Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić: Neki Rusiji ne mogu ništa, pa se iživljavaju na Srbiji

06.06.2022. 19:47 20:38
Piše:
Izvor: Instagram buducnostsrbijeav

BEOGRAD: Histerija koja se videla u prethodna 24 sata oko najavljivane posete šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Srbiji, pokazala je šta neki zapravo žele - pošto ne mogu ništa da učine ili kažu Rusiji, oni se iživljavaju nad Srbijom, izjavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da ne govori o Amerikancima ili nekim drugima, već o “nekim manjima”.

Vučić je za RTS, komentarišući reči Lavrova da je Srbija bila spremna da bude domaćin i da takvu politiku vidi kao hrabar potez, rekao da ne misli da je to njegova lična hrabrost, već racionalan, razuman, umirujući put u Evropi, u kojoj danas nije lako čuti glas razuma i dijaloga.

“Nije to pitanje sticanja ili gubljenja političkih poena, biće stvari koje se ljudima dopadaju, ili ne, ali mi moramo zemlju da sačuvamo”, rekao je Vučić

Ukazao je na ponašanje našeg okruženja, medija i političara iz okruženja, polovinu evropskih medija:

“U Srbiju je u poslednja 24 sata stiglo više zapadnih medija nego ne znam kada, čekajući da naprave sliku Vučića i Lavrova, ne zbog njega, Rusije… već da mogu da ocrne i napdanu Srbiju”, naveo je Vučić.

Upitao je šta je Srbija loše uradila i kome je stala na senku, da li je bilo kome bilo šta oduzela, i da li to što ne želi uvek da bude deo čopora, izaziva nečiju glavobolju.

“Da li zato ta mala zemlja ne sme da postoji”, upitao je Vučić.

Kako je rekao, histeraija koja je viđena u pretodna 24 sata, sve je pokazala, ali on nije želeo da učestvuje u tome.

“Ja ni reč nisam rekao, ali to je pokažalo šta žele. Vide da Rusiji ne mogu ništa, i tu ne mislim na Amerikance ili neke druge, oni su tiši i manje glasni, nego na neke manje, koji misle da imaju pravo da nas lupaju po glavi, a koji Rusiji ne smeju da kažu ni urade ništa, pa kažu - ajde da se iživljavamo na maloj Srbiji, od Karla Bilta do Hrvatske”, rekao je Vučić.


“Mi smo de fakto u vanrednom stanju”

Predsednik Vučić rekao je večeras da je naša zemlja, zbog krize u svetu, de fakto uvela vanredno stanje.

Vučić je, za RTS, kazao da se vlasti bave svakim danom da građani ne bi osetili nikakav problem.

Ukazao je na probleme, kao što je povećana potrošnja, na primer šećera.

„Samo u Delezu juče prodato je 89,3 tona šećera. Imamo šećera dovoljno, ali logistika ne može da postigne da pokrije veliku potražnju. Iz celog regiona dolaze kod nas da kupuju“, rekao je on.

Vučić je ukazao da su kod nas najjeftiniji šećer, ulje, sada i benzin, pa iz celog regiona dolaze da kupuju u Srbiji.

On je poručio da građani moraju da razumeju da neće biti jednostavno, i da to nije naša krivica, ali je obećao da će vlasti da se bore.


„Šolc bi došao i da je Lavrov posetio Beograd“

Predsednik Srbije je izjavio da bi nemački kancelar Olaf Šolc došao u Beograd i da je šef ruske diplomatije danas posetio Srbiju, kao i da to sada može da kaže.

Kaže da će Šolc svakako doći u Beograd sa teškim porukama za nas koje se mnogim neće dopasti.

