Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Boći i Janjošu produžen pritvor do 7. septembra

12.07.2022. 09:57 09:59
Piše:
Izvor: D. Nikolić/Dalibor Bogdanović

Daniel Janjoš (43) i Dalibor Bogdanović Boća (44), koji se terete za pucnjavu u kojoj je 2. septembra prošle godine na Detelinari ubijen MMA borac Uroš Stefanović (27), a ranjen Goran Kovačević Goranac (48), ostaju iza rešetaka.

Kako je za “Dnevnik” potvrdila portparol novosadskog Višeg suda Jelena Ostojin, njima je ponovo produžen pritvor, koji može da traje do 7. septembra.

Pred Višim sudom u Novom Sadu u toku je suđenje za ubistvo Uroša Stefanovića i ranjavanje Gorana Kovačevića Goranca, a okrivljeni Janjoš  i Bogdanović su na početku postupka rekli da ne priznaju optužnicu koja im se stavlja na teret, a koju je Više javno tužilaštvo u Novom Sadu podiglo zbog opravdane sumnje da su izvršili krivično delo teško ubistvo i krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Oni se optužnim aktom terete da su 2. sptembra 2021. godine, oko 21 čas, vozilom marke pežo došli do zgrade u Cankarevoj ulici broj 8 na novosadskoj Detelinari gde se dogodio kritični događaj. Kako se navodi u optužnici, vozilom je upravljao okrivljeni Daniel Janjoš, dok se okrivljeni Dalibor Bogdanović nalazio na zadnjem sedištu iza suvozačevog sedišta. Kada su došli do navedene adrese, parkirali su se ispred ulaza, kako bi sačekali dolazak oštećenog Gorana Kovačevića i Uroša Stefanovića i obojicu lišili života.

Oštećeni su motociklima došli do zgrade, Stefanović je ostao kod ulaza, a Kovačević je motorom ušao u dvorište gde se nalazi parking i garažni prostor. Nakon što je Kovačević parkirao motor u garažu i krenuo ka prolazu zgrade, iz vozila u kojem su se nalazili okrivljeni Daniel Janjoš puca u pravcu Kovačevića koji tom prilikom zadobija lake telesne povrede ruke.

Za to vreme, Uroš Stefanović, u nastojanju da pomogne Kovačeviću, prilazi vozilu iz kog je pucano i kacigom razbija staklo kod vozača i na taj način udara okrivljenog Janjoša u predelu leve nadlaktice. Tada, kako se navodi u optužnici, sa zadnjeg sedišta u Stefanovića puca i okrivljeni Bogdanović, a potom i Janjoš. Tom prilikom je Stefanović zadobio tri rane u predelu glave, pet u predelu grudnog koša, dva puta u predelu trbuha i jednom u predelu levog stopala. Od težine povreda Stefanović je na licu mesta preminuo.

Podsetimo, okrivljeni Dalibor Bogdanović je, na početku sudskog procesa, izrazio najdublje žaljenje što je izgubljen jedan mladi život i naglasio da on, sada pokojnog Uroša Stefanovića nije poznavao niti ga je ikada video. Za Gorana Kovačevića je rekao da ga poznaje, da su se družili i bili u jednom periodu najbolji prijatelji. Kako je istakao, pomagao mu je u najtežim životnim trenutcima, kada mu je preminuo otac i kada su on i njegov brat završili u zatvoru. Rekao je da se sa Kovačevićem nikada nije posvađao, ali da su se razišli 2016. godine po izlasku iz zatvora.

Drugookrivljeni Daniel Janjoš je na početku suđenja ispričao da je te večeri upravljajući autom prošao pored Stefanovića i ušao u prolaz gde je bio Kovačević. U jednom momentu je počela pucnjava, a potom je osetio udarac po ruci i ugledao krv.

- Oružje je stajalo sa desne strane na suvozačevom mestu. Ja sam u šoku, kada sam video krv, ubacio metak u cev, video siluetu i ispalio hitac u čoveka koji me je napao. Nisam znao da se radi o Urošu Stefanoviću. Žao mi je što je Uroš izgubio život i loše se osećam zbog toga - rekao je na početku suđenja Janjoš i naglasio da te večeri sa njim u kolima nije bio Bogdanović, kako piše u optužnici, nego njegov drugar, čiji identitet ne želi da otkriva.

Prema onome što je Janjoš ispričao, njega je angažovao Kovačević da „namesti“ Boću, odnosno da Bogdanovića, optuže za atentat na Kovačevića. Iz tog razloga, kako je rekao, prikupljao je DNK dokaze i podmetnuo je periku koja je pronađena u vozilu kojim je pobegao s lica mesta, a kako bi se na njoj pronašao Bogdanovićev DNK. Tu periku je, kako je ispričao, koristio Bogdanović zbog lične bezbednosti.

U dosadašnjem postupku saslušani su neki od svedoka, a nastavak suđenje je zakazan za 9. septembar kada je planirano saslušanje oštećenog Gorana Kovačevića i svedoka koje je Dalibor Bogdanović naveo da su bili s njim kritične večeri.

Inače, okrivljeni Daniel Janjoš je diplomirao na Fakultetu za sport i fizičku kulturu. Nekoliko godina se bavio streljaštvom i bio je juniorski reprezentativac u gađanju pištoljem, a pre pet, šest godina je prestao da dolazi u klub i ne zna se čime se posle toga bavio.

Za razliku od njega, Dalibor Bogdanović, kojeg su četiri puta pokušali da likvidiraju, bivši je radnik novosadske policije. Penzionisan je nakon ranjavanja u Ulici Laze Telečkog u centru Novog Sada 2014. godine, a teško je ranjen i pre dve godine kada mu je podmetnut eksploziv ispod sedišta džipa.

D. Nikolić

Autor:
Pošaljite komentar