odaju male tajne svojih recepata, uvereni da se upravo u njihovom kotliću krčka najukusnija čorba. Dušan Lukin iz Kikinde je više puta pobeđivao na takmičenjima kulinara u Novom Kneževcu i drugim mestima, a recept ne taji.
- Obožavam da kuvam kraj Tise, koja nas Kikinđane privlači pošto nemamo reku, ali zato smo se izveštili u kuvanju riblje čorbe. Znalo je ovde da se okupi i preko stotinu ekipa. Više puta sam pobeđivao ili bio odmah uz pobednike među tri proplasirana učesnika, a pobeđivali su i moji drugari Radomir Hrkalović i Radovan Subin. Za dobru riblju čorbu bitna je sveža kvalitetna riba, a uz šarana koji je osnova, da bude malo mrene, soma i druge vrste ribe. Uvek kuvam čorbu od tri kilograma očišćene ribe, dodajem četiri litre vode i začine. Sve ođednom stavljam u kotlić, tako da nema dodavanja i dolivanja, sve se kuva na jačoj vatri i potrebno je kuvati oko 45 minuta - objašnjava Lukin.
Ekipu Udruženja sportskih ribolovaca „Šaran” iz Martonoša predvodili su Janoš Egete i Zoltan Bognar, uvereni da se ukusnija riblja čorba kuva na bačkoj nego na banatskoj obali Tise. Njihova družina je ujedno najavila da će u Martonošu 6. avgusta biti jubilarno 20. međunarodno takmičenje u kuvanju riblje čorbe, a od ograničenog broja od 50 mesta već su polovinu rezervisale kulinarske ekipe.
- Imamo sve što je potrebno za kuvanje vrhunske riblje čorbe, od ribe iz Tise do naše začinske paprike, a priprema potraje dva i po sata. Prvo crni luk treba da se dobro prokuva, da se pripremi osnova u koju ide i malo kuvanog paradajza, ali ako se osnova napravi pre onda se riblja čorba skuva za 35 minuta. Za dobru čorbu potrebne su najmanje tri vrste ribe: šaran, som i malo deverike - kaže Zoltan Bognar.
Kulinari iz potiskih mesta skloni su tvrdnjama da se bolja čorba spravlja od tiske, nego od dunavske ribe. Vojislavu Đorđevu iz ekipe pograničnog mesta Deske, koje je jezgro srpske dijaspore na jugu Mađarske, bliskija je riba iz Moriša, ali nije želeo da odaje recept za čorbu koju je kuvao, dok se ne proglasi pobednik.
- Za ukućane češće kuvam riblju čorbu, jer sam recept nasledio od tate i dede. Ovako sa ekipom sam drugi put na takmičenju jer volimo da se družimo. Došli smo u ekipi zajedno Srbi i Mađari, dobro se slažemo - veli Đorđev.
Predstavnici Vojske Srbije su manifestaciju na obali Tise iskoristili da promovišu dobrovoljno služenje vojnog roka i upis na Vojnu akademiju, a pripadnici policije su predstavili preventivnu akcije Stop nasilju u porodici „Nisi kriva“.
Tekst i foto: M. Mitrović