"Tih nekoliko sati sa Šolcem (kada u petak poseti Beograd) su od velikog značaja za nas. Nemačka je za nas najveći trgovinski partner i najveći u svemu, najveći investitor, ulaže u fabrike, zapošljava 77.000 ljudi. Hvala kancelaru Šolcu, uvek sam oprezan i odgovoran, ali je bio korektan toliko da su iz njegovog kabineta oni rekli da čak i ako Lavrov dođe, doduše posle nekih mojih izjava, da bez obzira na to Šolc uvek vidi rešenje u razgovorima i u direktnom angažmanu i da će svakako doći", naveo je Vučić gostujući na RTS.

Ističe da su to rekli posle njegove, Vučićeve, prve izjave kad je rekao da ne zna da li će Šolc doći.

Hvala mu na tome, neću to zaboraviti, Srbija to ume da ceni, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je naglasio da voli iskren razgovor i kada neko želi da čuje našu argumentaciju za KiM.

"Ne moze teritorijalni integritet da važi za Ukrajinu, a ne za Srbiju. Ako ne važi onda recite bar da razumete našu poziciju. Čekaju nas mnogo vazni razgovori narednih dana. Imamo Otvoreni Balkan, imamo Sijarta, Šolca. Gotovo iste večeri, gotovo zajedno sa Šolcem, samo što on ide svojim avionom, idemo 10 ili 11. na samit u Atini, Solunu, samit oko Jugoistočne Evrope, gde će biti Zapadni Balkan, Bugarska i Grčka i gde dolaze i Nemci", rekao je Vučić.

Dodaje da nije optimista za sitauciju u svetu.

"Imam veom loš osećaj za sveukupne prilike u svetu, naše je da se borimo i uradimo sve što možemo za svoju zemlju i živimo koliko možemo normalno i hvala narodu koji to razume.


"Histerija na jednu malu zemlju"

„Nisam iznenađen otkazivanjem posete Lavrova, mi smo to pratili iz dana u dan, pokušaj menjanja rute, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru za RTS.

„Naravno da morate da izrazite nezadovoljstvo pokušajem zabrane razgovora, a takvu vrstu histerije zbog Lavrova, organizovanog napada na jednu malu zemlju dugo nisam video. Bilo je bezbroj razgovora u kojima je traženo od Srbije da otkaže gostoprimostvo ruskom ministru spoljnih poslova, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.


 "Iz Hrvatske tutorsko-naredbodavni tonovi, a ne komšijski i prijateljski”

Aleksandar Vučić izjavio je večeras da iz Hrvatske stižu tutorsko-naredbodavni tonovi, a ne komšijski i prijateljski.

Vučić je tako rekao gostujući na RTS na pitanje kako kometariše izjavu hrvatskog premijera koji je rekao da Srbija mora da pazi koju stranu bira i da nije vreme za dve stolice.

"Ne kažu - voleo bih da naši prijatelji iz Srbije budu zajedno sa nama. To bi onda bio drugačiji rečnik", rekao je Vučić.

Samo neka oni tako nastave, nisam fasciniran njihovim pretnjama i naredbodavnim tonom, više bih voleo da neko želi da razgovara i razume da su razgovori lekoviti, istakao je predsednik Srbije.

Kaže da je Srbija osudila napad Rusije na Ukrajinu u skladu sa međunarodnim pravom, ali da je Rusija tradicionalni prijatelj Srbije.

Vučić je poručio da ne može da pristane na to da se izbacuju iz škola i pozorišta Dostojevski i Čajkovski i zapitao da li je to normalno.

"Nećemo da pripadmamo čoporu da osudimo Dostojevskog, a sta da citate ako ne citate Dosatojevkog", naglasio je Vučić i dodao da je ta histerija daleko otišla.

Naglasio je da je Dostojevski jedan od najvećih pisaca svih vremena u svetu i zapitao da li treba da ukine kulturu.

"Hteo sam Lavrova da pitam kada mozemo taj protivpožarni helikopter da dobijemo, da imamo vedro sa 5.000 litara vode i da možemo da gasimo požare u celom regionu", naveo je Vučić.

