Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NAJLEPŠE BAŠTE: Natalijin kreativni kutak u Veterniku

03.07.2022. 10:02 10:09
Piše:
Izvor: Privatna arhiva

Kreativni kutak Natalije Vesić iz Veternika već desetak godina caruje u bašti njene porodične kuće.

Na prostranoj površini od 12 ari razmenjuju se boje i mirisi kako iz voćnjaka, koji je smešten u zadnjem delu, tako i iz prelepog vrta, čija se lepota ogleda u mnogobrojnom cveću rasporođenom širom prednjeg dela dvorišta.

- Ljubav prema cveću nasledila sam od svoje majke, pa sam nastavila da uređujem prostor koji je ona nekad jako volela i koje je maksimalno negovala. Ona je uspevala da učini za baštu koliko je u njenoj mogućnosti, pa je sada meni mnogo lakše da se posvetim svemu ovome. Iako smo mi sada renovirali kuću, mogu da kažem da je vrt uvek bio uredan i da je moja majka imala poseban osećaj kada je baštovanstvo u pitanju – naglašava Natalija i dodaje da je od nje naučila da održava cveće koje može da prezimi, kao što su božuri i ruže. Mada je ranije više volela da kupuje i da uloži u svoje sadnice, sada se oslanja i na nova saznanja i iskustva drugih.


Svaka bašta na stranicama „Dnevnika”

Bez obzira na činjenicu da je svečanim proglašenjem pobednika i dodelom nagrade za najlepšu baštu Novog Sada, akcija lista „Dnevnik”, „Novosadske televizije” i Kompanije “Color media communications”, u saradnji sa Francuskim institutom u Novom Sadu, zvanično završena, na stranicama našeg lista objavićemo sve prispele prijave za četvrtu po redu, akciju ovog tipa.

Podsećamo, na svečanosti 28. juna, glavnu nagradu osvojio je Jovan Marković sa suprugom Vesnom, koji je baštu napravio na balkonu stana na poslednjem spratu zgrade na Bulevaru patrijarha Pavla. U ovogodišnjem izboru našlo se 30 ljubitelja cveća, svi učesnici dobili su simbolične nagrade, a pobednik nagradno putovanje - produženi vikend za dve osobe u Vrnjačkoj banji.


U svojoj oazi, Natalija ima više od dvadeset vrsta raznovrsnog bilja, a od njih najviše voli surfinije i muškatle, koje prema njenom mišljenju najbolje cvetaju ove godine. One su poređane u nekoliko padajućih saksija, pa u mešavini roze i bele boje naizmenično ukrašavaju lepu terasu obloženu kamenjem i keramičkim pločicama.

Na njoj se takođe nalaze slamene i plastične vaze, kao i nezaobilazna drvena klupica koja ne služi za sedenje već ima estetsku funkciju i obogaćena je cvećem i kućicom za ptice.

Osim predivne terase, travnati deo dvorišta doprinosi lepoti veterničkog doma u Školskoj 12, te se pored Natalijinih omiljenih biljaka neguju i druge sorte, pa je veoma moguće da se oduševite klematisom, dragoljubom, tujama, jasenom, noćurkom i svim ostalim biljkama čije je poreklo mešovito, ali u prilično organizovanom vrtu sve se zajedno uklopilo, te svaka sadnica daruje nešto novo. Domaćici je naročito drag i kaktus jer je svakodnevno iznenađuje svojim obnavljanjem i pružanjem velikih pupoljaka.

Interesantno je da, osim lepog cveća i stasitog drveća, Natalijinu baštu krase i figure od betona koje sama pravi sa suprugom. Internet je danas zbornik ideja, a bračni par Vesić nije zanemario ovu prednost, te je stekao inspiraciju za mnoga kreativna rešenja. Ona je lično pravila mostić, kućicu za ptice i bunarčić koji na pravi način zamenjuju uobičajene saksije.

Suprug je sazidao široku fontanu na čijem je vrhu imitacija polomljenog krčaga iz kojeg se prosipa voda, a do koje može da se dođe preko neobičnog pločnika urađenog u obliku betonskih krugova. On je obnovio i stari bicikl čija metalna konstrukcija drži nekoliko saksija sa prekrasnim cvećem.

- Izdvojim dosta vremena kako bih se brinula o bašti, vrtu i travnjaku. Pored toga što radim, i što jako volim da pravim i ukrašavam torte, uveče stignem da zalivam cveće. Nekad se desi i da od viška posla nemam dovoljno vremena da budem angažovana, ali sam svesna da biljke traže posebnu negu i da imaju život koji zavisi od nas. Neko voli da zaliva više, neko manje, a ja se trudim da kombinujem u zavisnosti koliko je potrebno – rekla je Natalija i istakla da joj često odmogne njen ljubimac retriver koji ume da iščupa koji cvetić, ali je našoj sagovornici vrlo lako da ukloni nered i vrati sjaj bašti, kako bi u svom kreativnom kutku popila kafu sa najboljim prijateljicama.

A. Čegar

Autor:
Pošaljite komentar