Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Program "Slava": Mali folkloraši oduševili Novosađane

16.01.2022. 12:47 12:52
Piše:
Foto: Dnevnik/V. Fifa

Novi Sad je kao dobar domaćin i grad interkulturalnosti otvorio vrata svojih kulturnih stanica, kako bi svaki gost svojim prisustvom uveličao 14. januar - svetog Vasilija velikog, kao slavu Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

Pridržavajući se tradicionalnih elemenata, kao što su bogata trpeza i crkveno osveštavanje kolača, Evropska prestonica kulture proslavila je na nov način i tu staru tradiciju – uz pesmu horova, muziku tamburaša i izložbu fotografija. Kako ističu u Fondaciji EPK interkulturalnost u godini titule predstavlja se na samom početku inovativnim konceptom slave, koji se juče nastavio programom koji je u fokusu imao najmlađe. Naime, drugog dana slave, članovi folklornih ansambala lokalnih kulturno-umetničkih društava priredili su spletove narodnih igara, mali fokloraši su pripremili nastupe koji predstavljaju vokalnu i instrumentalnu tradiciju prilagođenu njihovom uzrastu.

U novosadskim kulturnim stanicama juče je bilo veselo, razigrano, a deca su tradiciju i kulturu predstavili na najbolji mogući način. Izvorne melodije i igre, uz koju su najmlađi ponosno tapkali obučeni u narodne nošnje, ođekivali su i u Kulturnoj stanici “Eđšeg”, koju su reporteri “Dnevnika” posetili. Uživali smo u prizoru i osmesima kako najmlađih, tako i onih starijih, koji su sa uživanjem ispratili program.

- Nastupaju tri grupe učesnika, a posetioci će imati prilike da uživaju u delu projekta „Slava“, koji ima za cilj da prestavi jedinstveno nematerijalno kulturno nasleđe pod zaštitom UNESKA – kaže direktor Udruženja “Veliko kolo” Milan Veselinović. - Dozvoljeno je prisustvo publike uz poštovanje epidemioloških mera, odnosno korišćenje maske. Program koji smo pripremili je samo deo bogatstva našeg nasleđa koje ostaje našim najmlađima, da ga čuvaju, neguju i prenose. “Mladi talenti, tako ujednačeni i smeli”, čulo se među publikom, dok su telefonima beležili taj čaroban momenat. Deca su igrala, a zidove starog dvorca krase i slike izložbe “Slava” Pavla Surovog, koje prikazuju originalne narodne nošnje iz cele Srbije.

Kako je najavio direktor Udruženja „Veliko kolo” Milan Veselinović, folkloraši učestvuju i u projektu „Noć kulturno – umetničkih društava”, koji će biti održan 4. i 5 februara na nekoliko mesta u gradu, a ona će naknadno biti dodeljena. Nosilac projekta je AKUD “Sonja Marinković”. Takođe će učestvovati i u projektu „Grad u kulturno - umetničkim društvima”, koji će biti realizovano 6. februara u prostorijama Udruženja na Novom naselju, u atomskom skloništu (Mileve Marić 25). Vrata će za ljubitelje tradicije biti otvorena od 18 do 20 časova.


Bogatstvo različitosti narodnih nošnji

Izložba “Slava” neizostavni je deo obeležavanja slave EPK, a njen autor je Pavel Surovi, svetski priznati grafički dizajnerer iz Kisača. Njegova dela izložena su u kulturnim stanicama i mogu se pogledati do 5. februara. Izložba obuhvata radove koji prikazuju bogatstvo različitosti narodnih nošnji naroda Vojvodine, ali i cele Srbije. Surovi je nastojao da prikaže tradiciju i materijalnu kulturu na nov i specifičan način. Posebno bitan element njegovog umetničkog pristupa je poimanje ženske lepote kao neistorijske, odnosno vanvremenske estetske kategorije. Kroz umetničko otkrivanje mističnosti narodnih nošnji, verovanja i mitova iz različitih epoha fotograf stvara novi moderni etno-art koncept i novi pristup tradicionalnom nasleđu, koji kroz alegoriju spajaju prošlost i budućnost.


Nastupi su sastavni deo programa Evropske prestonice kulture, a tu titulu je Novi Sad zvanično počeo da uživa, a direktor Veselinović, sa ponosom ističe zadovoljstvo što su deo zvaničnog programa programskog luka „Doček“. Preko 250 učesnika je u kulturno - zabavnom programu.

Ispred KS “Svilara” bilo je nekoliko tezgi pripremljenih za bazar rukotvorina, a na jednoj smo njoj suvog mesta na izvolte. Ostavili smo ih da rade u ovim zimskim uslovima, jer su Novosađani prilazili, želeći da uzmu nešto šunke i ostalog od ponuđenih proizvoda.

I.Bakmaz

epk
Autor:
Pošaljite komentar