Zapitao je kako to da sada svi hoće njemu da otkinu glavu i predstavljaju ga kao zlikovca, a Lavrov treba da ide u Ankaru, uz pitanje da li će zato Tursku izbaciti iz NATO-a.

"Turska ima 32 puta vise letova prema Rusiji nego Srbija", rekao je Vučić i zapitao kako je to dozvoljeno nekim liderima EU da idu kod Putina u posetu, a da Srbija ne može da razgovara.

Nisu u pitanju preleti nego ideja da Srbija ne može da razgovara, a drugi mogu, istakao je Vučić.

„Srbija mora da požuri na evropskom putu“

Srbija će da čuva svoju politiku samostalnog odlučivanja, ali Srbija mora da donese zakljucak koji je jasan i nedvosmislen i da pozuri na svom evropskom putu, jer je to najbolje za Srbiju, poručio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je za RTS rekao da to ne mora da bude nalepse, ali da je najbolje za našu decu i da zato Srbija mora da gleda šta će da uradi do decembra, jer je sasvim izvesno da u junu kada je reč o EU nećemo ništa napredovati.

Napomenuo je da zato razmišlja da li će i da ide na samit o Zapadnom Balkanu krajem juna, jer u junu neće dobiti ništa kada su u pitanju pregovori sa EU.

"Srbija neće dobiti nista u junu, nemam sumnje, ali Srbija ne sme da odustane nego mora da se postara, da nova vlada radi da bismo u decembru dobila mnogo toga, kao sto je to bilo prošlog decembra i samo smo mi dobili", rekao je Vučić.

„Nikoga ne molimo, Otvoreni Balkan donosi korist svima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u utorak i sredu na Samitu na Ohridu, u okviru inicijative “Otvoreni Balkan”, za koju ponavlja da je i do sada donela značajnu korist za sve tri države koje u njoj učestvuju, i da je otvorena za sve, ali da nikoga ne želi da moli da joj se priključi.

Sutrašnjoj večeri lidera na Ohridu prisustvovaće i crnogorski premijer Dritan Abazović i predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija, a na pitaje da li to znaci da ta inicijativa postaje primamljiva i za druge, kaže da to ne zna, da je “sit moljakanja”.

“Abazović i Tegeltija dolaze kao posmatrači. Sit sam tog moljakanja, imamo Otvoreni Balkan, Srbija, Severna Makedonija i Albanija s utu, ko hoće da se pridruži, hoće, a ko neće, ne pada mi na pamet da molimo”, rekao je Vučić za RTS.

Kako je rekao, tri zemlje već sprovode u delo sve što se tiče radnih dozvola, a da je ostalo da još jedna od ove tri države završi zakonodavnu inicijativu, kako bi se ideja i sprovela u delo.

Na Samitu na Ohridu biće potpisana četiri sporazuma, o prizanju diploma, o saradnji u oblasti trgovine i turizma i o saradnji u oblasti kulture i poreskih uprava.

“To su važne oblast ii svakako će doneti korist svima”, naglasio je Vučić

Istakao je da je trgovinska razmena sa Albanijom i Severnom Makedonije u drastičnom porastu, što je u interesu svih.

“Imamo povećanje od 28 odsto i 31 odsto trgovinske razmene u prethodnim mesecima, sa te dve zemlje. To su veliki pomace, važne stvari, a ''Otvoreni Balkan'' izvanredan projekat, i mi ćemo to da guramo”, rekao je Vučić.

Srećan je, kaže, zbog reči koje je čuo od Sergeja Lavrova o Otvorenom Balkanu, ali i što će se Gabrijal Eskobar obratiti na Samitu, dodajući da su SAD od početka podržavale inicijativu “Otvoreni Balkan” za razliku od Evrope.

Jednog dana kad budem mogao slobodno da pričam, svašta bih mogao da ispričam, zaključio je Vučić.

Autor:
Pošaljite komentar