Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Priobalje, prečistač i Brodogradilište glavne teme rasprave oko GUP-a

22.01.2022. 10:57 11:01
Piše:
Izvor: Dnevnik (Filip Bakić)

NOVI SAD: Kamenička ada, Brodogradilište i lokacija budućeg prečistača vode, izazivali su najviše polemike na jučerašnjem, trećem po redu, javnom predstavljanju Generalnog urbanističkog plana održanom u amfiteatru Spensa.

Jučerašnjoj, pre bi se reklo burnoj raspravi nego predstavljanju GUP-a 2030, prisustvovalo je više sugrađana, nego na prethodne dve. Raspravu je obeležilo i vređanje, pa čak i reči psovke koje su prisutni građani upućivali jedni drugima.

Stručnjaci “Urbanizma” su, kao i prethodna dva puta, svako ponaosob izglagali pojedinačno segmente koji se tiču GUP-a 2030, a na kraju su građani postavljali pitanja. Urbanisti su ponovo branili svoja rešenja iz pozicije struke, potkrepljena studijama, dok su građani brinuli o posledicama tih rešenja na kvalitet života. Mogle su se čuti opaske, da je plan rađen za investitora, a ne Novosađane, da je dozvoljena takva vrsta izgradnje u okviru koje će komšije gledati jedni drugima u kupatilo, do toga da će Novi Sad biti poplavljen s rešenjem koje se nudi u GUP-, a tiče se brodogradilišta i Kameničke ade.

U raspravi se moglo ponovo čuti od autora GUP-a da se za Kameničku adu i Šodroš, kao i obližnje Brodogradilište, daje rešenje kojim će biti omogućeno čuvanje prostora i to gradnjom veslačke staze kao i da nema ugrožavanje odbrane od poplava. Ponovljeno je da će prostor Brodogradilišta, koji predviđen za poslovnu i stambenu izgradnju, biti otvoren za građane, jer po zakonu mora da postoji javni pristup obali.

Kako je pojašnjeno na priobalju Dunava su ranije u okviru važećeg plana bile moguće saobraćajnice koje čine blokove u kojima su poslovni centri. Kada je počeo da se radi novi GUP, rađene su tri analize priobalje Dunava. Napomenuto je i to da je konstatovano da postojeći plan nije urađen u skladu sa prirodnim ambijentom niti sadržajima.

U tom smsilu evidente su razlike, a to je pre svega očuvanje staništa i povećanje parkovkse šume. U važećem planu su 24 hektara dok je u novom planu ta površina povećana na 55,4 hekatara.

Ponovoljeno je da se međunarodna veslačka staza planira širine dva kilometra i 150 metara sa 120 metra. Da bi se ona realizovala mora biti u branjenoj zoni. 

Kako su urbanisti izložili najviše novina bilo je i u takozvanim opštegradskim centrima. Važećima dokumentom je planirano da ukoliko je preovlađujuća namena na parceli poslovanje (više od 51 odsto), ta parcela je mogla biti u potpunosti izgrađena. Sada je ta vrednost prepolovljena, to znači da je zauzeće maksimalno opštegradskog cenrta kako je pojašnjeno 50 odsto. Učinjen je po mišljenju urbanista veliki napredak, jer utiče na kvalitet izgradnje.

Tatjana Bursać iz “Urbanizma” je kazala da je u Novom Sadu planirano šest radnih zona, jedna na sremskoj, pet na bačkoj strani. Sever 3 na bačkoj strani opredeljen je za razvoj novog logističkog centra.

- Bilo je dosta pitanja u vezi sa IT industrijom na prethodnim prezentacijama. Očekujemo da se ova oblast razvija u delovima gradskog centra ali u ovakvom sadržaju mogu da se nađu i u delovima radnih zona na ulaznim pravcima. Unutar svih ovih kompleksa obavezno je ozeleniti 25 procenata zemljišta- rekla je Bursać.

Aleksandar Jevđenić iz "Urbanizma" rekao je da GUP predviđa zadražavanje postojeće mreže biciklističkih staza koja sada iznosi 100 kilometara i najgušća je u Srbiji. Planirano je povećanje tri puta više.

- Planirano je pet pešačko biciklističkih mostova, te ukidanje lokalne železničke pruge Petrovaradin–Beočin i pretvaranje u turistički koridor "zelena staza" koja će omogućiti odvijanje pešačkog i biciklističkog saobraćaja po njemu - kazao je Jevđenić.


Nacrt plana u svim mesnim zajednicama

Nacrt GUP-a 2030, kako je ranije najavljeno, će biti izložen u prizemlju JP “Urbanizam”, radnim danima od 9 do 14 sati, u galeriji “Macut” na Spensu takođe od 9 do 14 sati i u svim mesnim zajednicama na teritoriji Grada Novog Sada.

Javna sednica Komisije za planove zakazana je za 21. februar 2022. godine, izveštaj Komisije bi trebao biti gotovo do 5. marta, oko 9. marta nacrt Plana trebalo bi da bude upućen Gradskom veću, a potom će biti predložen Skupštini grada na usvajanje.


Prema nacrtu, visina stambenih objekata u zonama višeporodičnog stanovanja ograničava se na osam nadzemnih etaža. Izuzeci su mogući na značajnim saobraćajnim pravcima ili u područjima proširenja stanovanja - izgradnja na slobodnim terenima, i to na manjim površinama (jedna parcela ili jedan blok zgrada), što bi se utvrdilo planovima kojima se razrađuje Generalni urbanistički plan.

U nacrt plana uvodi se ekološko stanovanje koje je predviđeno između ostalog i na Majevici. Primena pametnih i inovativnih sistema se osim u izgradnji objekata primenjuje i u izgradnji infrastrukturnih sistema.

Novim generalnim urbanističkim planom predviđa se i uvođenje obavezne izgradnje biciklane i parking mesta za buduće vlasnike stanova u zgradama.

S. Aničić Ilić

Autor:
Pošaljite komentar
GUP: Struka i građani o planu grada koji ubrzano raste

GUP: Struka i građani o planu grada koji ubrzano raste

15.01.2022. 09:24 09:41